10 slimme tips om af te vallen

1. Drink veel water

Water is voor mij essentieel bij het afvallen: het kuist je lichaam van alle afvalstoffen. En vooral: het gaat heel efficiënt het hongergevoel tegen. Wanneer je veel water drinkt gaat de trek in snoepjes en hapjes tussendoor weg.

2. Beweeg genoeg

Een open deur, maar ik stamp ze graag opnieuw in. Beweeg, beweeg, beweeg. Sporten is goed, maar de trap nemen in plaats van de lift is al een mooi begin. Wandel naar de bank, de kapper of de bakker, of fiets. Maar las gewoon ook sportmomentjes in, in je agenda. Iedereen heeft, als hij eerlijk is, wel eens een dood moment dat een beetje anders kan ingevuld worden: wel, ga echt eens wandelen!! Je kunt het hele verhaal over hoe ik mijn gewicht onder controle heb gekregen lezen in mijn boek Waarom Wandelen waarvan de tweede druk momenteel hier verkocht wordt.

3. heb een doel voor ogen

Wees realistisch. Zeg niet: ik wil er binnen de maand uitzien als een fotomodel of zo. Maar zeg ook niet: we zien wel. Maak een plan, dat haalbaar is. Schrijf het op. Vertel het jezelf. En probeer er je goed aan te houden. Maar wees ook niet te boos als het eens een keertje fout gaat, herbegin dan gewoon meteen, in plaats van te zeggen: laat nu maar.

4. Eet een derde minder

Of een vierde. Of tien procent. Ik bedoel maar: je zult wat anders en wat minder moeten eten. Maar de gedachte: in plaats van drie boterhammen bij de lunch, doe ik er voortaan maar twee, is geen slechte gedachte. Het is concreet. Behapbaar. En het helpt meteen.

5. Eet vaker

De beste manier om niet als een gek te gaan eten bij de lunch of het avondeten is om gewoon vaker te eten. Een stuk fruit tussendoor. Een handvol nootjes. Een echt gezonde reep. Wanneer je vaker bewust eet, eet je in het totaal minder, dat is bewezen.

6. Voorzichtig met alcohol

Het zijn herfstige dagen, de avonden worden langer. Je weet hoe dat dan gaat. Na een lange werkdag gun je jezelf dan al vaak een glaasje chardonnay of iets roods bij het eten. Maar wil je je gewicht onder controle, dan moet je echt wat minder drinken. Maar drink dan iets lekkers, wat dat betreft kan ik je wel een paar wijnen aanbevelen op www.wijnornelis.be

7. Eet niet, dineer

Wanneer je gaat zitten aan tafel om te eten, dan eet je veel bewuster en gezonder dan dat je vlug aan je bureau, of in de auto een broodje oppeuzelt. Ga aan tafel zitten met de familie en geniet van dat moment. Dat is veel beter voor de spijsvertering.

8. Zondig heel bewust

Af en toe zondigen mag. Zeg: één dag per week doe ik gewoon waar ik echt zin in heb. Of zoek een dingetje dat je blij maakt: eens een glaasje wijn, of voor het slapengaan een stukje chocolade, als beloon- en geluksmomentje, waarom niet.

9. Zoek gezonde alternatieven

Echt ze bestaan, massaal. Voor overdag op kantoor: lekkere slaatjes in plaats van broodjes vol mayonaise. Ook als je een feestje hebt: groentjes met een dip zijn ook lekker. Eet fruit tussendoor, of noten. Zoek gewoon altijd het alternatief met minder caloriën, en het verschil zal groot zijn.

10. Wees positief

Mensen die relax zijn, gelukkig zijn, positief in het leven staan vallen makkelijker af. Geen stress, je bent mooi en goed hoe je bent, alleen wil je nog wat werken aan de iets strakkere, betere, maar vooral gezondere versie van jezelf. Toen ik af ben gaan vallen was dat in de eerste plaats om gezond te worden, en dat mensen me toen ook begonnen te zeggen: je ziet er veel beter uit, was enkel meegenomen.