Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Vorige week zijn wij vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan. Ik was zes weken in mijn lievelingsstad, dus ik verlangde ook alweer naar het thuis zijn in Lochristi. Het bijzondere is trouwens dat we niet de enige waren die de stad verlieten. De inwoners van Barcelona zeggen dat zelf: “in augustus vluchten we de stad uit”. Dat is al jaren zo en dat is nu niks veranderd.

Voor alle duidelijkheid, die vlucht heeft dus absoluut niks met covid te maken. De mensen leven in Barcelona vandaag opnieuw hun leven, de enige al wat voorzichtiger dan de andere, ook al is het er nu een rode zone. Maar het is gewoon een traditie in de stad om in augustus er op uit te trekken. in Juli bruist Barcelona nog zoals de rest van het jaar, alle restaurants zijn dan open, alle markten, alle winkels ook, er zijn normaal gezien ook concerten, leuke stadsfestivals en gezellige straatfeesten. Maar zodra het augustus is valt alles stil.

De reden? Het weer onder andere. Juli kan al best warm zijn maar is bijna altijd zonnig en leefbaar. Augustus wordt meestal een stuk heter, maar is ook vaak een stuk instabieler. In juli dit jaar schommelde de maximum temperaturen rond de 28 à 29 graden in de schaduw, op een paar echt hete dagen na. Nu gaan de temperaturen weer vlot over de 30 graden, en dat is vaak zo in augustus. Meer dan de helft van de buren in ons gebouw in Spanje zijn nu zelf op reis, vaak trekken ze naar “de eilanden”. Mallorca en Menorca zijn zeer populair bij de iets oudere bevolking, en veel Spaanse jongeren gaan dan naar Ibiza.

Op de koop toe is het zo dat bijna alle zelfstandigen ook hun vakantie nemen deze maand. Veel restaurants gaan nu enkele weken tot zelfs een hele maand dicht. Vorige week merkte ik het ook al op in de Mercat del Ninot, mijn favoriete overdekte markt in onze straat: minstens drie kwart van de marktkramers had de rolluiken al dicht en er hingen overal papiertjes op met de boodschap dat ze dicht waren “wegens vakantie” tot eind augustus of begin september.

Veel van onze vrienden en volgers van Would Be Chef vragen me of het wel een goed idee is om nog even naar Barcelona te gaan in augustus. Het slechte weer de voorbije maand bij ons doet hen verlangen naar een flinke dosis gegarandeerde zon. Mijn antwoord is dan altijd dubbel: als je dubbel gevaccineerd bent, en je probeert even voorzichtig te zijn als bij ons, moet je niet al te bang zijn om naar Barcelona te vliegen. En als je aan het strand wil liggen, of wil wandelen in de stad en de natuur, dan kun je zeker gaan. Maar hou er wel rekening mee dat de stad nu op z’n kalmste is en veel horeca en winkels gesloten zijn. En dus niet door covid, maar gewoon omdat het altijd zo is en zal blijven in augustus in Barcelona.