Op 15 oktober vieren ze vooral in Amerika National Chicken Cacciatore Day, een dag die volledig in het teken staat van dit klassieke Italiaanse gerecht. Cacciatore betekent letterlijk “jager”, en oorspronkelijk werd het gemaakt met wild dat jagers gemakkelijk konden vinden. Tegenwoordig wordt het meestal bereid met kip, gestoofd in een rijke saus van tomaten, ui, paprika, knoflook, olijven en kruiden, soms aangevuld met een scheutje droge wijn of een takje rozemarijn voor extra diepte. Het vlees wordt eerst licht aangebraden, zodat het een goudbruine kleur krijgt, en daarna langzaam gestoofd met de groenten en saus zodat alle smaken zich kunnen vermengen en het vlees boterzacht wordt.
Ik kende chicken cacciatore eerst helemaal niet, maar toen ik de recepten op het internet bekeek, kreeg ik meteen smaak en goesting om het zelf eens te maken. Het water liep me in de mond, en zeker met een mooie, verse hoevekip lijkt het me een absolute verwennerij. Het stoofpotje zelf is eenvoudig, maar de combinatie van zacht, sappig vlees, aromatische kruiden en een rijke, ingekookte saus maakt het tot een gerecht dat zowel hartig als troostend is. Serveer het met pasta, polenta of gewoon een stevig stuk brood, en je hebt een maaltijd die zowel rustiek als verfijnd aanvoelt.
Vanavond ga ik eens experimenteren. We hebben vrienden op bezoek, een Chileen en een Fransman, die allebei al lang in Barcelona wonen en al vaak bij ons zijn komen eten … Lees meer
Op 12 november is het French Dip Day, en eerlijk, ik moest het zelf even opzoeken. Ik had er al eens van gehoord, maar nog nooit geproefd. Het klinkt Frans, maar het blijkt een echte Amerikaanse klassieker te zijn, ontstaan in Los Angeles meer dan honderd jaar geleden … Lees meer
Toen ik een paar decennia geleden voor het eerst in Engeland kwam, begreep ik er eerlijk gezegd niks van. Na het hoofdgerecht vroeg onze Britse vriend Michael met een grote glimlach: “Would you like some pudding … Lees meer
Zoals jullie weten ben ik heel vaak in Barcelona. Ik heb er ook mijn reisgids Mijn Barcelona over geschreven, die nog steeds te koop is op www.mijnbarcelona … Lees meer
8 november is Shot Day, een dag waarop mensen blijkbaar massaal shotjes drinken. En eerlijk: ik snap het helemaal niet. Ik ben geen fan van die snelle alcoholshots, ik ben een genieter … Lees meer
5 november is Eating Healthy Day. Een dag die mensen wil aanmoedigen om wat bewuster te eten, iets gezonder te koken, en misschien eens stil te staan bij wat we allemaal op ons bord leggen … Lees meer
Ik vind het altijd grappig om de agenda’s en de “days of” bij te houden, omdat dat een inspiratiebron is voor alles wat er rond eten en koken in de wereld gebeurt … Lees meer
Ik ben eigenlijk nogal een alleseter. Er zijn maar weinig dingen die ik niet durf te proeven. Ik hou van ontdekken, van nieuwe smaken en verrassende combinaties … Lees meer