Beste regering, neem aub de juiste beslissing straks

Beste politici, beste regering, beste overlegcomité,

Straks zitten jullie weer samen om te overleggen. Om te beslissen welke richting het uit moet met de corona-maatregelen. Dat we naar code oranje gaan, volgende week, omdat de meeste cijfers nu snel in de juiste richting gaan, lijkt intussen vast te staan. Dat is fijn nieuws. Maatregelen langer aanhouden dan strikt noodzakelijk, zou een slecht idee zijn. Toch heb ik één belangrijke kanttekening. Een opmerking. Een vraag.

Dit is een foodblog. Ik heb hier de voorbije jaren volop mee de horeca ondersteund. In het begin van de pandemie was de horeca de sector die, net als het nachtleven, altijd als eerste getroffen werd door het strengere beleid. Nadien is er er meer mogelijk gebleven, onder andere door de sterke lobby van de sector. Dat is goed. De horeca, en als zeker de restaurant-sector ligt me na aan het hart. Maar vandaag heb ik dus één opmerking die ik toch wil maken.

In code oranje gaat het sluitingsuur op de schop, en moeten mondmaskers niet meer wanneer je rondloopt op restaurant. Ook zal je dan met meer dan zes personen aan tafel kunnen. Mooi zo. Dat is een goed vooruitzicht. Maar waarom in godsnaam moeten kinderen straks in de klassen wel de kapjes ophouden en kunnen ze af in de horeca. Ik vind dat niet logisch. Je leest wel eens de boutade: dan kunnen we onze kinderen beter eten en drank serveren en van onze klassen restaurants maken, en dan kunnen die kapjes af. Jullie vinden dat een rare vergelijking en populistisch, maar dat is het niet. Het is gewoon het aangeven van een rare inconsequente in de regels.

Kijk, iedereen heeft wel een mening. En ik wil als horeca-liefhebber niet liever dat alle maatregelen wegvallen. Maar ik wil gerust mijn mondmasker nog op om een restaurant binnen te komen, of naar het toilet te gaan. Ik ben het nu toch gewoon. En de meeste mensen met mij ook denk ik. Maar als de kapjes toch afmogen op restaurant, dan tegelijk ook in onze klasjes, toch? Correctie: laat ze misschien eerder van de gezichten van onze kinderen weg, dan dat we ze mogen achterwege laten in de horeca. Eerst de kinderen hun vrijheid teruggeven, en dan pas de cafégangers en restaurantbezoekers, ik vind het nog een verdedigbare volgorde, en wedden dat ik niet alleen ben?