Geitenkaas: je houdt ervan, of je loopt er met een grote boog omheen. Zelf ben ik een grote liefhebberzeer van geitenkaas, zowel zachte als harde geitenkaas. Warm op een salade is het heerlijk, smeuïg op notenbrood, of gewoon puur met wat honing — het maakt me oprecht gelukkig. Maar ik weet ook: niet iedereen deelt dat enthousiasme.
Sommige mensen vinden geitenkaas zondermeer “stinkend”, “zurig” of zelfs “wollig” smaken. En ze kunnen er amper zelf aan doen, want dat heeft een wetenschappelijke verklaring. Geitenmelk bevat namelijk bepaalde vetzuren zoals capronzuur en caprylzuur, en die zorgen voor dat typerend pittige aroma. Als je daar gevoelig voor bent (en vaak is dat gewoon genetisch bepaald), kan geitenkaas al snel té geitachtig smaken. En dan is de lol er snel af. Hetzelfde effect trouwens dat koriander bij sommigen “naar zeep” laat smaken.
Toch heeft geitenkaas veel te bieden. Hij bevat vaak minder lactose dan kaas op basis van koemelk, wat hem lichter verteerbaar maakt voor wie gevoelig is. Bovendien zit geitenkaas vol calcium en eiwitten, en is de textuur zeer veelzijdig: van fris en romig tot stevig en rijp.
Dus ja, geitenkaas is een beetje een kaas met karakter. Niet voor iedereen, maar als je hem eenmaal waardeert, is het liefde voor het leven. En voor de twijfelaars: begin misschien eens met een milde, jonge variant — liefst lauwwarm uit de oven. Wedden dat je van kamp wisselt?
Baklava. Alleen al het woord klinkt toch al meteen een beetje als vakantie, zon, en zoet geluk. Het is zo’n dessert waar je meteen goesting van krijgt in een goed kopje koffie en een moment voor jezelf … Lees meer
De voorbije dagen lazen we in de kranten cijfers over de belastingsdruk voor singles. Die blijkt een stuk hoger te liggen dan voor samenwonende of getrouwde koppels, en veel singles vinden dat volkomen onrechtvaardig … Lees meer
Elk jaar opnieuw vieren de Britten op een mooie zondag in november Roast Dinner Day, hun ode aan het zondagse gebraad. Dat is niet zomaar een maaltijd, maar een stukje cultuur, een traditie die warmte en verbondenheid uitstraalt … Lees meer
Terwijl ik de borden in de afwasmachine aan het sorteren was, moest ik plots denken aan hoe anders dat vroeger ging. Herinneren jullie het “bordbeleid” van onze (voor)ouders nog … Lees meer
Vanavond ga ik eens experimenteren. We hebben vrienden op bezoek, een Chileen en een Fransman, die allebei al lang in Barcelona wonen en al vaak bij ons zijn komen eten … Lees meer
Op 12 november is het French Dip Day, en eerlijk, ik moest het zelf even opzoeken. Ik had er al eens van gehoord, maar nog nooit geproefd. Het klinkt Frans, maar het blijkt een echte Amerikaanse klassieker te zijn, ontstaan in Los Angeles meer dan honderd jaar geleden … Lees meer
Toen ik een paar decennia geleden voor het eerst in Engeland kwam, begreep ik er eerlijk gezegd niks van. Na het hoofdgerecht vroeg onze Britse vriend Michael met een grote glimlach: “Would you like some pudding … Lees meer
Zoals jullie weten ben ik heel vaak in Barcelona. Ik heb er ook mijn reisgids Mijn Barcelona over geschreven, die nog steeds te koop is op www.mijnbarcelona … Lees meer