Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie. Arn houdt net als ik van een goed glas wijn en van lekker eten, iets wat we meekregen van onze mama Anny en onze twee fantastische meme’s.
Toch is er één groot verschil: Arn kookt (bijna) elke dag samen met Nathalie voor zijn drie dochters. En geloof me, met al die verschillende smaken is dat toch een stuk uitdagender dan koken voor jezelf. Maar het lukt hem wel. Altijd weer. Met liefde, geduld en veel smaak.
Als kind had Arn trouwens al een bijzondere band met eten. Terwijl de rest van de familie Ornelis al lang het bord leeg had, zat hij er vaak nog tien minuten – traag, maar intens genietend verder te eten. Hij proefde écht op z’n gemak en je mocht hem niet opjagen. Dat wij intussen soms al eens aan de vaat begonnen als het snel moest gaan, nam hij er graag bij.
Wil je de recepten waarmee we zijn opgegroeid zelf eens klaarmaken? Die vind je nog steeds terug in Mijn Mama’s Kookboek, te koop op www.mijnmamaskookboek.be. Smaken van toen, met een brok nostalgie erbij, en nieuwe varianten die ik maakte op de klassiekers
Arn, cheers op jou. Op je kookkunsten, je papa-zijn, en op alle keren dat jij de wijn kiest. Santé, broer.
Op 31 is het world no tobacco day. Ik ben een mens die niet van verbieden houdt, dus iedereen rookt zoveel hij of zij wil. Ik heb zelf nooit echt gerookt … Lees meer
Druiven eet je meestal gewoon zo, als frisse snack. Met of zonder pitjes, rood of groen, koel uit de koelkast – altijd lekker. Maar wist je dat druiven ook prachtig kunnen schitteren in gerechten … Lees meer
Twintig jaar geleden vond je het gewoon in de supermarkt: krokodillenvlees, naast struisvogel en kangoeroe in het vriesvak of vacuüm verpakt in de versafdeling … Lees meer
Op Wereld Yoga Dag wil ik graag iets bekennen: ik ben niet zo goed in yoga. Op een matje liggen, diep ademhalen en in stilte naar de wolken staren – het klinkt mooi, maar het is gewoon mijn ding niet … Lees meer
Op deze bijzondere dag, 11 mei, moederdag, denk ik met veel liefde en warmte aan mijn zalige mama Anny. Ze is eind zeventig, ik ben 51, en geen dag gaat voorbij zonder dat we even bellen … Lees meer
Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: er zijn verschillende theorieën over waar donuts precies vandaan komen, en verschillende culturen eisen de oorsprong een beetje op … Lees meer
Crêpe Suzette is misschien wel de chicste pannenkoek die je ooit zult eten. Deze heerlijke Franse klassieker bestaat uit flinterdunne crêpes in een warme saus van boter, suiker, sinaasappelsap en sinaasappellikeur (vaak Grand Marnier of Cointreau) … Lees meer
Vandaag is het No Diet Day. Een dag waarop we even stoppen met calorieën tellen, wegen, meten en vooral: streng zijn voor onszelf. En eerlijk? Ik ben echt helemaal vóór … Lees meer