
Bah! Jekkes! Dit lust Geert Hoste echt niet…
Mijn goede vriend Geert Hoste is een absolute levensgenieter. Vaak gaan we samen iets lunchen en kletsen we lekker bij. Maar samen met zijn liefste vrouw Véronique komen ze ook geregeld bij ons thuis dineren en dat zijn altijd zalige avonden. En Geert is ook een ontzettend goede gastheer. Altijd is het lekker tafelen bij hen, en de mooie wijnen worden dan met de glimlach uit de kelder gehaald. Geert kookt ook echt goed. Zijn schotel met schelpdieren is indrukwekkend. Het recept kun je hier nog eens bekijken.
Toen ik hem vroeg of er iets was wat hij absoluut niet lust, kreeg ik meteen een heel duidelijk antwoord. Grappig wel, want ik had echt nooit verwacht dat iemand dat niet zou lusten, maar kijk, Geert de fijnproever vindt het degoutant: “Op internaat heb ik alles moeten eten, dus ik ben geen moeilijke mens. Er zijn een aantal zaken die ik niet meer eet uit ethische redenen. En dan is er witte peper! Als ik het ruik of proef stopt mijn eetlust. Het doet me denken aan die pepervaatjes die op tafel stonden op school of in de kantines vorige eeuw. Vers gemalen zwarte peper vind ik dan weer een echte delicatesse.”
Witte peper dus. Lust Geert niet. Zwarte wel. Het rare is wel dat dat eigenlijk hetzelfde product is. Witte en zwarte peper komen van dezelfde plant. Zwarte peper is eigenlijk de groene onrijpe peperbes die wordt gedroogd in de zon. Witte peper daarentegen blijft gewoon rijpen aan de plant tot het pepertje is verkleurd tot oranje of rood. Daarna wordt het velletje losgeweekt onder stromend water, en het witte vruchtvlees wordt dan gedroogd. De voornaamste reden waarom witte peper vaak gebruikt wordt in gerechten is omdat die zwarte spikkeltjes van zwarte peper in sommige gerechten er niet zo smakelijk uitzien. Denk bijvoorbeeld in een witte saus.
Ieder z’n smaak Geert. En ik zal mijn best doen om de volgende keer dat je komt eten met Véronique vooral geen witte peper te gebruiken. Of het alvast niet op te laten vallen. Want geloof me: in een gerecht ga je het verschil absoluut niet proeven. Het is een dingetje in je hoofd. Gelukkig zitten er naast dit kleine trauma vooral weel goede grappen en slimme gedachten in die kale kop van jou!
Reacties