Iedereen maakt wel eens pasta. Da’s simpel, toch? Water, zout, pasta erin en hup: Italië op je bord! Maar zelfs de grootste would-be chefs trappen soms in klassieke valkuilen. Hier zijn vijf hardnekkige misverstanden over pasta die we eens en voor altijd de wereld uit helpen.
Nee hoor! Dat is eigenlijk compleet overbodig. De olie drijft gewoon bovenaan en doet niks voor je pasta. Wil je vermijden dat je slierten aan elkaar kleven? Roer gewoon even goed tijdens het koken. Dat is alles.
Alleen als je pasta voor een salade maakt. Anders spoel je het lekkere zetmeellaagje weg, en dat heb je net nodig om de saus beter te laten kleven. Laat dat water dus gerust zitten, en meng meteen met de saus.
Fout! Pasta is geen soep. In Italië draait het om de perfecte balans tussen saus en pasta. Elke sliert moet nét genoeg saus hebben om smaak te dragen, maar niet om te verdrinken.
Niet noodzakelijk! Verse pasta is top voor delicate sauzen, zoals boter en salie of zeevruchten. Maar voor stevige sauzen, zoals ragù of arrabbiata, is droge pasta vaak zelfs beter. De textuur houdt meer “bite”.
Niet per se! Kijk op de verpakking én proef. “Al dente” is niet gewoon een stom modewoord, het betekent letterlijk dat de pasta beet heeft. En ja, dat verschil van één minuut kan je gerecht maken of kraken.
Vanavond ga ik eens experimenteren. We hebben vrienden op bezoek, een Chileen en een Fransman, die allebei al lang in Barcelona wonen en al vaak bij ons zijn komen eten … Lees meer
Op 12 november is het French Dip Day, en eerlijk, ik moest het zelf even opzoeken. Ik had er al eens van gehoord, maar nog nooit geproefd. Het klinkt Frans, maar het blijkt een echte Amerikaanse klassieker te zijn, ontstaan in Los Angeles meer dan honderd jaar geleden … Lees meer
Toen ik een paar decennia geleden voor het eerst in Engeland kwam, begreep ik er eerlijk gezegd niks van. Na het hoofdgerecht vroeg onze Britse vriend Michael met een grote glimlach: “Would you like some pudding … Lees meer
Zoals jullie weten ben ik heel vaak in Barcelona. Ik heb er ook mijn reisgids Mijn Barcelona over geschreven, die nog steeds te koop is op www.mijnbarcelona … Lees meer
8 november is Shot Day, een dag waarop mensen blijkbaar massaal shotjes drinken. En eerlijk: ik snap het helemaal niet. Ik ben geen fan van die snelle alcoholshots, ik ben een genieter … Lees meer
5 november is Eating Healthy Day. Een dag die mensen wil aanmoedigen om wat bewuster te eten, iets gezonder te koken, en misschien eens stil te staan bij wat we allemaal op ons bord leggen … Lees meer
Ik vind het altijd grappig om de agenda’s en de “days of” bij te houden, omdat dat een inspiratiebron is voor alles wat er rond eten en koken in de wereld gebeurt … Lees meer
Ik ben eigenlijk nogal een alleseter. Er zijn maar weinig dingen die ik niet durf te proeven. Ik hou van ontdekken, van nieuwe smaken en verrassende combinaties … Lees meer