Bisque van zeevruchten is één van mijn favoriete gerechten, warm, romig en vol diepe smaak, ideaal voor de komende herfstige avonden. Oorspronkelijk Frans, wordt bisque gemaakt van schaal- en schelpdieren zoals kreeft, krab of garnalen, waarvan eerst een krachtige bouillon wordt getrokken, die vervolgens wordt gezeefd, gepureerd en afgerond met room voor die fluweelzachte textuur.
Maar pas op, de bereiding kan ook fout gaan, en dan is bisque helemaal niet lekker meer. Het geheim zit hem in de timing: laat je bouillon of de bisque te lang koken, dan kan er een bittere, “rare” smaak ontstaan door de eiwitten en mineralen in de schalen, en ook te heet werken met de room kan zorgen dat hij schift.
Alcohol speelt een subtiele rol bij de bereiding: een scheut witte wijn of cognac, of zelfs armagnac blust de schalen en aromaten, geeft diepte en wordt grotendeels meegekookt, soms voeg ik vlak voor het serveren nog een laatste druppeltje toe voor extra aroma. Heerlijk hoor!
Bisque is zalig als soep maar eigenlijk ook als hoofdgerecht, geserveerd in mooie kommen, met stukjes schaaldierenvlees of een beetje room erop, en natuurlijk met knapperig brood om in te dippen. Het is comfortfood met een chique twist, vol smaak, en ondanks dat het bij de bereiding fout kan gaan, is het toch de moeite waard om eens zelf klaar te maken, of te kopen bij je visboer.
Vanavond ga ik eens experimenteren. We hebben vrienden op bezoek, een Chileen en een Fransman, die allebei al lang in Barcelona wonen en al vaak bij ons zijn komen eten … Lees meer
Op 12 november is het French Dip Day, en eerlijk, ik moest het zelf even opzoeken. Ik had er al eens van gehoord, maar nog nooit geproefd. Het klinkt Frans, maar het blijkt een echte Amerikaanse klassieker te zijn, ontstaan in Los Angeles meer dan honderd jaar geleden … Lees meer
Toen ik een paar decennia geleden voor het eerst in Engeland kwam, begreep ik er eerlijk gezegd niks van. Na het hoofdgerecht vroeg onze Britse vriend Michael met een grote glimlach: “Would you like some pudding … Lees meer
Zoals jullie weten ben ik heel vaak in Barcelona. Ik heb er ook mijn reisgids Mijn Barcelona over geschreven, die nog steeds te koop is op www.mijnbarcelona … Lees meer
8 november is Shot Day, een dag waarop mensen blijkbaar massaal shotjes drinken. En eerlijk: ik snap het helemaal niet. Ik ben geen fan van die snelle alcoholshots, ik ben een genieter … Lees meer
5 november is Eating Healthy Day. Een dag die mensen wil aanmoedigen om wat bewuster te eten, iets gezonder te koken, en misschien eens stil te staan bij wat we allemaal op ons bord leggen … Lees meer
Ik vind het altijd grappig om de agenda’s en de “days of” bij te houden, omdat dat een inspiratiebron is voor alles wat er rond eten en koken in de wereld gebeurt … Lees meer
Ik ben eigenlijk nogal een alleseter. Er zijn maar weinig dingen die ik niet durf te proeven. Ik hou van ontdekken, van nieuwe smaken en verrassende combinaties … Lees meer