on street food in Thailand
Nieuws

Al eens geprobeerd: krokodil op je bord?

Twintig jaar geleden vond je het gewoon in de supermarkt: krokodillenvlees, naast struisvogel en kangoeroe in het vriesvak of vacuüm verpakt in de versafdeling. Exotisch eten was even een trend. Vandaag is het veel zeldzamer, en ik vraag me af waarom. Krokodillenvlees is namelijk best bijzonder.

In landen als Zuid-Afrika, Australië en delen van Azië is krokodil al eeuwen een delicatesse. Vaak wordt het gezien als gezond vlees: mager, eiwitrijk, laag in vet en rijk aan omega-3. Het wordt daar bereid op de barbecue, gestoofd of in curry’s verwerkt. Ook in Cajun-keukens uit de zuidelijke VS – denk Louisiana – is krokodil geen vreemd gezicht op het menu.

De smaak? Verrassend subtiel. Een kruising tussen kip en vis, met een stevige, vezelige beet. Vooral de staart wordt gegeten: het meest malse stuk. Wie er ooit mee wil koken: hou het simpel. Snijd de filet in dunne reepjes, marineer kort in citroensap, look en kruiden, en bak ze snel op hoge temperatuur. Niet te lang, want dan wordt het taai. Ook heerlijk op de grill met een pittige rub of in een frisse salade.

Waarom het nu minder verkrijgbaar is? Waarschijnlijk door strengere importregels, meer aandacht voor duurzaamheid én een verschuiving naar lokale, seizoensgebonden producten. Maar wie goed zoekt, vindt het soms nog bij gespecialiseerde slagers of online. Krokodil blijft dus een zeldzame, maar fascinerende lekkernij – eentje voor de avontuurlijke fijnproever.

Gerelateerde nieuwsberichten

iction

Ik heb nooit gerookt. Behalve … lang geleden …

Op 31 is het world no tobacco day. Ik ben een mens die niet van verbieden houdt, dus iedereen rookt zoveel hij of zij wil. Ik heb zelf nooit echt gerookt … Lees meer

Druiven in de keuken: meer dan een snack

Druiven eet je meestal gewoon zo, als frisse snack. Met of zonder pitjes, rood of groen, koel uit de koelkast – altijd lekker. Maar wist je dat druiven ook prachtig kunnen schitteren in gerechten … Lees meer

AI0A2732

Brotherday – voor mijn broer Arn

Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer

Wandelen: mijn dagelijkse yoga

Op Wereld Yoga Dag wil ik graag iets bekennen: ik ben niet zo goed in yoga. Op een matje liggen, diep ademhalen en in stilte naar de wolken staren – het klinkt mooi, maar het is gewoon mijn ding niet … Lees meer

De lekkerste recepten? Die van mijn mama Anny

Op deze bijzondere dag, 11 mei, moederdag, denk ik met veel liefde en warmte aan mijn zalige mama Anny. Ze is eind zeventig, ik ben 51, en geen dag gaat voorbij zonder dat we even bellen … Lees meer

Waar komen donuts precies vandaan?

Waar komen donuts precies vandaan?

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: er zijn verschillende theorieën over waar donuts precies vandaan komen, en verschillende culturen eisen de oorsprong een beetje op … Lees meer

Hier eet je volgens mij de allerbeste Crêpe Suzette

Crêpe Suzette is misschien wel de chicste pannenkoek die je ooit zult eten. Deze heerlijke Franse klassieker bestaat uit flinterdunne crêpes in een warme saus van boter, suiker, sinaasappelsap en sinaasappellikeur (vaak Grand Marnier of Cointreau) … Lees meer

No Diet Day – Waarom ik nooit meer écht dieet

Vandaag is het No Diet Day. Een dag waarop we even stoppen met calorieën tellen, wegen, meten en vooral: streng zijn voor onszelf. En eerlijk? Ik ben echt helemaal vóór … Lees meer