Cider is een licht alcoholisch drankje gemaakt van geperst appelsap dat wordt vergist. Eerst worden de appels gewassen, gemalen en geperst tot sap. Dit sap wordt dan enkele weken tot maanden vergist door natuurlijke of toegevoegde gisten, waarbij suikers omgezet worden in alcohol. Daarna wordt de cider vaak gefilterd, gerijpt en eventueel bruisend gemaakt voor dat frisse bubbeleffect. Boeiend drankje vind ik persoonlijk.
Cider is vooral populair in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Frankrijk (denk aan “cidre” uit Normandië) en Spanje, waar ze het serveren met spectaculaire schenktechnieken. Ook in de VS en Nederland wint het drankje terrein als fris alternatief voor bier of wijn. Veel koks gebruiken het in die landen ook in hun gerechten. Bij ons is het minder gekend.
Leuk weetje: voor één liter cider heb je zo’n 1,3 kilo appels nodig. En: niet alle cider is zoet – sommige zijn juist verrassend droog of zuur! En die worden soms in toprestaurants geserveerd als boeiend alternatief in wine-pairings.
Cider komt in allerlei stijlen: van zacht en fruitig tot wild en funky – net als de mensen die het drinken. Cheers! 🍎🥂
Eerlijk is eerlijk: kokosnoot is een tropische alleskunner: vruchtvlees, melk, olie, water — alles wordt gebruikt. En ja, het bevat een hoop goede zaken want kokosvlees zit boordevol vezels, ijzer, magnesium en manganese … Lees meer
Geitenkaas: je houdt ervan, of je loopt er met een grote boog omheen. Zelf ben ik een grote liefhebberzeer van geitenkaas, zowel zachte als harde geitenkaas … Lees meer
We associëren pralines met elegantie, cadeaudoosjes en kleine geluksmomenten. Maar wist je dat deze Belgische trots eigenlijk begon in een… apotheek … Lees meer
Ik geef het toe: ik ben een smoothie-fan. Ze verschijnen regelmatig in mijn Instagram-story’s en ik krijg er altijd veel reacties op. Vaak vragen mensen enthousiast naar het recept, maar er komt ook kritiek: “veel te zoet”, “de vezels zijn stuk”, “dat is vals gezond” … Lees meer
Picknicken is toch fantastisch: een dekentje in het gras, een mand vol lekkers en goed gezelschap. Maar wist je dat het idee van picknicken al uit de 17e eeuw stamt … Lees meer
Een ijsdrank met prik, ook wel bekend als een icecream soda, is een verfrissend en schuimend drankje dat bestaat uit roomijs gecombineerd met een koolzuurhoudende frisdrank … Lees meer
Ik ben sinds jaar en dag een liefhebber van de Spaanse keuken, en tapas ken ik al een laar decennia. Vandaag zijn ze wereldwijd populair. Tapas – het woord alleen al roept beelden op van zonovergoten pleintjes, gezellige drukte en tafel vol heerlijke hapjes … Lees meer
Fish and chips – een klassieker die iedereen wel kent. Knapperige visfilet, goudgele frietjes en een vleugje citroen: eenvoudig, maar zó lekker. Oorspronkelijk komt dit gerecht uit Groot-Brittannië, waar het al generaties lang wordt geserveerd in krantenpapier, met wat azijn en een flinke portie nostalgie … Lees meer