Correctie: Beiruti in Gent serveert veel meer dan water alleen.

Gisteren schreef ik een artikel over het populaire restaurant Beiruti in Gent. Een Libanees restaurant geleid door een ambitieus Libanees-Vlaams koppel. Ik schreef dat het eten er volgens veel van mijn kennissen uitstekend zou zijn, maar ook dat ze er enkel water, thee en koffie serveren. Dat blijkt dus helemaal niet te kloppen. Ze hebben er zelfs een uitgebreide lijst met mooie niet-alcoholische alternatieven. Ik had die lijst niet gezien op hun site; mijn excuses daarvoor. Maar voor alle duidelijkheid: er is bij Beiruti keuze genoeg voor wie iets lekker wil drinken. Maar ze serveren er geen alcohol. Je kunt er dus geen wijn bij het eten krijgen. Ik schreef dat dat jammer was, omdat ik hou van een glas wijn bij een diner.

Veel mensen vonden mijn artikel ongepast. Het leek volgens hen zelfs alsof ik niet lekker zou kunnen eten zonder daarbij alcohol te drinken. Maar wees gerust, dat is natuurlijk niet het geval: ik kan zeker zonder alcohol. Thuis drink ik lang niet elke dag mijn wijntje bij het eten, als ik moet gaan DJ’n drink ik ook nooit alcohol (dat hoort niet als je werkt vind ik), ik rij nooit met een glas teveel op, en geregeld las ik enkele weken zonder alcohol in. Geloof me, als ik elke dag alcohol zou drinken zou ik heus niet om 4 uur kunnen opstaan, vijf dagen per week. Alcoholmisbruik zorgt voor veel ellende in gezinnen, en ik wil niet degene zijn die doet alsof genieten zonder alcohol niet kan.

Mijn punt was gewoon dat ik zelf liever naar restaurants ga waar ik zelf kan kiezen of ik al dan niet een glas wijn drink. Maar dat alleen al schrijven heeft heel veel mensen boos gemaakt. Dat vind ik wel raar. Ik denk dat iedereen zijn eigen verantwoorde keuzes moet maken. Ook de restaurateur. Die mag zelf beslissen welk eten hij op de kaart zet. Maar ook ik als klant mag mijn eigen keuzes maken. En op deze foodblog schrijf ik over al mijn culinaire ervaringen en vragen. De vraag: zou jij dineren in een restaurant waar ze geen alcohol willen schenken is even relevant of irrelevant als vele andere vragen en artikels op deze site.

Leven en laten leven. Ik vind het oprecht een prima zaak dat meer en meer restaurants een niet alcoholische dranken-pairing als alternatief voor wijnen of bieren serveren, en ik heb daar ook al meermaals enorm van genoten. Dat is een goede evolutie. En ik heb op deze blog ook al vaak artikels geschreven over mooie alternatieven voor wijn of sterke drank. Maar ja, ik blijf toch ook nog altijd genieten van een lekker glas wijn. En ik denk dat we dat nu ook niet moeten gaan verbieden, toch? Het is niet omdat iemand de smaak van lekkere wijn bij z’n eten een meerwaarde vindt, dat zij of hij een alcoholieker is.

Overigens heb ik intussen heel fijn contact gehad met de chef van Beiruti. Lijkt me een sympathieke man en een bevlogen ondernemer. Ik denk dat we elkaars standpunt wel begrijpen en respecteren. Mijn artikel was niet bedoeld om een hardwerkend horeca-koppel de grond in te boren, integendeel. En zoals ik in mijn eerste artikel schreef ga ik weldra de gerechten van Beiruti uitproberen, ik ben namelijk een fan van de Libanese keuken. Ik probeer deze week al eens een bestelling af te halen en zal er hier dan een eerlijke recensie over schrijven, zoals ik dat overigens altijd probeer. Ik kijk er oprecht naar uit. En thuis drink ik daarbij dan lekker wat ik wil. Als dat mag he?