“Dit mag je echt niet eten als je gewicht wil verliezen”

Wanneer je wat af wil vallen dan wil je graag weten welke dingen je beter niet eet. Het internet staat vol met dat soort lijstjes. “De 5 of 10 dingen die je absoluut niet mag eten wanneer je af wil vallen.”

En je kunt eigenlijk al zelf een beetje voorspellen welke voedingswaren je in dat geval moet proberen te vermijden. Brood, aardappelen, boter, snacks die alleen koolhydraten bevatten, snoep, diepvriesmaaltijden, vezelrijke snack-repen, fruitsappen, kunstmatig gezoete drankjes, ontbijtgranen of cornflakes in een grootverpakking, alle soorten alcohol. Ga maar door. Allemaal worden ze afgeraden. Het gaat vaak over vet, suiker, en koolhydraten. Dat zouden de boosdoeners zijn. Maar dat verhaal klopt meestal maar voor een stuk.

Ik ga je iets zeggen waar je misschien weinig aan hebt, omdat mensen graag kant- en klare antwoorden willen. We willen graag gouden trucs waardoor de kilo’s er automatisch afvliegen zonder al teveel moeite. Maar een goede kameraad van me die toevallig ook diëtist is, heeft mij de simpelste regel ooit uitgelegd als het over afvallen gaat.

Op mijn vraag “wat mag ik echt niet eten als ik een beetje gewicht verliezen wil” zei hij me: “je mag eigenlijk alles eten, maar niks teveel.” Hij is er vast van overtuigd dat het een slecht idee is om mensen dingen absoluut te verbieden. Evenwicht en regelmaat zijn voor hem gewoon de enige sleutelwoorden. De belangrijkste regel is en blijft: je moet minder calorieën eten dan je kunt verbranden. En dan verlies je gewicht. Zo simpel is het.

Natuurlijk zijn er dingen die slechter en ongezonder zijn, en is het uiteraard slimmer om een appel of een handvol noten te eten dan dat je een Mars of een Snickers naar binnen speelt. Daar heb je geen diëtist voor nodig om dat te weten. Frieten met een grote kwak mayonaise zijn grotere dikmakers dan gestoomde broccoli. Dat is logisch. Dat weet iedereen. Maar af en toe eens zondigen moet ook kunnen.

In de tijd dat ik enorm aan het diëten was, en meer dan dertig kilo ben afgevallen was dat zelfs de manier om het vol te kunnen houden. Zondag was mijn zonde-dag. Dan ging ik graag eens op restaurant, dan ging ik bij vrienden eten, of nodigde ik hen uit. En dan at ik bijna alles. Gewoon zonder me zorgen te maken. Het hielp me mentaal om een week land dieet aan te kunnen. Dus ja: zondig maar af en toe eens goed. Maar uiteraard niet elke dag, en niet voortdurend. En eet minder dan je verbranden kunt.