Brol of top? Dit is dè ultieme test voor mijn wijnen!

Het wordt een super spannende avond. We hebben namelijk heel belangrijk buitenlands bezoek. Mijn goede vriend Jorge komt in de late namiddag samen met zijn partner naar ons gereden vanuit het Zuiden van Frankrijk. We gaan uitgebreid dineren, dat is zeker, en we gaan klinken op het leven, zoals we al dertig jaar vaak doen, maar nu voor het eerst met mijn eigen  wijnen. En ik ben daar eerlijk gezegd ttoch wel een beetje zenuwachtig voor.

Ik was 19 jaar oud, dat is nu bijna dertig jaar geleden, toen mijn grote liefde voor lekkere wijn eigenlijk door Jorge ontstaan is. We woonden in hetzelfde studentenhuis, het Heilige Geest College aan de Naamsestraat in Leuven. Omdat we beiden aan dezelfde faculteit studeerden, trokken we heel vaak met elkaar op. Jorge was een stukje ouder dan ikzelf, hij had dan ook wat meer levenservaring, en hij was een hele grote wijnkenner. Voordien had ik nog niet zoveel wijn geproefd, maar telkens wanneer Jorge een flesje opentrok, mocht ik proeven. Hij legde mij uit welke druiven voor welke wijn gebruikt werden, waar de wijn precies vandaan kwam en wie de wijnmaker was.

Hoe meer wij bevriend raakten, hoe vaker ik ’s avonds bij Jorge over het leven ging filosoferen. Hij zette prachtige muziek op en we proefden elke keer opnieuw van één van z’n mooie flessen. Door Jorge leerde ik eigenlijk voor het eerst lekkere wijn kennen. Jorge was in die tijd helemaal gek op rijke, bijna boterachtige chardonnay, en hij had altijd een paar bijzondere flessen koud staan. Maar ook de Spaanse gran reserva die hij mij voor het eerst schonk maakte een gigantische indruk op me. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er een prachtige Franse chardonnay en een mooie Spaanse gran reserva in mijn aanbod zit.

Hoe dan ook, glas per glas ontstond er bij mij een passie voor wijn die steeds groter werd. Ik kocht in die tijd ook zelf mijn eerste eigen flessen, ik wou namelijk ook wel eens terug trakteren. Dan ging ik op zoek naar wijntjes die even lekker waren als wat hij me serveerde. Maar ze moesten ook betaalbaar zijn: ik was een stuk jonger, en een beginnend studentje. Dertig jaar later ben ik nog steeds dezelfde wijndrinker: alles moet lekker zijn, maar liever niet al te duur. Het is een veel toffere uitdaging om topwijnen te vinden voor een normaal budget. Dat is me dan ook gelukt, denk ik, met de selectie die ik vandaag mag aanbieden op www.wijnornelis.be

Jorge komt straks dus op bezoek en ik kijk er naar uit om hem vanavond al mijn eigen wijnen te laten proeven. Maar ik ben dus wel een beetje zenuwachtig. Gaan mijn wijnen wel in zijn smaak vallen. Brol zal hij ze sowieso niet vinden, want dat zijn ze niet, daar ben ik gerust op. Maar wetende dat mijn liefde voor pakweg chardonnay destijds ontstaan is dankzij Jorge, is wel spannend. Mijn chardonnay is een stuk eleganter en verfijnder dan de wijnen die we in de jaren 90 dronken, maar er zit toch ook wat hout en boter in, dus denk ik eerlijk gezegd wel dat ik zijn goedkeuring krijg. Ik hou jullie sowieso op de hoogte van zijn bevindingen.