Breaking news: Désiré de Lille verliest sterke man Roger van Damme

Enkele jaren geleden overhaalden de eigenaars van de iconische brasserie Désiré de Lille de Zeeuwse Antwerpenaar, beste patissier van de wereld, en gedreven sterrenchef Roger van Damme om mee de toekomst uit te tekenen van het Antwerpse instituut. Roger is een perfectionist en culinaire kunstenaar met lekker eten, maar ook een gedreven zakenman, die niks aan het toeval overlaat, dus de samenwerking leek een match in heaven.

Roger ontwikkelde de volledige kaart, maakte ze modern zonder de roots van Désiré te verliezen, hertekende de look and feel, bouwde een goed team uit, stampte in Durbuy de eerste nieuwe vestiging uit de grond, was ook niet te beroerd om eigenhandig de schade mee op te kuisen na de verschrikkelijke overstromingen vorig jaar, en lanceerde een schitterende reeks bakproducten. Een mooie samenwerking waar nog veel van verwacht werd.

Het is dan ook bijzonder jammer om te vernemen dat de samenwerking tussen Désiré de Lille en Roger van Damme nu na enkele jaren voorbij is. Désiré een mooi merk met veel geschiedenis, en Roger heeft er een merk voor de toekomst van gemaakt, maar de schwung en de expertise die de sterrenchef aan boord bracht zal wellicht toch enorm gemist worden.

Voor Roger zelf ziet het er allemaal niet zo dramatisch uit. Na de volledige renovatie van Het Gebaar heeft Roger zich weer volledig op zijn sterrenrestaurant toegelegd en het resultaat is verbluffend. De gerechten van Roger zijn lekkerder maar ook gestileerder dan ooit, en ik hoor van verscheidene recensenten dat deze keuken echt wel een tweede ster waard zou zijn.