
Bijna gedaan met vis eten omdat de zeeën leeg raken?
Ik ben absoluut gek op vis. Ook op vlees en op vegetarische alternatieven, uiteraard. Maar een heerlijk stukje verse vis, daar kan ik dus echt ontzettend gelukkig van worden. Vis is gezond, vis is lekker, en je kunt er in je gerechten echt eindeloos mee variëren. Gebakken, gegrild, rauw in een tartaar, gestoomd, of in rijke bereidingen, met vis scoor je altijd.
Toch is er één grote “maar” als het over het eten van vis gaat. Met de regelmaat van de klok lees je verhalen over overbevissing of over fout gekweekte vis. Beiden zijn uiteraard een ramp voor het voortbestaan van de vispopulatie en de gezondheid ervan. Je hoort wel eens zeggen: voor we het weten zijn de oceanen leeg. Laat het duidelijk zijn: ik wil absoluut geen zwaar bedreigde wilde vissoort op mijn bord, en ik wil ook geen ongezond gekweekte vis eten. Dat lijkt logisch, maar blijkt toch minder evident dan we wel denken.
Daarom ben ik ook zo’n grote supporter van de Bewuste Visweek. Deze week worden we in de lage landen massaal gesensibiliseerd om bewust voor vis te kiezen die helemaal OK is en die we dus met een gerust hart kunnen op ons bord leggen. Er bestaan immers twee keurmerken die duidelijk maken dat zowel de producenten als de winkels waar je de vis koopt er alles aan doen om te garanderen dat je ten maakte hebt met vis die tot bij ons komt dankzij duurzame visvangst en viskweek.
ASC (Aquaculture Stewardship Council) is een onafhankelijk keurmerk voor verantwoord gekweekte vis. De vis komt van kwekerijen die hun invloed op water, natuur en milieu beperken, goed zorgen voor medewerkers en rekening houden met de omwonenden.
MSC (Marine Stewardship Council) is dan weer een onafhankelijk keurmerk dat staat voor vis die duurzaam gevangen is. MSC heeft als doel overbevissing tegen te gaan en te werken aan de gezondheid van het leven in de zee.
Wanneer je straks dus een stukje vis op je bord tovert, is het een super goed idee, en ook een veilige keuze om even te checken of je deze keurmerken op de verpakking terugvinden kunt. Zo word jij ook een actieve en bewuste partner van de Bewuste Visweek, en grijp je de kans om een betere keuze te maken voor onszelf en voor onze oceanen. Doen, zodat onze kinderen en kleinkinderen straks ook nog lekkere vis kunnen eten.
Reacties