Breaking news: we mogen deze zomer naar Spanje

De kogel is door de kerk. De Spaanse premier Pedro Sanchez heeft daarnet groen licht gegeven voor de heropstart van het toerisme naar z’n land. In een TV-toespraak heeft hij de Spanjaarden bedankt voor de inspanningen, en aangekondigd dat de maatregelen nog zullen versoepelen, omdat volgens hem het oog van de corona-storm zich nu verplaatst heeft naar andere werelddelen, naar Amerika, en Zuid-Amerika.

Daarom wil hij het land voorbereiden om de grenzen ook weer te openen voor toerisme. Vanaf begin juli is het zover. Dan mogen Europeanen terug reizen naar het mooie Spanje. De premier heeft aangekondigd dat alle maatregelen zullen genomen worden om de veiligheid van de toeristen te garanderen, en ook de gezondheid van de Spanjaarden.

Ik moet zeggen dat ik dat fantastisch nieuws vind. Ik zag deze week de vreugdekreetjes van de tweedeverblijvers die weer naar de kust en naar de Ardennen mogen, en vroeg me af wanneer reizen voor ons naar Spanje ook weer toegestaan zou zijn. We hebben sinds 2013 een flat in Barcelona, en brengen er in principe al onze vakanties door. Het is onze ideale rustplek om even bij te tanken na drukke periodes.

Vanaf juli zijn we dus weer welkom in onze eigen flat. Oef! Toch vraag ik me nog af of en hoe lang we dan wel zullen gaan, en ik denk dat voorlopig zeer beperkt zal zijn. Ik wil sowieso eens kijken hoe dramatisch onze ijskast eruit ziet, want volgens mij zit daar nog wel het één en ander in. Ik wil kijken of alles er normaal is. Ik wil wat kleren ophalen en andere spullen die ik al een tijdje mis. Ik wil wat foto’s en schilderijtjes halen die we in ons nieuwe huis in Lochristi willen hangen. En ik wil even wandelen door de straten van mijn geliefde stad.

Ik denk en hoop dus dat we de eerste week van juli eens met een gehuurde bestelwagen naar daar kunnen rijden, een paar daagjes van ons flatje kunnen genieten, om dan voor het eerst in jaren onze vakantie toch vooral in België door te brengen. Barcelona is voor ons immers een plek om zorgeloos te genieten van het leven, en dat zal volgens mij deze zomer toch nog altijd niet evident zijn. Maar in België genieten van een staycation is voor één keer ook geen slecht vooruitzicht.