Er is een dunne lijn tussen bedorven en briljant, en kaas bewijst dat als geen ander. Elk jaar op 9 oktober vieren foodies wereldwijd National Moldy Cheese Day – letterlijk “Nationale Schimmelkaasdag”. Het woord moldy betekent in het Engels eigenlijk “beschimmeld”, maar in dit geval gaat het natuurlijk niet om bedorven kaas die achterin je koelkast ligt te verpieteren. Nee, het is een knipoog naar de edele schimmel die sommige van de meest verfijnde kazen hun unieke karakter geeft.
Van een romige brie tot een pittige roquefort: de schimmel in deze kazen is geen teken van verval, maar juist van vakmanschap en rijping. Achter elke blauwader of witte korst zit een zorgvuldig gecontroleerd proces, waarbij specifieke schimmels – zoals Penicillium roqueforti of Penicillium camemberti – worden gebruikt om smaak, geur en textuur te ontwikkelen. Wat in de volksmond misschien “moldy” klinkt, is in de keuken pure alchemie.
Schimmelkaas is bovendien verrassend veelzijdig. Denk aan gorgonzola met peer en walnoot, roquefort met een druppel honing op vers brood, of een stukje brie dat langzaam smelt over een sappige burger. En natuurlijk: een glaasje wijn erbij. Een zoete Sauternes of een volle port brengt de romige, zilte tonen van de kaas perfect in balans.
Voor de would-be chef is National Moldy Cheese Day een ideaal moment om te experimenteren. Gebruik blauwaderkaas in een romige risotto, laat camembert smelten in een saus voor kip, of stel een kaasplank samen die speelt met contrasten: zout en zoet, zacht en hard, scherp en mild.
Dus ja – National Moldy Cheese Day klinkt misschien wat vreemd, maar het is eigenlijk een ode aan alles wat koken spannend maakt: smaak, fermentatie en lef. Een dag om te vieren dat een beetje schimmel soms precies is wat een gerecht onvergetelijk maakt.
Vanavond ga ik eens experimenteren. We hebben vrienden op bezoek, een Chileen en een Fransman, die allebei al lang in Barcelona wonen en al vaak bij ons zijn komen eten … Lees meer
Op 12 november is het French Dip Day, en eerlijk, ik moest het zelf even opzoeken. Ik had er al eens van gehoord, maar nog nooit geproefd. Het klinkt Frans, maar het blijkt een echte Amerikaanse klassieker te zijn, ontstaan in Los Angeles meer dan honderd jaar geleden … Lees meer
Toen ik een paar decennia geleden voor het eerst in Engeland kwam, begreep ik er eerlijk gezegd niks van. Na het hoofdgerecht vroeg onze Britse vriend Michael met een grote glimlach: “Would you like some pudding … Lees meer
Zoals jullie weten ben ik heel vaak in Barcelona. Ik heb er ook mijn reisgids Mijn Barcelona over geschreven, die nog steeds te koop is op www.mijnbarcelona … Lees meer
8 november is Shot Day, een dag waarop mensen blijkbaar massaal shotjes drinken. En eerlijk: ik snap het helemaal niet. Ik ben geen fan van die snelle alcoholshots, ik ben een genieter … Lees meer
5 november is Eating Healthy Day. Een dag die mensen wil aanmoedigen om wat bewuster te eten, iets gezonder te koken, en misschien eens stil te staan bij wat we allemaal op ons bord leggen … Lees meer
Ik vind het altijd grappig om de agenda’s en de “days of” bij te houden, omdat dat een inspiratiebron is voor alles wat er rond eten en koken in de wereld gebeurt … Lees meer
Ik ben eigenlijk nogal een alleseter. Er zijn maar weinig dingen die ik niet durf te proeven. Ik hou van ontdekken, van nieuwe smaken en verrassende combinaties … Lees meer