Nieuws

Daarom houden sommige mensen absoluut niet van geitenkaas

Geitenkaas: je houdt ervan, of je loopt er met een grote boog omheen. Zelf ben ik een grote liefhebberzeer van geitenkaas, zowel zachte als harde geitenkaas. Warm op een salade is het heerlijk, smeuïg op notenbrood, of gewoon puur met wat honing — het maakt me oprecht gelukkig. Maar ik weet ook: niet iedereen deelt dat enthousiasme.

Sommige mensen vinden geitenkaas zondermeer “stinkend”, “zurig” of zelfs “wollig” smaken. En ze kunnen er amper zelf aan doen, want dat heeft een wetenschappelijke verklaring. Geitenmelk bevat namelijk bepaalde vetzuren zoals capronzuur en caprylzuur, en die zorgen voor dat typerend pittige aroma. Als je daar gevoelig voor bent (en vaak is dat gewoon genetisch bepaald), kan geitenkaas al snel té geitachtig smaken. En dan is de lol er snel af. Hetzelfde effect trouwens dat koriander bij sommigen “naar zeep” laat smaken.

Toch heeft geitenkaas veel te bieden. Hij bevat vaak minder lactose dan kaas op basis van koemelk, wat hem lichter verteerbaar maakt voor wie gevoelig is. Bovendien zit geitenkaas vol calcium en eiwitten, en is de textuur zeer veelzijdig: van fris en romig tot stevig en rijp.

Dus ja, geitenkaas is een beetje een kaas met karakter. Niet voor iedereen, maar als je hem eenmaal waardeert, is het liefde voor het leven. En voor de twijfelaars: begin misschien eens met een milde, jonge variant — liefst lauwwarm uit de oven. Wedden dat je van kamp wisselt?

Gerelateerde nieuwsberichten

WhatsApp Image 2025-06-03 at 13.53.17 (1)

Het beste cadeau van onze tuin: onze serre!

Toen we ons huis in Lochristi kochten stond er achteraan in de tuin een serre. Geen zelfgekozen project dus, gewoon… de serre hoorde gewoon bij het huis … Lees meer

Falafel: kruidige klassieker uit het Midden-Oosten

Falafel is een van die gerechten die je meteen doen wegdromen naar gezellige straatjes in Beiroet, Tel Aviv of Caïro. Ze zijn knapperig vanbuiten, zacht en kruidig vanbinnen … Lees meer

Is kokosnoot wel zo gezond als we denken?

Eerlijk is eerlijk: kokosnoot is een tropische alleskunner: vruchtvlees, melk, olie, water — alles wordt gebruikt. En ja, het bevat een hoop goede zaken want kokosvlees zit boordevol vezels, ijzer, magnesium en manganese … Lees meer

Ja, de pralines zijn een Belgische uitvinding

We associëren pralines met elegantie, cadeaudoosjes en kleine geluksmomenten. Maar wist je dat deze Belgische trots eigenlijk begon in een… apotheek … Lees meer

Ik krijg best veel kritiek als ik smoothies maak

Ik geef het toe: ik ben een smoothie-fan. Ze verschijnen regelmatig in mijn Instagram-story’s en ik krijg er altijd veel reacties op. Vaak vragen mensen enthousiast naar het recept, maar er komt ook kritiek: “veel te zoet”, “de vezels zijn stuk”, “dat is vals gezond” … Lees meer

Zo vier ik de dag van de picknick graag. Enkele top tips …

Picknicken is toch fantastisch: een dekentje in het gras, een mand vol lekkers en goed gezelschap. Maar wist je dat het idee van picknicken al uit de 17e eeuw stamt … Lees meer

Ooit al gehoord van een Icecream Soda?

Een ijsdrank met prik, ook wel bekend als een icecream soda, is een verfrissend en schuimend drankje dat bestaat uit roomijs gecombineerd met een koolzuurhoudende frisdrank … Lees meer

Het is wereld tapas dag. Maar waar komen tapas vandaan?

Ik ben sinds jaar en dag een liefhebber van de Spaanse keuken, en tapas ken ik al een laar decennia. Vandaag zijn ze wereldwijd populair. Tapas – het woord alleen al roept beelden op van zonovergoten pleintjes, gezellige drukte en tafel vol heerlijke hapjes … Lees meer