Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe. Ik was een dikke zes weken in mijn lievelingsstad, dus ik verlangde ook weer naar het thuis zijn in Lochristi. Het bijzondere is trouwens dat we niet de enige waren die de stad verlieten. De inwoners van Barcelona zeggen dat zelf: “in augustus vluchten we de stad uit”. Het is dan bijzonder stil in de anders zo bruisende stad.
In Juli bruist Barcelona nog zoals de rest van het jaar, alle restaurants zijn dan open, alle markten, alle winkels ook, er zijn ook concerten, leuke stadsfestivals en gezellige straatfeesten. Maar zodra het augustus is valt alles stil.
De reden? Het zwoele weer onder andere. Juli kan al best warm zijn maar is bijna altijd zonnig en leefbaar. Augustus wordt meestal een stuk heter, maar is ook vaak een stuk instabieler. In juli schommelen de maximum temperaturen rond de 28 à 29 graden in de schaduw, op een paar echt hete dagen na. In augustus gaan de temperaturen vlot over de 30 graden.
Meer dan de helft van de buren in ons gebouw in Spanje zijn in augustus zelf op reis, vaak trekken ze naar “de eilanden”. Mallorca en Menorca zijn zeer populair bij de iets oudere bevolking, en veel Spaanse jongeren gaan naar Ibiza. Op de koop toe is het zo dat bijna alle zelfstandigen ook hun vakantie nemen deze maand. Veel winkels en restaurants zijn nu enkele weken tot zelfs een hele maand dicht. Vorige week merkte ik het ook al op in de Mercat del Ninot, mijn favoriete overdekte markt in onze straat: minstens drie kwart van de marktkramers had de rolluiken al dicht en er hingen overal papiertjes op met de boodschap dat ze dicht waren “wegens vakantie” tot eind augustus of begin september.
Veel van onze vrienden en volgers van Would Be Chef vragen me of het wel een goed idee is om nog even naar Barcelona te gaan in augustus. Kijk, als je aan het strand wil liggen, of wil wandelen in de stad en de natuur, dan kun je zeker gaan. Maar hou er wel rekening mee dat de stad nu op z’n kalmste is en veel horeca en winkels gesloten zijn. Maar beter is gewoon in de herfst te komen. Het weer is lekker, maar niet zo heet en al de restaurants die je terug kunt vinden in mijn reisgids “Mijn Barcelona” zijn dan gewoon weer open!
Een goede twee weken geleden, op zondag 29 september, een prachtige zondagvoormiddag, maakte ik een heerlijke boswandeling met meer dan 100 winnaars van een wedstrijd die ik als fiere ambassadeur georganiseerd had samen met nākd … Lees meer
Wat ben ik gelukkig! Mijn nieuwe boek is er: “Veel Geluk Gewenst”. Ik ben er super trots op. Het is een boek dat ik met heel veel liefde geschreven heb … Lees meer
De elBulli Foundation is een non-profitorganisatie opgericht door de wereldberoemde chef-kok Ferran Adrià na de sluiting van zijn legendarische restaurant elBulli in 2011 … Lees meer
Misschien heb je het al gezien op mijn sociale media. Ik ben lichter aan het koken, met veel gezonde ingrediënten, en met veel groenten. Slaatjes, maar ook heerlijke gewokte of gestoomde groenten, of ik rooster ze in mijn oven … Lees meer
Lekker eten willen we toch allemaal? Nu de dagen toch weer flink aan het korten zijn, en we zelfs bijna aan oktober zitten, wil ik jullie op deze maandag weer inspireren met een aantal lekkere gerechten … Lees meer
Een quesadilla is een heerlijk traditioneel Mexicaans gerecht dat bestaat uit een tortilla (meestal gemaakt van maïs of tarwe) die dan wordt gevuld met kaas en soms andere ingrediënten zoals vlees, groenten of bonen … Lees meer
Ik ben veel aan het sporten, probeer gezond te eten, en niet teveel alcohol te drinken. Omdat ik echt wat gezonder wou worden en wat kilo’s verliezen. Ik verkoop zelf wijn, en ik geniet van een lekker glas, maar toch denk ik toch ook goed na tegenwoordig wat ik drink en hoeveel … Lees meer
Vandaag is de dag van de chocolademelk! Ik ken een kleine maar geniale truc om je warme choco nog lekkerder te maken. Een beetje grof zeezout toevoegen is altijd lekker bij chocolade, dat weet iedereen, en zeker als het donkere chocolade is … Lees meer