Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen. Azijn brengt balans, frisheid en spanning in een gerecht. Een beetje zuur maakt alles levendiger.
Azijn ontstaat eigenlijk op een wonderlijk eenvoudige manier. Wanneer wijn, cider of een andere alcoholische vloeistof in contact komt met zuurstof en bepaalde bacteriën, wordt de alcohol langzaam omgezet in azijnzuur. Dat natuurlijke fermentatieproces geeft azijn zijn karakteristieke pittigheid en geur. Mensen maken al duizenden jaren azijn, overal ter wereld, elk met hun eigen ingrediënten en tradities. In Japan gebruiken ze rijstazijn, in Italië balsamico, in Frankrijk wijnazijn, en in Engeland is malt vinegar haast cultureel erfgoed bij fish and chips.
Er bestaan talloze soorten: witte en rode wijnazijn, appelciderazijn, balsamico, sherryazijn, rijstazijn, kruidenazijn… allemaal met hun eigen smaak en karakter. De ene is zacht en rond, de andere scherp en fris, maar allemaal hebben ze hetzelfde doel: balans brengen in de keuken.
En dan wil ik nog een gouden tip delen die ik ooit kreeg van Peter Goossens in het Hof van Cleve. In de zomer, wanneer dragon overvloedig groeit en bijna niets kost, kocht hij altijd flessen azijn van Blauwe Hand, goot er een deel van uit en vulde ze op met verse dragon. Zo had hij de hele winter door zijn eigen huisgemaakte dragonazijn. Heerlijk om mee te koken, fantastisch bij salades, vis of een stukje gevogelte.
Een simpele tip, maar eentje die ik nooit vergeten ben. En geloof me: wie eenmaal zijn eigen dragonazijn maakt, heeft altijd een beetje zomer in de keuken, zelfs in de koudste maanden van het jaar.
Deze week is een beetje speciaal. Op 11 november vieren we Wapenstilstand, een vrije dag in België, en veel mensen maken de brug. Ook Anke en ik doen dat, en ik geef het eerlijk toe: ik geniet er met volle teugen van, want ik zit een paar dagen in het heerlijke Barcelona … Lees meer
Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer
Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer
Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer
Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer
Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer
Augustus vorig jaar. Midden in de zomer. Toen heb ik een beslissing genomen die ik al vaker in mijn leven had genomen, maar deze keer voelde het anders … Lees meer
Wow, wat vliegt de tijd zeg. Net was het nog zomer, net was het nog half augustus. Vandaag is het alweer bij herfstvakantie. Erger nog: volgende zaterdag schakelen we over naar het winteruur, en dan gaan de avonden echt heel kort worden … Lees meer