Je ziet ze tegenwoordig overal: aan voordeuren, in etalages, op Instagram⊠Pompoenen zijn hét symbool van de herfst en Halloween. Maar naast hun charmante oranje uitstraling zijn ze vooral ook een echte topper in de keuken.
Pompoen heeft een zachte, lichtzoete smaak die wat doet denken aan wortel of zoete aardappel, maar dan romiger en subtieler. En goed nieuws voor wie graag lekker én gezond eet: pompoen zit boordevol vezels, vitamine A, C en E, en bevat amper calorieën. Een feel good-groente dus, letterlijk en figuurlijk.
In de keuken kun je met pompoen alle kanten op. Je kunt ze roosteren in de oven met wat olijfolie en kruiden, verwerken tot een fluweelzachte soep, pureren tot een heerlijke puree bij wild of kip, of zelfs gebruiken in zoete bereidingen zoals cake of risotto. En vergeet de pitten niet â geroosterd zijn ze een knapperige, gezonde snack.
Ik ben zelf grote fan van pompoen in de keuken, en deel daarom graag mijn favoriete recepten met jou.
Dit recept uit 2019 is een echt feestgerecht, eentje voor de kerstdagen of nieuwjaar bijvoorbeeld. Ik heb geprobeerd om een zo mooi mogelijk gerecht te maken, want aan de feesttafel mag het er toch allemaal een beetje specialer uitzien. De basis is een heerlijke pompoensoep, met allemaal gekleurde wortelen die je kunstig op het bord schikt, en visrolletjes met tong en gerookte zalm ⊠Lees meer
Recept
Tongrolletjes met gerookte zalm, wortelen en pompoensoep
Ballekes zijn altijd lekker. Maar ze kunnen ook super gezond zijn! Deze keer heb ik lekkere balletjes gemaakt van paddenstoelen, hazelnoten en pompoenpitten, met een fris pittig sausje bij. Helemaal vegetarisch en, als je de mayonaise achterwege laat, volgens mij zelfs een veganistisch gerechtje. Spreek me tegen als er links en rechts toch een dierlijk product in mijn gerecht is geslopen, maar ik denk het niet ⊠Lees meer
Recept
Balletjes van paddenstoelen, hazelnoten en pompoenpitten
In sommige supermarkten kun je tegenwoordig lasagne-bladen van pompoen vinden. Eigenlijk zijn dat dun gesneden plakjes pompoen, die je in elke lasagne bereiding kunt gebruiken (de plakjes gebruik je in plaats van echte lasagne-bladen van pasta). Je kunt ze kant-en-klaar kopen, maar je kunt ze uiteraard ook zelf snijden ⊠Lees meer
Recept
Vegetarische lasagne met âlasagnebladenâ van pompoen
Het is halloween en de pompoenen zijn weer massaal verkrijgbaar. Ze zin nu niet duur en zeer voedzaam. Sierpompoenen zijn uiteraard ook leuk voor in het interieur, maar pompoenen zijn vooral lekker om op te eten. Ik ben zelf een grote fan van deze indrukwekkende groente.
Dit is een heerlijk recept met een mooie grote oranje pompoen ⊠Lees meer
Recept
Opgevulde pompoen
Vanavond ga ik eens experimenteren. We hebben vrienden op bezoek, een Chileen en een Fransman, die allebei al lang in Barcelona wonen en al vaak bij ons zijn komen eten ⊠Lees meer
Op 12 november is het French Dip Day, en eerlijk, ik moest het zelf even opzoeken. Ik had er al eens van gehoord, maar nog nooit geproefd. Het klinkt Frans, maar het blijkt een echte Amerikaanse klassieker te zijn, ontstaan in Los Angeles meer dan honderd jaar geleden ⊠Lees meer
Toen ik een paar decennia geleden voor het eerst in Engeland kwam, begreep ik er eerlijk gezegd niks van. Na het hoofdgerecht vroeg onze Britse vriend Michael met een grote glimlach: âWould you like some pudding ⊠Lees meer
Zoals jullie weten ben ik heel vaak in Barcelona. Ik heb er ook mijn reisgids Mijn Barcelona over geschreven, die nog steeds te koop is op www.mijnbarcelona ⊠Lees meer
8 november is Shot Day, een dag waarop mensen blijkbaar massaal shotjes drinken. En eerlijk: ik snap het helemaal niet. Ik ben geen fan van die snelle alcoholshots, ik ben een genieter ⊠Lees meer
5 november is Eating Healthy Day. Een dag die mensen wil aanmoedigen om wat bewuster te eten, iets gezonder te koken, en misschien eens stil te staan bij wat we allemaal op ons bord leggen ⊠Lees meer
Ik vind het altijd grappig om de agendaâs en de âdays ofâ bij te houden, omdat dat een inspiratiebron is voor alles wat er rond eten en koken in de wereld gebeurt ⊠Lees meer
Ik ben eigenlijk nogal een alleseter. Er zijn maar weinig dingen die ik niet durf te proeven. Ik hou van ontdekken, van nieuwe smaken en verrassende combinaties ⊠Lees meer