Amerikanen vieren TV dinner day. Wat is dat?

Soms zie je zo van die feestdagen op de kalender staan waar je je bij afvraagt: wat is dat nu weer voor een dag. Neem nu vandaag. Het is de “Internationale Dag Van Het TV-diner”. Ik las het online, maar begreep eerlijk gezegd niet meteen waar die term precies vandaan komt. En dus heb ik het even voor jullie opgezocht. En wat blijkt: we kennen het in feite allemaal, maar het is een fenomeen dat vooral in de Verenigde Staten erg populair is.

Een “TV-diner” verwijst in feite simpelweg naar voorverpakte en snelle maaltijden die gemakkelijk en snel kunnen worden opgewarmd en geconsumeerd terwijl je al dan niet met het hele gezin voor de televisie zit. Het concept ontstond ergens in de jaren 1950 en 1960 in de Verenigde Staten en was bedoeld om op een makkelijke manier tegemoet te komen aan het groeiende aantal huishoudens met televisies en de behoefte aan gemakkelijke maaltijdopties. Een typische TV-diner bestaat vaak uit een portie voedsel voor één persoon, die wordt geserveerd in een bakje met scheidingen tussen de ingrediënten om verschillende onderdelen van de maaltijd niet te mengen. Deze maaltijden omvatten vaak een eiwitbron (zoals vlees of vis), wat groenten, aardappelpuree of rijst, en heel soms zelfs een dessert.

TV-diners zijn meestal diepgevroren en kunnen in de microgolfoven worden opgewarmd. Ze waren oorspronkelijk verpakt in een aluminium bakje, maar later is men ze vooral gaan verpakken in kartonnen doosjes met vanbinnen een beschermend laagje om de maaltijd tijdens het opwarmen te scheiden van de verpakking. TV-diners kunnen dan best handig zijn, maar ze hebben vaak niet zo’n goede reputatie als het op hun voedingswaarde aankomt. En ook al is de kwaliteit hier en daar flink verbeterd, meestal zijn ze toch niet zo gezond (ze bevatten vaak veel zout, verzadigde vetten en toegevoegde conserveermiddelen) en laat ons wel zijn, qua smaak zijn het ook zelden hoogvliegers.
Toch blijven ze in Amerika razend popualair en verkopen ze gigantisch goed. Veel Amerikaanse huishoudens hebben niet eens een keuken, en halen alles af, of eten dus kant-en-klare maatlijden uit de diepvries die ze vlug vlug in de microgolfoven opwarmen en vaal eten voor het grote scherm waarop ook niet steeds de meest verfijnde tv-programma’s gerserveerd worden. Dat zorgt in Amerika voor gigantische gezondheisproblemen en bijzonder veel obesitas. Deze “Internationale (lees: Amerikaanse) Feestdag van de TV-maaltijd” is dus wellicht niet de meest gezonde feestdag van het jaar, en ook al maken we allemaal wel eens uiztonderingen en gaan we voor een easy oplossing, toch zou ik je liever aanraden om zelf te koken, en een van de gezondere gerechten van deze foodblog uit te proberen. Al dan niet voor TV.