10 zotte tips om van vandaag een zonnige feestdag te maken

Goedemorgen en welkom in de lente. De zon gaat schijnen vandaag, en het wordt 17 graden. Zeventien graden. Hoe zalig is dat zeg? En het ganse weekend wordt zo lekker, en komende week ziet er ook nog droog en warm uit. Hier en daar staat er zelfs al 18 graden op de voorspellingen, en wie weet zijn er nog uitschieters naar boven.

De beenhouwers hebben het geweten. De bestellingen voor de BBQ’s waren bijna niet bij te houden. We willen met z’n allen genieten van deze eerste lentedagen, en willen daarom alles uit de kast halen. Ik denk dat heel veel mensen vrienden gaan ontvangen vandaag en morgen voor een lekker etentje buiten. Dat mag. Zolang je met maximum 4 volwassenen buiten samen komt is er niks aan de hand.

Toch één kleine waarschuwing. Het kan in februari maar zo warm worden omdat er erg hete lucht komt aangewaaid. En die komt in deze tijd van het jaar uiteraard uit het Zuiden. En die wind moet aan een stevig tempo waaien om al die warmte bij  ons te krijgen. En dat zal dus vandaag het geval zijn. Volgens de weermannen moet je rekenen op windkracht 3 à 4. Dat is niet erg natuurlijk, maar het is wel goed om weten.

Door die wind zal het immers een beetje kouder aanvoelen dan wat je ziet op de thermometer. De dikke winterjas en dat thermische ondergoed zal je wel uit kunnen laten, sowieso, maar de korte broek is toch nog niet voor dit weekend. En ook opgelet als je gaat eten buiten met vrienden: het lekkerste wordt het in de zon maar uit de wind. Want anders gaan de servetten misschien wel van tafel waaien. In noordelijke richting, ah ja, want de warme wind komt uit het zuiden.

10 waarschuwingen voor een goede BBQ half februari

 

  1. Je mag samen buiten komen met vier. Vier van vieren. En dat moet je gewoon doen: de lente vieren.
  2. Kinderen onder de 14 tellen niet mee. Maar pas op: ze eten wel soms voor twee! Zeker bij een BBQ.
  3. Voor middernacht moet je thuis zijn. Maar dat zal wel lukken, vanavond wordt het weer koud.
  4. Het gaat stevig waaien. Dat zorgt dat het wat kouder voelt. Dus nog even wachten met die bikini of driekwartsbroek.
  5. Leg de servetten vast voor die gaan vliegen. Dat geldt ook voor mondkapjes. Er liggen er al genoeg in de natuur.
  6. Van de tafel naar de frigo is een essentiële verplaatsing. Zeker wanneer de rosé uit is.
  7. In principe mag er maar één gast naar het toilet gaan binnen. Ladies first! Mannen, zoek u een boom uit!
  8. Probeer aan tafel een limiet te zetten op het gespreksonderwerp “Covid”. Er zijn nog zoveel andere en vooral veel leukere gespreksonderwerpen.
  9. Als de barbecue niet meteen in gang gaat, prijs u gelukkig. Geniet ervan. Niks zo leuk als met een goed glas wat staan zagen rond een barbecue waar de vlam in moet.
  10. Geniet hoe dan ook met volle teugen van de lente. Kom buiten! Ga wandelen! Of organiseer inderdaad een heerlijke barbecue. En maak misschien eens één van de volgende recepten…