Afschuwelijk. De dag is gestart met een ijskoude douche.

De dag is letterlijk gestart met een koude douche. Onze verwarmingsketel heeft het nog maar eens laten afweten, voor de zoveelste keer. Sinds gisterenochtend hebben we geen verwarming meer in ons huis en dus ook geen warm water. Dat was extra vervelend omdat we dit weekend buitenlandse gasten op bezoek hadden. Die zijn gisteren dus vertrokken uit België nadat ze een koude douche over zich heen gekregen hadden. Gezellig is anders, en gastvrij voelt het ook niet aan.

Op zondag een loodgieter vinden die de chauffage kan komen herstellen dat lukt uiteraard ook niet. Hopelijk komt er vandaag wel eentje langs om onze oude ketel nog even op te lappen. We zijn namelijk al een dik half jaar aan het wachten op een nieuwe gasketel. Maar die is dus al maanden onderweg.  Dat heeft uiteraard te maken met het tekort aan onderdelen door de covid-crisis. Vervelend.

Geduld is een schone deugd, maar geen verwarming in huis hebben in het putje van de winter, neen aangenaam is dat niet. Ik lees wel eens verhalen, en ik hoor ook wel eens van mensen dat zij de dag graag starten met een ijskoude douche. Het zou je alerter aan de dag doen beginnen, goed zijn voor je immuniteit, zelfs de spijsvertering zou er goed bij varen, en voor het herstel van de spieren na het sporten zou het ook ideaal zijn. Koude douches zijn dus super gezond. Ik ga je zeggen: ik kan dat wel ergens begrijpen. Maar ik vind het enorm onaangenaam.

Ik heb het vanochtend 4 seconden geprobeerd en ben toen gillend van onder de ijskoude stralen gesprongen. Vervolgens heb ik de theekoker uit de keuken naar de badkamer gehaald en heb ik mijn lavabo gevuld met kokend water en wat gemengd met koud water van de kraan, en zoals in de goede oude tijd me met een washandje aan de lavabo proper gemaakt voor de nieuwe dag. Ik moet zeggen, ik ben wel alert aan de werkweek begonnen, dat klopt. Maar hopelijk komt er toch een loodgieter langs vandaag om ons weer even te depanneren, en dan kunnen we de winter door.