3 dingen die je echt nodig hebt om af te vallen

Ik ben een ervaringsdeskundige in afvallen. Ik heb het al een paar keer gedaan. Ik ben jammer genoeg ook een ervaringsdeskundige in weer bijkomen. Dat is me in mijn leven toch ook een paar keer overkomen. Jammer genoeg. Maar dat zorgt er intussen wel voor dat ik weet hoe mijn lichaam werkt, en wat ik precies moet doen om kilootjes te verliezen.

De laatste maanden ben ik weer flink vermagerd, en vooral: voel ik me weer veel gezonder en beter in mijn vel. Meer dan 16 kilo zijn er nu af. En ik heb net zoals vorige keren dat op een gezonde, natuurlijke manier gedaan, met meer sporten, anders en lichter eten, veel water drinken en niet overdrijven met alcohol.

Ik ga misschien een open deur intrappen met dit artikel. Maar in mijn ervaring zijn dit de drie dingen die je absoluut nodig hebt om af te vallen. Ze lijken misschien evident, en dat zijn ze ook, maar volgens mij zijn ze wel essentieel en ontbreken ze soms bij mensen; en dan gaat dat lijnen zoveel moeilijker. Daarom zet ik ze voor jullie even op een rij.

EEN GOEDE REDEN

Bij mij was het simpel. Nadat ik een twaalftal jaar terug met wandelen aan mijn lijn ging werken ben ik meer dan dertig kilo kwijt geraakt. Maar met de jaren kwamen een stuk van de kilo’s er weer bij. Daardoor kwam de 100 kilo weer in zicht, wat voor een man van 1 meter 75 veel te veel is om nog gezond te zijn. En toen ik in september me plots niet lekker voelde, bleek mijn bloeddruk waanzinnig veel te hoog te zijn. En dan is er maar één ding dat je moet doen: ingrijpen. Het is raar om te zeggen, maar ik ben eigenlijk dankbaar dat ik me plots zo slecht voelde in september. Het is een bijzonder duidelijk alarmsignaal voor me geweest en het heeft me gemotiveerd om gezonder te gaan leven, en daardoor kwam het afvallen vanzelf. De reden kan voor iedereen anders zijn. Gezondheid is de belangrijkste motivatie. Maar mensen die wat gewicht willen kwijt spelen voor een belangrijke dag, hun huwelijk bijvoorbeeld, zullen ook gemotiveerder zijn. Maar zomaar tussen de soep en de patatten beslissen dat je iets aan je levensstijl wil veranderen werkt niet echt. Je stelt maar wat uit en je moddert maar wat aan. Daarom is werken met een diëtist ook een goed idee. Die zullen je goed begeleiden, maar het feit dat je hen ook betalen moet geeft vaak een soort van verplichting om het goed te doen.

DOORZETTINGSVERMOGEN

Ik weet het maar al te goed: ik heb aanleg tot zwaar worden, dat zit zo’n beetje in de familie, en ik ga mijn ganse leven op de lijn moeten letten. Lastig als je zo’n enorme levensgenieter bent als ikzelf. In het verleden was ik al vaak een jojo. Ik weet dus dat doorzettingsvermogen belangrijk is, zeker wanneer ik ergens op mijn streefgewicht zal uitgekomen zijn (dat is nu nog een tweetal kilo minder dan wat ik vandaag weeg). Daarna wordt het lastig om dat gewicht te behouden. Maar ook tijdens het afvallen zelf gaat het met kleine ups en downs. Je hebt wel eens dagen dat je door omstandigheden wat meer eet en wat minder sport, maar je moet op de middellange termijn wel volhouden. Nu het feit dat je tijdens zo’n periode complimentjes krijgt helpt wel. En duik maar vaak in de kleerkast in zo’n periode. In mijn geval is het fantastisch dat ik vandaag weer in kleren kan die me al jaren niet meer pasten. Dat motiveert echt wel om door te zetten.

EEN WEEGSCHAAL

Dit lijkt misschien de stomste tip, maar het is niet enkel de meest evidente, maar ook de allerbelangrijkste. Weet je waarom ik de voorbije jaren weer zoveel verzwaard was? Ik negeerde de weegschaal compleet. Ze stond er wel, in onze badkamer, maar ik had geen goesting om er op te gaan staan en mezelf te pijnigen. Ik zag in de spiegel ook wel wat er aan de hand was. En toen kwam het alarm van mijn veel te hoge bloeddruk. En geloof me, intussen is mijn weegschaal weer mijn belangrijkste compagnon geworden in mijn strijd tegen de kilo’s. Elke morgen weeg ik mezelf, en tussendoor durf ik er ook wel eens op te gaan staan. En ik hou de evolutie van mijn gewicht bij in mijn gezondheid-app op mijn telefoon. Zo zie ik de evolutie. Een paar zware dagen gehad? Dan zie ik op de weegschaal: ingrijpen. Een paar dagen extra gewandeld? Dan zie ik ook meteen resultaat. Het gewicht van elke dag is misschien nog het minst belangrijke. Het is de evolutie per week of per maand die belangrijk is, maar die kun je maar merken door elke dag te controleren.