Photo by Frankie Lopez on Unsplash
Nieuws

🐷 Pulled pork: traag, eerlijk en ongelofelijk lekker

Ik geef het grif toe: ik vind pulled pork ongelofelijk lekker. Zó lekker dat het bijna een ritueel is geworden om het te maken. Er zijn drie geheimen voor écht goede pulled pork: kwaliteit van het vlees, rijke kruiding en vooral geduld. Veel geduld.

Ik begin altijd met een mooi stuk varkensschouder, goed dooraderd, want dat vet smelt langzaam weg en maakt het vlees boterzacht. Daarna kruid ik het royaal: een mengsel van gerookt paprikapoeder, bruine suiker, komijn, knoflookpoeder, zwarte peper, zout en een snuif cayenne doet wonderen. Dat geeft die typische diepe, rokerige smaak.

Wat ik graag doe, is het vlees vacumeren met de kruiden én een saus – een mengsel van barbecuesaus, een scheut appelazijn, wat honing en een beetje mosterd werkt fantastisch. Vervolgens gaat de zak in mijn oven op de vacuum cuisine-functie (of sous-vide). De temperatuur hou ik laag: ongeveer 90 °C en ik laat het minstens 8 tot 10 uur garen. Dat lijkt eindeloos, maar geloof me: het is het wachten waard.

Langzaam vult het huis zich met die rijke geur van gekruid vlees. En dan, op het magische moment dat ik de zak openmaak en het vlees met twee vorken uit elkaar trek, weet ik: het feest kan beginnen. De vezels vallen uit elkaar, sappig en doordrenkt met smaak.

Ik serveer mijn pulled pork het liefst in een Chinese gestoomde bun, dat zachte broodje contrasteert prachtig met het kruidige vlees. Maar ook een krokant pistoletje werkt perfect. Een beetje zelfgepekelde rode ui en knapperige mosterdzaadjes erbij, eventueel wat koriander of peterselie en je hebt een klein stukje comfortfood-hemel op je bord.

Pulled pork is geen gerecht voor ongeduldige koks, maar voor wie tijd durft te geven aan smaak. En als je dat doet, dan proef je het verschil in elke hap.

Gerelateerde nieuwsberichten

Mijn experimentje voor vandaag. Wat denk je?

Vanavond ga ik eens experimenteren. We hebben vrienden op bezoek, een Chileen en een Fransman, die allebei al lang in Barcelona wonen en al vaak bij ons zijn komen eten … Lees meer

French Dip Day, en het is niet wat je denkt dat het is

Op 12 november is het French Dip Day, en eerlijk, ik moest het zelf even opzoeken. Ik had er al eens van gehoord, maar nog nooit geproefd. Het klinkt Frans, maar het blijkt een echte Amerikaanse klassieker te zijn, ontstaan in Los Angeles meer dan honderd jaar geleden … Lees meer

Waarom pudding in Engeland geen pudding is

Toen ik een paar decennia geleden voor het eerst in Engeland kwam, begreep ik er eerlijk gezegd niks van. Na het hoofdgerecht vroeg onze Britse vriend Michael met een grote glimlach: “Would you like some pudding … Lees meer

Niks blijft lang hetzelfde in Barcelona

Zoals jullie weten ben ik heel vaak in Barcelona. Ik heb er ook mijn reisgids Mijn Barcelona over geschreven, die nog steeds te koop is op www.mijnbarcelona … Lees meer

Shot Day: een traditie die ik totaal niet begrijp

8 november is Shot Day, een dag waarop mensen blijkbaar massaal shotjes drinken. En eerlijk: ik snap het helemaal niet. Ik ben geen fan van die snelle alcoholshots, ik ben een genieter … Lees meer

Eating healthy day, wat is dat voor mij?

5 november is Eating Healthy Day. Een dag die mensen wil aanmoedigen om wat bewuster te eten, iets gezonder te koken, en misschien eens stil te staan bij wat we allemaal op ons bord leggen … Lees meer

De Mannen Moeten Koken Dag. Wat bedoel je?

Ik vind het altijd grappig om de agenda’s en de “days of” bij te houden, omdat dat een inspiratiebron is voor alles wat er rond eten en koken in de wereld gebeurt … Lees meer

Zou jij dit durven eten?

Ik ben eigenlijk nogal een alleseter. Er zijn maar weinig dingen die ik niet durf te proeven. Ik hou van ontdekken, van nieuwe smaken en verrassende combinaties … Lees meer