Paté
Nieuws

🍂 PatĂ©: herfst op je bord

Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top. Je ruikt en proeft er meteen de warmte en kracht van het seizoen in. Mij kun je er echt enorm gelukkig mee maken.

Bij je beenhouwer of de traiteur vind je vaak de allerbeste patés, perfect op smaak gebracht en met de juiste textuur. Maar natuurlijk kun je het ook zelf maken. Traditioneel maak je paté door fijngehakt of gemalen vlees te mengen met kruiden, soms wat lever, en dat vervolgens langzaam te garen in een terrine of vorm, zodat de smaken goed intrekken. Het werd oorspronkelijk gemaakt in Frankrijk, waar het eeuwenlang een manier was om vlees te conserveren en tegelijk een rijk, smaakvol gerecht te creëren.

Het zelf maken van paté is een interessant experiment dat ik mezelf zeker ooit wil wagen, maar eerlijk: ik laat nu nog graag de vakman aan het werk. En wat is er dan beter dan een heerlijk stukje paté serveren met wat brioche of geroosterd krentenbrood, afgewerkt met een goede confituur of chutney? Voor mij blijft dat een van de ultieme voorgerechten!

Gerelateerde nieuwsberichten

Gevulde inktvis met couscous en kippengehakt

Speciaal weekje, speciaal menu

Deze week is een beetje speciaal. Op 11 november vieren we Wapenstilstand, een vrije dag in BelgiĂ«, en veel mensen maken de brug. Ook Anke en ik doen dat, en ik geef het eerlijk toe: ik geniet er met volle teugen van, want ik zit een paar dagen in het heerlijke Barcelona 
 Lees meer

Azijnpissers niet welkom. Maar deze tip van Peter Goossens vergeet ik nooit.

Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen 
 Lees meer

IMG_0208-Hockney-NR

Mag je kat mee-eten aan tafel?

Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed 
 Lees meer

Zo krijg je orde in je keuken, en rust in het hoofd!

Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel
 alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn 
 Lees meer

Een herfstvakantie vol heerlijke inspiratie

Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel 
 Lees meer

10 plezante weetjes over Halloween

Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland 
 Lees meer

Voor de jojo in mij is dit een lastige periode. Herkenbaar?

Augustus vorig jaar. Midden in de zomer. Toen heb ik een beslissing genomen die ik al vaker in mijn leven had genomen, maar deze keer voelde het anders 
 Lees meer

Richting herfstvakantie met dit gezellige weekmenu

Wow, wat vliegt de tijd zeg. Net was het nog zomer, net was het nog half augustus. Vandaag is het alweer bij herfstvakantie. Erger nog: volgende zaterdag schakelen we over naar het winteruur, en dan gaan de avonden echt heel kort worden 
 Lees meer