Boter vervangen door insectenvet, zou jij het doen?

Vet gemaakt van larven van de zwarte soldaatvlieg kan boter in gebak vervangen, dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Gent. Volgens de onderzoekers is insectenvet een duurzaam en gezond alternatief voor boter. Het blijkt zelfs een stuk gezonder te zijn, zo blijkt uit onderzoek.

De larven worden gedroogd en via een machine halen we er een bepaalde stof uit en maken er olie van’, zegt Joachim Schouteten, onderzoeker aan de Universiteit Gent. De onderzoekers bakten wafels, koekjes en cake met insectenvet. Er werden telkens 3 versies gemaakt: een gewone versie met enkel boter, een versie met een kwart insectenvet en driekwart boter, en een versie met de helft boter en de helft insectenvet.

En wat bleek uit de bevindingen van het smaakpanel ? Het gebak met een kwart insectenvet doorstond de test met glans.
Bij wafels werd zelfs met de helft insectenvet geen verschil geproefd, en ook smaak en textuur verschilden nauwelijks van de 100% boter-versie.

Voor de gezondheid zou insectenvet ook beter zijn dan boter, het is een ander soort vet en is lichter verteerbaar. De ecologische voetafdruk van insecten is veel kleiner dan die van runderen. Insecten kunnen in grote hoeveelheden in Europa gekweekt worden, waardoor de voetafdruk van het transport verkleint, melk voor boter wordt immers vaak geïmporteerd van buiten Europa.

In gebak kan ik er me nog wel iets bij voorstellen, en ik sta heel erg open voor alternatieven als het op koken aankomt. Maar ook al probeer ik met vet niet te overdrijven, een beetje goede boerenboter op een mooi stuk vers brood, met wat peper en zout, dat gaan ze me toch niet afpakken.