2020 was een prachtig jaar!

Misschien was dat voor jou helemaal anders, en vind je dit flauwekul… Maar echt waar. Het was een schitterend jaar voor mij, 2020. Als ik eerlijk moet zijn: eentje om nooit te vergeten. Dat heeft natuurlijk vooral met gezondheid te maken. Want gezondheid is het allerbelangrijkste in het leven. Ik ben in 2020 vreemd genoeg nooit ziek geweest. Ja, ik heb eens een paar weken verschrikkelijk veel last gehad van een wijsheidstand die zich manifesteerde. Maar die doet dat om de paar jaar wel eens. Niet aangenaam, maar ca va nog wel. Verder heb ik geen enkele verkoudheid gehad, en geen enkele keelontsteking. Normaal heb ik er elk jaar wel een paar. Nu niet. Heeft wellicht met die mondkapjes te maken. Die beschermen tegen veel. Dus: ik was gezond.

Mijn lief is ook gezond geweest, mijn ouders ook, mijn broer en z’n gezin, en dat van m’n schoonzus ook, mijn neefje  en nichtjes. De meeste van mijn vrienden ook. Ik heb ze allemaal minder gezien. Maar wel meer gehoord. Elke week belde ik een paar keer met mijn broer. Elke dag met mijn ouders. Met hen ben ik trouwens wel gaan wandelen dit jaar. Ja, die twee hebben de wandelsport ontdekt. Elke dag gaan mama en papa tien kilometer stappen in het bos. Heerlijk toch? Dat zij, die de zeventig voorbij zijn, door de lockdown beslist hebben om meer te wandelen.

Dat heb ik trouwens zelf ook gedaan. Gewandeld, gewandeld, gewandeld. En mijn wandelboek is eindelijk afgeraakt. Ik had er dit jaar wat meer tijd voor. Het boek wordt op dit moment nog eens nagelezen, er worden puntjes op de i gezet, zeg maar, en ergens in het voorjaar ligt het in de winkels en in mijn online winkeltje hier op de blog. De blog waar ik trouwens harder dan ooit aan gewerkt heb. Ik schrijf vele uren per dag, ontwikkel steeds meer recepten, ik mag steeds mooiere cadeaus weggeven, en de bezoekersaantallen van Would Be Chef gaan door het dak. Dit is een plek waar mensen die graag koken of genieten van de mooie dingen in het leven steeds vaker op bezoek komen. Er is ook veel gekookt in Vlaanderen in 2020.

Verder zijn we verhuisd. Yes! Van ons moderne strakke witte huis naar een oud huis met een rijk verleden. Van Rijmenam naar Lochristi. De verbouwingen en de verhuis waren een heel werk, maar dit jaar hadden we daar tijd voor. In andere jaren zou dat nog wat pittiger geweest zijn. Het is heerlijk om in Lochristi te wonen. De mensen zijn vriendelijk, alles is zo lekker dicht bij, onze tuin is een paradijs, het was heerlijk om nieuwe spullen bijeen te zoeken om het huis in te richten. Onze architect en aannemer hebben het ontzettend goed gedaan. En het spijtige feit dat we nog nauwelijks feestjes of etentjes hebben kunnen organiseren in 2020 zorgt er wel voor dat straks, wanneer dat wel weer mag, het huis helemaal af zal zijn. Wat een luxe.

En dan was er ook nog mijn job op Joe het voorbije jaar. Het blijft fantastisch om elke dag radio te maken met Anke. Ze is zo ontzettend anders dan ikzelf, en dat maakt het gewoon elke dag weer gezellig en verrassend op Joe tussen zes en tien. In het voorjaar hebben we trouwens maandenlang van thuis uit radio gemaakt. Ik zes uur per dag, zeven dagen op zeven. De betrokkenheid van de luisteraars en hun waardering omdat ik zoveel overuren klopte, vanuit mijn living, was groot. Ik vond het een mooie tijd.

Samen radio maken in een studio in Vilvoorde is natuurlijk leuker, maar radio maken, ver van elkaar, het kan dus duidelijk wel. Dat heeft me trouwens wel een beetje aan het denken gezet. Volgend jaar ga ik wellicht een microfoon en ministudiootje thuis laten installeren, en misschien zelfs eentje in Barcelona. Dat kost veel minder dan vroeger, en het zou zo handig zijn. Want dat heb ik wel geleerd: het is anders, maar thuiswerken kan perfect. Het levert je vele uren vrije tijd op die je niet in de wagen (en in de files) door moet brengen en in rustiger tijden lijkt het me heerlijk om enkele maanden per jaar vanuit Barcelona uit te zenden. En wat ik ook geleerd heb: vergaderen hoeft niet met z’n allen in een lokaaltje binnen, ik doe alle vergaderingen online, al wandelend, veel gezonder.

Verder heb ik ontzettend veel gekookt het voorbije jaar. En heerlijke take away ontdekt. Mijn respect voor de mensen in de horeca is nog gegroeid. Het is een sector vol hardwerkende creatieve mensen, die volop proberen het beste van elke situatie te maken. Jezelf helemaal durven opnieuw uit te vinden, en van restaurateur een soort van cateraar worden die eten maakt voor de mensen thuis, je moet het maar doen. Ik heb zalig lekker gegeten. En ik heb prachtige nieuwe wijnen ontdekt. Online kun je bij Belgische wijnwinkels zoveel fraais en unieks bestellen en dat hebben we gedaan.

Ik heb ook eens vaker een boek gelezen in 2020. We hebben zalige series gezien op TV. De kat heeft ons elke dag van het jaar uren kunnen knuffelen, want we waren nauwelijks op vakantie, terwijl we dat normaal elke maand wel één of twee weekends doen, en we ook alle schoolvakanties weg zijn. Nu niet. Gilbert heeft het mooiste jaar uit zijn leven beleefd. En wij hebben het met ons drietjes hier thuis goed gehad. Minder centen verdiend, dat wel, maar we hebben ook minder uitgegeven. Veel minder vliegtickets gekocht en veel minder benzine, veel minder op restaurant geweest en minder nieuwe kleren gekocht, en minder etentjes gedaan thuis. We hebben dat hier in onze bubbel goed overleefd. Ja, 2020 was geen slecht jaar.

Natuurlijk was er covid, en dat was onwaarschijnlijk ruk. Maar dat weet intussen iedereen wel. De vele leuke dingen die niet mochten, de economie en onze eigen portemonnee die kraakte. Zoveel zieken en zoveel doden. Niet mogen reizen, niet op restaurant, geen fuiven mogen draaien, geen mensen mogen zien, niet mogen knuffelen, onbegrijpelijke dingen als een avondklok en een verbod op niet essentiële verplaatsingen. Dat was allemaal dikke ellende. Maar goed, daar gaat elk jaaroverzicht al over, je leest het in alle kranten en hoort het overal, en het nieuws erover is intussen wel bekend, en komt onze strot al lang uit.

Daarom dat ik, in eer en geweten, in mijn persoonlijke jaaroverzicht, vooral heb willen vertellen wat er wel was in 2020. Heel veel mooie dingen en momenten, heel veel rust en nieuwe inzichten. Ja, van mij mag 2021 straks lijken op de jaren van vroeger: vrijheid, blijheid. Maar er zijn toch een paar dingen die ik ga meenemen van het voorbije jaar en die ik nooit vergeten zal. En ik zal altijd blijven onthouden: geluk is voor een groot deel wat je er zelf van probeert te maken. En als je gezond bent, probeer dat dan vooral te koesteren, want dat is de essentie van alles. Dus hou je maar aan de veiligheidsvoorschriften. Covid, je wilt het echt niet krijgen.

Merci, lieve lezers, voor de mooie momenten die we samen hebben beleefd de voorbije 12 maanden samen. Dat was het dan 2020. Een kutjaar, van de ene kant. Maar als je het echt wil zien, ergens toch ook een prachtig jaar.