Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe. Ik was een dikke zes weken in mijn lievelingsstad, dus ik verlangde ook weer naar het thuis zijn in Lochristi. Het bijzondere is trouwens dat we niet de enige waren die de stad verlieten. De inwoners van Barcelona zeggen dat zelf: “in augustus vluchten we de stad uit”. Het is dan bijzonder stil in de anders zo bruisende stad.
In Juli bruist Barcelona nog zoals de rest van het jaar, alle restaurants zijn dan open, alle markten, alle winkels ook, er zijn ook concerten, leuke stadsfestivals en gezellige straatfeesten. Maar zodra het augustus is valt alles stil.
De reden? Het zwoele weer onder andere. Juli kan al best warm zijn maar is bijna altijd zonnig en leefbaar. Augustus wordt meestal een stuk heter, maar is ook vaak een stuk instabieler. In juli schommelen de maximum temperaturen rond de 28 à 29 graden in de schaduw, op een paar echt hete dagen na. In augustus gaan de temperaturen vlot over de 30 graden.
Meer dan de helft van de buren in ons gebouw in Spanje zijn in augustus zelf op reis, vaak trekken ze naar “de eilanden”. Mallorca en Menorca zijn zeer populair bij de iets oudere bevolking, en veel Spaanse jongeren gaan naar Ibiza. Op de koop toe is het zo dat bijna alle zelfstandigen ook hun vakantie nemen deze maand. Veel winkels en restaurants zijn nu enkele weken tot zelfs een hele maand dicht. Vorige week merkte ik het ook al op in de Mercat del Ninot, mijn favoriete overdekte markt in onze straat: minstens drie kwart van de marktkramers had de rolluiken al dicht en er hingen overal papiertjes op met de boodschap dat ze dicht waren “wegens vakantie” tot eind augustus of begin september.
Veel van onze vrienden en volgers van Would Be Chef vragen me of het wel een goed idee is om nog even naar Barcelona te gaan in augustus. Kijk, als je aan het strand wil liggen, of wil wandelen in de stad en de natuur, dan kun je zeker gaan. Maar hou er wel rekening mee dat de stad nu op z’n kalmste is en veel horeca en winkels gesloten zijn. Maar beter is gewoon in de herfst te komen. Het weer is lekker, maar niet zo heet en al de restaurants die je terug kunt vinden in mijn reisgids “Mijn Barcelona” zijn dan gewoon weer open!
Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer
Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer
Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer
Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer
Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer
Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer
Augustus vorig jaar. Midden in de zomer. Toen heb ik een beslissing genomen die ik al vaker in mijn leven had genomen, maar deze keer voelde het anders … Lees meer
Wow, wat vliegt de tijd zeg. Net was het nog zomer, net was het nog half augustus. Vandaag is het alweer bij herfstvakantie. Erger nog: volgende zaterdag schakelen we over naar het winteruur, en dan gaan de avonden echt heel kort worden … Lees meer