Twintig jaar geleden vond je het gewoon in de supermarkt: krokodillenvlees, naast struisvogel en kangoeroe in het vriesvak of vacuüm verpakt in de versafdeling. Exotisch eten was even een trend. Vandaag is het veel zeldzamer, en ik vraag me af waarom. Krokodillenvlees is namelijk best bijzonder.
In landen als Zuid-Afrika, Australië en delen van Azië is krokodil al eeuwen een delicatesse. Vaak wordt het gezien als gezond vlees: mager, eiwitrijk, laag in vet en rijk aan omega-3. Het wordt daar bereid op de barbecue, gestoofd of in curry’s verwerkt. Ook in Cajun-keukens uit de zuidelijke VS – denk Louisiana – is krokodil geen vreemd gezicht op het menu.
De smaak? Verrassend subtiel. Een kruising tussen kip en vis, met een stevige, vezelige beet. Vooral de staart wordt gegeten: het meest malse stuk. Wie er ooit mee wil koken: hou het simpel. Snijd de filet in dunne reepjes, marineer kort in citroensap, look en kruiden, en bak ze snel op hoge temperatuur. Niet te lang, want dan wordt het taai. Ook heerlijk op de grill met een pittige rub of in een frisse salade.
Waarom het nu minder verkrijgbaar is? Waarschijnlijk door strengere importregels, meer aandacht voor duurzaamheid én een verschuiving naar lokale, seizoensgebonden producten. Maar wie goed zoekt, vindt het soms nog bij gespecialiseerde slagers of online. Krokodil blijft dus een zeldzame, maar fascinerende lekkernij – eentje voor de avontuurlijke fijnproever.
Op 31 is het world no tobacco day. Ik ben een mens die niet van verbieden houdt, dus iedereen rookt zoveel hij of zij wil. Ik heb zelf nooit echt gerookt … Lees meer
Druiven eet je meestal gewoon zo, als frisse snack. Met of zonder pitjes, rood of groen, koel uit de koelkast – altijd lekker. Maar wist je dat druiven ook prachtig kunnen schitteren in gerechten … Lees meer
Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer
Op Wereld Yoga Dag wil ik graag iets bekennen: ik ben niet zo goed in yoga. Op een matje liggen, diep ademhalen en in stilte naar de wolken staren – het klinkt mooi, maar het is gewoon mijn ding niet … Lees meer
Op deze bijzondere dag, 11 mei, moederdag, denk ik met veel liefde en warmte aan mijn zalige mama Anny. Ze is eind zeventig, ik ben 51, en geen dag gaat voorbij zonder dat we even bellen … Lees meer
Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: er zijn verschillende theorieën over waar donuts precies vandaan komen, en verschillende culturen eisen de oorsprong een beetje op … Lees meer
Crêpe Suzette is misschien wel de chicste pannenkoek die je ooit zult eten. Deze heerlijke Franse klassieker bestaat uit flinterdunne crêpes in een warme saus van boter, suiker, sinaasappelsap en sinaasappellikeur (vaak Grand Marnier of Cointreau) … Lees meer
Vandaag is het No Diet Day. Een dag waarop we even stoppen met calorieën tellen, wegen, meten en vooral: streng zijn voor onszelf. En eerlijk? Ik ben echt helemaal vóór … Lees meer