Blijkbaar is de Britse Queen “officieel” alcoholicus…

Ze is 95 intussen en draagt al 70 jaar de Britse kroon. En ze is de oudste vorstin ter wereld, Queen Elizabeth. Tijdens de krokusvakantie heb ik het boek van Jo De Poorter gelezen, De Laatste Koningin, een boek dat ik iedereen warm kan aanbevelen. Uit dat lijvige boek vol met boeiende weetjes en achtergronden blijkt dat de Britse koningin strikt genomen “een alcoholprobleem heeft” ook al zal ze dat zelf wellicht niet zo aanvoelen.

Dat zit zo: de Britse gezondheidsdienst schrijft in de officiële aanbevelingen dat je maximum twee alcoholconsumpties per dag mag nuttigen. 14 per week dus. Alles wat meer is, zou in principe niet gezond zijn, en (misschien) zelfs wijzen op een “alcoholprobleem”.

Volgens Jo zou de Queen zes à zeven glazen alcohol per dag nuttigen. Dat begint al bij de lunch, waar de queen graag een glas champagne of een gin drinkt als aperitiefje en vervolgens 1 of 2 glazen wijn drinkt bij de maaltijd, bij voorkeur rosé. Ook ’s avonds herhaalt dat ritueel zich. Gezellig, dat wel.

Maar zes à zeven glazen alcohol per dag, dat is dus minstens drie keer boven de norm van het Britse ministerie van volksgezondheid. Gevaarlijk drinkgedrag dus. Maar persoonlijk denk ik dan: met alle ellende die ze in de familie al heeft meegemaakt (het laatste jaar verloor ze haar echtgenoot, en ging het ook grondig fout met haar lievelingszoon Andrew en lievelingskleinzoon Harry) zou een mens el eens naar een borrel grijpen. Maar ze doet het blijkbaar al 70 jaar.

De laatste tijd sukkelde de oude koningin wel wat met haar gezondheid. Ze had covid (met lichte symptomen, maar toch) en op je 95ste zal er wel al eens wat haperen, toch? Volgens sommige bronnen zouden haar dokters gevraagd hebben om wat minder te werken, en om ook met alcohol wat te minderen. Dat lijkt hen beter voor de gezondheid van de Queen. Maar als je 95 bent kunnen worden met elke dag 6 glaasjes wijn, dan valt er ook niet al teveel meer te klagen. Je zou bijna denken dat het gezond is, en het de bevolking zelfs gaan aanbevelen.

Wel een leuk wist-je-datje nog: de Queen drinkt niet eens zo’n dure wijn. Elisabeth houdt blijkbaar ontzettend van de Portugese Matéus Rosé die zo’n kleine zes euro per fles kost. Dat zal er nog wel van af kunnen, zeker?

 

Het boek “De Laatste Koningin, Het ware verhaal van de Queen en de sleutelfiguren achter de Kroon.” is uitgegeven bij Uitgeverij Pelckmans, kost € 27,50 en is hier online te koop.