ben-libby-WjW97Z5BpVA-unsplash
Nieuws

Aardappelen: gezond, lokaal en ten onrechte onderschat

Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling. Wie aardappelen op een doordachte manier bereidt, ontdekt al snel dat ze perfect passen in een evenwichtige levensstijl. Ik blijf ze eten. Misschien wat minder dan vroeger, maar toch nog steeds!

Deze Belgische klassieker zit boordevol nuttige voedingsstoffen. Zo zijn aardappelen een natuurlijke bron van vitamine C, vitamine B6, kalium en vezels. Zeker als je ze met de schil bereidt, leveren ze een mooie portie voedingsvezels die de spijsvertering ondersteunen én lang een voldaan gevoel geven. En met amper 80 kilocalorieën per 100 gram zijn ze verrassend licht.

Wat veel mensen niet weten, is dat aardappelen ook resistent zetmeel bevatten. Dat is een type koolhydraat dat zich in je lichaam gedraagt als een vezel en zo bijdraagt aan een gezonde darmflora. Laat gekookte aardappelen even afkoelen voor je ze eet — bijvoorbeeld in een frisse aardappelsalade — en je verhoogt die gezondheidsvoordelen nog. Een goed idee in de zomer, maar eigenlijk het hele jaar door.

Natuurlijk, frietjes en kroketjes horen ook bij onze eetcultuur, maar daarover moet ik eerlijk zijn: het zijn vooral de bereidingswijze en toegevoegde vetstoffen die het verschil maken. Kies je voor gekookte, gestoomde of in de oven geroosterde aardappelen, dan zet je een voedzame én smakelijke basis op tafel.

Aardappelen zijn lokaal, betaalbaar, veelzijdig en puur natuur. Hoog tijd om ze weer met trots op ons bord te leggen.

Gerelateerde nieuwsberichten

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie Would Be Chef Sven Ornelis6

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie

Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer

Scherm­afbeelding 2025-05-10 om 12.24.19

Mis niets & schrijf je in voor de Would Be Chef nieuwsbrief!

Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer

AI0A2732

Brotherday – voor mijn broer Arn

Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer

National Chocolate Chip Day: een ode aan een geliefde lekkernij

Elk jaar op 15 mei vieren chocoladeliefhebbers in de Verenigde Staten – en steeds vaker ook daarbuiten – National Chocolate Chip Day. Deze dag staat volledig in het teken van misschien wel de populairste toevoeging aan koekjes, muffins, ijs en talloze andere desserts: de chocoladechip … Lees meer

Nakd_Lifestyle image_Fruit & Fibre bars_Apple & Strawberry_SP (1)

Verantwoord snacken was nog nooit zo lekker: ontdek de nieuwe nākd. Fruit & Fibre Bars #advertentie

Ik probeer veel te sporten en gezond te leven, maar ik wil ook absoluut niet met honger rondlopen, dus ben ik zoals veel mensen een snacker. Niet per se uit pure goesting, maar als het zoals bij mij druk is en ik snel iets nodig heb dat me energie geeft én me goed laat voelen, dan ben ik zoals jullie weten een echte fan van nākd … Lees meer

Zin in iets lichts, feestelijks en boordevol smaak? 7x recepten met garnalen

Ik zal maar bekennen: garnalen zijn voor mij echte toppers in de keuken. Ze zijn elegant, snel klaar en ze geven meteen een verfijnde toets aan elk gerecht … Lees meer

Wat is moscato wijn en is het echt lekker of niet?

Eerlijk? Ik kan wel eens genieten van een glaasje Moscato, maar criticasters noemen het de limonade onder de wijnen. Moscato is dan ook een zoete, licht mousserende wijn die wordt gemaakt van de Muscat-druif, een van de oudste druivensoorten ter wereld … Lees meer

Zo maak je de perfecte geroosterde lamsbout in de oven

Ik was vorig jaar bij vrienden in het Zuiden van Frankrijk en ik zou bij hen koken met de ingrediënten die ze in huis hadden. De frigo zat vol met lekkers: onder andere een prachtige lamsbout … Lees meer