Allen naar Middelkerke voor een terrasje op 1 mei?

Het is na veel wikken en wegen beslist: de terrassen van de horeca mogen weer open. Over een drietal weken. Op 8 mei is het zo ver. Niet evident gezien de huidige situatie in de ziekenhuizen, maar wel een compromis op zijn Belgisch. De Croo en Vandenbroucke wilden pas later openen, de Vlaamse en de Waalse regering wilden wel al open op 1 mei. Het is dus 8 mei geworden, als er genoeg mensen gevaccineerd zijn. Dat zal wellicht lukken, maar zeker is dat niet. Het blijft nagelbijten voor de horeca.

Niet voor de horeca in Middelkerke. Daar is de kogel wel door de kerk, en is de beslissing genomen. Jean-Marie Dedecker, de eigenzinnige ex-judocoach en burgemeester van de badstad is de spelletjes beu. Hij vindt dat de regering lang genoeg heeft getreuzeld, beloofd en daar op terug is gekomen. En hij is er op de koop toe van overtuigd dat terrassen openen veiliger is dan mensen zelf met drank en eten samen te laten troepen zonder controle. En hij zegt dus, zonder er doekjes om te winden: “ik ga tegen deze beslissing van de regering in. 1 mei blijft de datum waar ik me zal aan vasthouden.”

Ik moet zeggen: ik ben het lang niet altijd eens met Jean-Marie, maar ik vind hem wel een heerlijke rebel. Een eerder conservatieve man die graag tegen politiek correct denken ingaat, en die vaak zeer goed aanvoelt wat er bij de bevolking leeft. En die zijn gezond verstand durft te gebruiken. Als het veilig kan om de terrassen te openen (Spanje bewijst dat, daar zijn de cijfers beter dan hier, maar is de horeca ’s middags wel open) dan laat hij zich niet langer dicteren door Brussel. Hij doet waar hij zin in heeft, wat beloofd is, en wat volgens hem veilig kan gebeuren.

Frank Vandenbroucke is zeer hard voor de burgemeester van Middelkerke: hij vindt het een laffe beslissing. En ik vraag me af hoe minister Vincent Vanquickenborne, in het verleden een goede vriend van Dedecker, hierop zal reageren. Zelfs Jan Jambon, die veel van de opinies van Dedecker deelt, vindt dat deze daad van rebellie niet zo’n goed signaal is. Maar niemand zegt: we gaan Dedecker effectief tegenhouden. Blijkbaar kan hij dit dus als burgemeester wel autonoom beslissen. Tenzij Brussel nog een legaal middel weet te verzinnen om Dedecker tegen te houden, gaan de terrassen dus open in Middelkerke.

Wat ik ervan vind? Eerlijk: ik weet het even niet. Ik hou van het rebelse van Dedecker, dat schreef ik al. Hij heeft ook behoorlijk goede argumenten. Anderzijds: wat hebben we nog aan landelijke wetten als een burgemeester ze zomaar naast zich neer kan leggen? Het zal wel een populair signaal zijn naar de horeca in Middelkerke en naar de vele toeristen. Maar naar de rest van het land, het covid-beleid, naar de vele slachtoffers van deze crisis en naar het personeel in de zorg toe, is het op zijn minst een dubieus signaal. Je hebt toch een beetje het gevoel: samen uit en thuis. Neen?

Ik vind het trouwens logisch dat er in een democratie veel discussie is over de aanpak van covid. Ministers maken ruzie, zoeken een compromis, en (het ergste nog) ze lekken tijdens het overlegcomité, al dan niet om extra druk te zetten, halve beslissingen. Drukkingsgroepen en partijvoorzitters stellen eisen. Virologen ook, en hun inzichten mogen we al zeker niet negeren. Iedereen heeft een mening. Ik ook hoor. En ik vind dat ik daar net als Dedecker, Vandenbroucke, Van Ranst, Jean-Marie Pfaff en u, beste lezer, recht op heb. Maar die duizenden meningen samen maakt het niet makkelijker om ons aan de maatregelen te blijven houden.

En een burgemeester die nu zo openlijk zegt: wij gaan het beleid en de regels negeren, en wel opendoen, dat zal de samenhorigheid zeker niet bevorderen. Dat zal mensen ook aanzetten om er thuis ook de voeten aan te vegen. Er zullen veel Dedeckertjes opstaan. Dat zal de strijd tegen het virus niet helpen, integendeel. Ik gun Jean-Marie Dedecker alles, en de horeca al helemaal. Maar ik ga op 1 mei toch nog even niet naar Middelkerke. Dat weekje geduld zal ik nog wel opbrengen… Ik zou zeggen: gezondheid Jean-Marie. Want gezondheid, daar draait het toch om?