Wat heeft het minst calorieën: een croissant of koffiekoek?

Het is vandaag de Internationale dag van de croissant. Vier die dus maar met zo’n heerlijke maanvormige koffiekoek van bladerdeeg. Op Would Be Chef vieren we deze krokante feestdag trouwens door 5 kromme redeneringen over croissants te ontkrachten. Smakelijk!

Croissants komen uit Frankrijk

Niks van. Oorspronkelijk komen croissants zelfs uit Oostenrijk. Ze werden er in 1683 bedacht om de Oostenrijkse overwinning op de Turken te vieren, en kregen daarom de vorm van de halve maan op de Turkse vlag. De oorspronkelijke naam was trouwens: Kipfel.

BLADERDEEG WAS ALTIJD AL EEN LEKKERNIJ

Niks van. Oorspronkelijk was bladerdeeg enkel een soort van verpakkingsmateriaal, een korst, die niet werd opgegeten. Later ontdekten mensen met goede smaak hoe lekker croissants wel zijn.

CROISSANTS zijn ALTIJD DE FAVORIETE KOffiekoek VAN DE RIJKELUI

Niks van. In het begin wel. Maar toen ze wat populairder werden, begon de bourgeoisie er wat op neer te kijken, en nam de brioche de plek van de croissant over als favorietje van de rijkelui.

CROISSANTS ZIJN nog maar een kleine DERTIG JAAR POPULAIR IN FRANKRIJK

Niks van. Een zekere August Zang, een Oostenrijkse soldaat, bracht de croissant al eeuwen geleden naar Frankrijk toen hij in Parijs een bakkerijtje opende, en in 1920 werden croissants het Franse nationale product.

Croissants zijn de vettigste koffiekoeken die er zijn

Niks van. Croissants kennen natuurlijk wel wat calorieën: een goede 250 om precies te zijn. Dat is niet niks. Maar in vergelijking met alle andere koffiekoeken zijn croissants daarmee het gezondst. Een boterkoek met rozijnen kent bijvoorbeeld al 70 tot 80 meer calorieën.