10 essentiële dagen in de strijd tegen de kilo’s en de depressie

Hoe gaat het nog met jou? Overleef je deze lock-down een beetje? Het telewerken nog niet beu? Het alleen zijn of het constant met je gezinnetje samenzijn? Ik hoor in mijn vriendenkring en bij vele luisteraars van Joe dat de weken quarantaine nu toch echt wel beginnen te wegen.

Bij mij ook hoor. Ik mis het sociale contact met m’n familie en vrienden, de collega’s op kantoor, het DJ’n, op restaurant kunnen gaan, en de tripjes naar Barcelona. Maar al bij al hou ik me best goed en zie ik ook de mooie kanten van deze periode. Ik schrijf veel, ik kook veel, ik wandel veel. Drie dingen die ik graag doe en die mij op de been houden.

En eerlijk gezegd mogen we dankbaar zijn, want het weer heeft ons de voorbije weken wel enorm geholpen. Ik heb superveel gewandeld. Nog meer dan anders. Elke dag minstens 15 km, soms zelfs meer dan 20 km. Dat heeft me deugd gedaan, en er voor gezorgd dat ik niet dikker ben geworden. Niet evident in deze corona-tijden, want ik kook veel en lekker, en we drinken elke dag wel onze wijntjes.

Ik ben niet de enige die veel gewandeld heeft. Ik krijg echt tientallen berichten elke dag van mensen die “een Orneliske” hebben gedaan. Heel Vlaanderen lijkt wandelen nu echt ontdekt te hebben. Ik ben ervan overtuigd dat dat er voor zorgt dat veel mensen nu hun gewicht, ondanks de vele bbq’s en de lekkere wijntjes onder controle houden. Super! Dat maakt me blij.

Maar ik weet uit eigen ervaring dat wandelen veel minder leuk is wanneer het koud is of regent. De prachtige temperaturen van de voorbije maand hebben ons naar buiten gelokt, en dat heeft ons deugd gedaan. Maar vanaf vandaag komen er wellicht al minstens tien mindere dagen aan. Een stuk kouder, en met bijna elke dag wel regen of buien. Het  zijn moedigen die dan toch hun wandelschoenen aan zullen trekken.

Het zal dus een stuk rustiger worden in parken, langs rivieren en in bossen. Je zult enkel nog de die hard sporters tegenkomen, maar de gelegenheidswandelaars, joggers en fietsers zullen nu een paar dagen echt in hun kot blijven. Dat worden dus essentiële dagen om je gewicht onder controle te houden. Maar ook om depressies tegen te gaan. Want zo’n lange periode thuis hakt er ondanks het mooie weer sowieso al in, dus als het nu regenen gaat, en je niet buiten kan, bestaat de kans dat dat toch op het gemoed werken gaat.

Mijn suggestie: ga toch af en toe even naar buiten. Tussen de buien door. En neem een paraplu of regenjas mee. Je zult me niet geloven, maar ook in de regen wandelen kan echt deugd doen, maar dan niet al te lang. Nadien een warme douche of bad en je kunt er weer tegen. En om de kilo’s tegen te gaan durf ik je graag nog eens m’n superlichte weekmenu aanbevelen. Veel sterkte, samen kunnen we dit aan, weer of geen weer.