Nieuws

Chocolade bij het ontbijt. Is dat wel een goed idee?

Vroeger was het bij ons thuis bijna een ritueel: elke ochtend aten we een boterham met choco en een glas melk. In veel gezinnen stond Nutella op tafel, maar bij ons was het altijd Kwatta. Als kind vond ik het heerlijk — die zachte, smeuïge chocolade op een witte boterham, met een glas koude volle melk erbij. En eerlijk gezegd, die zotte goesting is nooit helemaal verdwenen.

Vandaag de dag eet ik het nog maar zelden. Thuis heb ik het niet eens in huis. Meestal kies ik voor fruit en yoghurt als ontbijt, of iets hartigs in het weekend. Maar als ik op hotel ben, is het een ander verhaal. Als ik op bezoek ga bij mijn goede vriend Sjaak in Den Haag slaap ik vaak in het prachtige hotel Des Indes. Daar begin ik de dag altijd met toast met gerookte zalm, wat fruit en een zacht gekookt eitje. En als afsluiter? Jawel hoor…. Een boterham met hagelslag. In Nederland zijn ze er nog gekker op dan bij ons.

Maar is chocolade bij het ontbijt eigenlijk gezond? Het hangt ervan af. Een stukje pure chocolade kan je hersenactiviteit een boost geven. Studies suggereren dat flavanolen in pure chocolade de bloeddoorstroming naar de hersenen verbeteren, wat je geheugen en concentratie ten goede komt. Toch is het belangrijk om te kiezen voor pure chocolade met een hoog cacaogehalte (minstens 70%) en met mate te genieten. Zo krijg je de voordelen zonder de nadelen van teveel suiker of vet.

Maar eerlijk gezegd, zoveel maakt het ook niet uit. Een goede (zoete) zonde moet toch ook eens kunnen, als je maar eet wat je lekker vindt en geniet van het leven.

Gerelateerde nieuwsberichten

Mijn experimentje voor vandaag. Wat denk je?

Vanavond ga ik eens experimenteren. We hebben vrienden op bezoek, een Chileen en een Fransman, die allebei al lang in Barcelona wonen en al vaak bij ons zijn komen eten … Lees meer

French Dip Day, en het is niet wat je denkt dat het is

Op 12 november is het French Dip Day, en eerlijk, ik moest het zelf even opzoeken. Ik had er al eens van gehoord, maar nog nooit geproefd. Het klinkt Frans, maar het blijkt een echte Amerikaanse klassieker te zijn, ontstaan in Los Angeles meer dan honderd jaar geleden … Lees meer

Waarom pudding in Engeland geen pudding is

Toen ik een paar decennia geleden voor het eerst in Engeland kwam, begreep ik er eerlijk gezegd niks van. Na het hoofdgerecht vroeg onze Britse vriend Michael met een grote glimlach: “Would you like some pudding … Lees meer

Niks blijft lang hetzelfde in Barcelona

Zoals jullie weten ben ik heel vaak in Barcelona. Ik heb er ook mijn reisgids Mijn Barcelona over geschreven, die nog steeds te koop is op www.mijnbarcelona … Lees meer

Shot Day: een traditie die ik totaal niet begrijp

8 november is Shot Day, een dag waarop mensen blijkbaar massaal shotjes drinken. En eerlijk: ik snap het helemaal niet. Ik ben geen fan van die snelle alcoholshots, ik ben een genieter … Lees meer

Eating healthy day, wat is dat voor mij?

5 november is Eating Healthy Day. Een dag die mensen wil aanmoedigen om wat bewuster te eten, iets gezonder te koken, en misschien eens stil te staan bij wat we allemaal op ons bord leggen … Lees meer

De Mannen Moeten Koken Dag. Wat bedoel je?

Ik vind het altijd grappig om de agenda’s en de “days of” bij te houden, omdat dat een inspiratiebron is voor alles wat er rond eten en koken in de wereld gebeurt … Lees meer

Zou jij dit durven eten?

Ik ben eigenlijk nogal een alleseter. Er zijn maar weinig dingen die ik niet durf te proeven. Ik hou van ontdekken, van nieuwe smaken en verrassende combinaties … Lees meer