Als je wil afvallen moet je maar 1 ding doen!

Jullie, als trouwe volgers van Would Be Chef, kennen mijn parcours wellicht wel. Ik kom van ver. Tot enkele jaren voor m’n veertigste, leefde ik zonder remmen wat eten betreft. Mijn gewicht deed er niet toe. Lekker eten en drinken was zo belangrijk voor mij. En sporten vond ik afschuwelijk. En beetje bij beetje sloeg de weegschaal door. En zo rond m’n 37ste woog ik bijna 114 kilo.

Maakte voor mij ook niet uit. Ik was bijzonder gelukkig. Ik deed af en toe wel eens een kleine poging om m’n gewicht wat onder controle te houden, ik probeerde een beetje half te diëten. Maar eigenlijk vond ik het niet nodig. Ik zei altijd: “beter dik gelukkig dan proberen dun te worden door af te zien en ongelukkig te zijn.” Ik had dus totaal geen reden om echt iets te ondernemen.

En daar zit voor mij de kern. Het enige dat je volgens mij moet doen om echt af te vallen, is je persoonlijke reden vinden waarom je het doet. Je persoonlijke aanleiding en motivatie. Bij mij was dat trouwens erg duidelijk. Ik weet nog perfect hoe het gebeurde. Ik was samen met Kürt Rogiers voor onze ochtendshow op Qmusic de Rombouts toren in Mechelen opgelopen, en daar bijna doodgevallen. Letterlijk. Ik had nul komma nul conditie. En als je dan ook nog eens met 113 kilo die trappen op moet rennen voor een radioreportage, dan voel je elke gram aan je lijf hangen, ik verzeker het je.

En toen is die ene gedachte keihard bij mij binnengekomen: als ik blijf leven zoals ik leef, dan krijg ik een hartaanval voor mijn vijftigste. En ik leef zo graag, en ik geniet zo graag, en ik wil dat nog ontzettend lang blijven doen. En ik besefte: mijn overgewicht gaat wellicht steeds extremer worden, en een steeds grotere bedreiging zijn voor mijn gezondheid, en dat mag ik dus echt niet laten gebeuren. En ik zei tegen mezelf: “daar ga ik dus iets aan doen. Nu, meteen.” Ik had m’n reden gevonden. En de rest is geschiedenis. Ik weeg zeker dertig kilo minder dan toen.

Natuurlijk moet je na het vinden van een goede reden een slim parcours lopen, en op een gezondere manier, al dan niet met begeleiding, aan de slag gaan. Je moet anders, gezonder, lichter, en/of minder gaan eten. Je moet op één of andere manier toch wat meer gaan bewegen. Sporten. Wandelen. De weg zal wellicht nog zwaar zijn, en eentje met vallen en opstaan. Dat is waar. Maar de basis is wel: “waarom wil ik afvallen?” Als dat echt heel duidelijk in je hoofd zit, als je reden een overtuiging is geworden, dan heb je een hele grote kans dat het gaat lukken.

“Gezondheid” is natuurlijk een hele sterke reden. Misschien wel de meest dwingende. Mensen die plots met een ernstig gezondheidsprobleem geconfronteerd worden, en van de dokter te horen krijgen dat het “nu of nooit is” beseffen dat wel het meest. Die moeten en zullen afvallen, kost wat kost. Maar zelfs zonder dat er een dokter aan te pas komt kun je het, net als ik, half dood boven op de Romboutstoren, plotseling voelen en beseffen.

Maar voor sommige mensen kunnen esthetische redenen evengoed werken. Als je plots in geen enkele van je kleren meer kunt. Wanneer je denkt: ik voel mij zelf niet meer aantrekkelijk. Of ook sterk: als je af wil vallen voor een belangrijk moment. Acteurs die moeten afvallen voor een film, modellen voor een shoot, sporters voor de competitie, die slagen daar vaak in. Ze weten waarom het moet. Dames en heren die per se wat strakker willen staan voor hun huwelijk bijvoorbeeld, hebben een hele duidelijke reden en motivatie om af te vallen. En als je die eenmaal hebt, dan ga je gewoon keihard aan de slag. Het probleem is dat na het huwelijksfeest de dwingende reden verdwenen is, en veel mensen het dan weer laten hangen. De motivatie is weg.

Daarom zijn redenen als “ik wil weer een summer body voor op het strand over drie weken” vaak veel te klein, en niet duidelijk en niet dwingend genoeg. Hoe duidelijker en hoe belangrijker je persoonlijke motivatie is, hoe sterker. Daarom is “ik wil nog zo lang mogelijk gezond leven, om van het leven te genieten” één van de beste motivaties. Bij mij heeft het gewerkt, en blijft het werken. Daarom wandel ik zoveel, daarom probeer ik gezond te eten.

Kortom: je moet echt een goede motivatie hebben om aan de slag te gaan, en dan zal het je ook lukken. En die reden moet binnen jezelf liggen, en er vooral niet één zijn om andere mensen even te pleasen, want dat werkt simpelweg niet. Heel veel succes met het gezonde eten, en het sporten. En niet vergeten: wandelen is gezond.