Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona
Nieuws

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe. Ik was een dikke zes weken in mijn lievelingsstad, dus ik verlangde ook weer naar het thuis zijn in Lochristi. Het bijzondere is trouwens dat we niet de enige waren die de stad verlieten. De inwoners van Barcelona zeggen dat zelf: “in augustus vluchten we de stad uit”. Het is dan bijzonder stil in  de anders zo bruisende stad.

In Juli bruist Barcelona nog zoals de rest van het jaar, alle restaurants zijn dan open, alle markten, alle winkels ook, er zijn ook concerten, leuke stadsfestivals en gezellige straatfeesten. Maar zodra het augustus is valt alles stil.

De reden? Het zwoele weer onder andere. Juli kan al best warm zijn maar is bijna altijd zonnig en leefbaar. Augustus wordt meestal een stuk heter, maar is ook vaak een stuk instabieler. In juli schommelen de maximum temperaturen rond de 28 à 29 graden in de schaduw, op een paar echt hete dagen na. In augustus gaan de temperaturen vlot over de 30 graden.

Meer dan de helft van de buren in ons gebouw in Spanje zijn in augustus zelf op reis, vaak trekken ze naar “de eilanden”. Mallorca en Menorca zijn zeer populair bij de iets oudere bevolking, en veel Spaanse jongeren gaan naar Ibiza. Op de koop toe is het zo dat bijna alle zelfstandigen ook hun vakantie nemen deze maand. Veel winkels en restaurants zijn nu enkele weken tot zelfs een hele maand dicht. Vorige week merkte ik het ook al op in de Mercat del Ninot, mijn favoriete overdekte markt in onze straat: minstens drie kwart van de marktkramers had de rolluiken al dicht en er hingen overal papiertjes op met de boodschap dat ze dicht waren “wegens vakantie” tot eind augustus of begin september.

Veel van onze vrienden en volgers van Would Be Chef vragen me of het wel een goed idee is om nog even naar Barcelona te gaan in augustus. Kijk, als je aan het strand wil liggen, of wil wandelen in de stad en de natuur, dan kun je zeker gaan. Maar hou er wel rekening mee dat de stad nu op z’n kalmste is en veel horeca en winkels gesloten zijn. Maar beter is gewoon in de herfst te komen. Het weer is lekker, maar niet zo heet en al de restaurants die je terug kunt vinden in mijn reisgids “Mijn Barcelona” zijn dan gewoon weer open!

Gerelateerde nieuwsberichten

Alle Boeken

Solden op al mijn boeken! Nu tijdelijk 20% korting.

Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer

Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa

Vier Quinoa Day met een van mijn recepten

16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer

Is vers geperst fruitsap echt zo ongezond?

Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer

Voor de late twijfelaars: dit zijn mijn toprecepten voor kerstavond

De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer

Sven vliegtuig

Mijn spannende plannen voor deze kerstvakantie

Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer

Wat is maple syrup en waar gebruik je het voor?

Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Mijn heerlijke weekmenu voor deze winterweek

December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer

Waarom mosselen zo goed en gezond zijn #advertentie

Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer