Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort. Het is een traditie die ik al jaren in ere houd, en die me telkens opnieuw ontroert. Daar sta je dan, op de kade van Neeltje Jans, achter de indrukwekkende stormvloedkering, tussen de camera’s en journalisten. En dan komt het moment: een frisse mossel, nog glanzend van het Oosterscheldewater, smelt op je tong. Zilt, puur, en bovenal: het ultieme begin van de zomer.
Dit jaar kwam dat geluksmomentje zelfs wat vroeger dan anders. Door het mooie weer van de voorbije weken zijn de Zeeuwse hangcultuurmosselen namelijk sneller rijp geworden. Al meer dan dertig procent mosselvlees in de schelpen — dat is echt uitzonderlijk goed gevuld voor de tijd van het jaar. En geloof me, je proeft het verschil.
Wat veel mensen niet weten: deze hangcultuurmosselen maken slechts een klein deel uit van de totale mosseloogst — zo’n vijf procent. Het is dus een soort “nicheproduct”, voor de echte fijnproever. Ze groeien hoger in het water, op touwen in netkousen (ja, echt waar!), waardoor ze sneller groeien dan hun bodemcollega’s, die we vanaf begin juli mogen verwachten.
De kweek gebeurt in de prachtige en voedselrijke wateren van Zeeland — zoals de Oosterschelde, het Grevelingenmeer en het Veerse Meer. De omstandigheden daar zijn ideaal voor deze duurzame manier van telen. En het resultaat mag er zijn: een mossel die niet alleen heerlijk smaakt, maar ook biologisch én MSC-gecertificeerd is. Ze dragen zelfs het streekkeurmerk Zeker Zeeuws.
Na de eerste oogst kregen we op de kade ook nog een heerlijke verrassing. De getalenteerde chef Bradley Deurloo van restaurant Rootsch (onderdeel van Hotel Mondragon in Zierikzee) maakte ter plaatse een sublieme ceviche van mosselen. Wat een smaakexplosie. Zijn liefde voor de Zeeuwse natuur spat van zijn gerechten af: duindoornbessen, zeekraal, oesters én natuurlijk mosselen spelen er allemaal een hoofdrol. Zijn ultieme tip? Bewaar altijd het mosselvocht — dat is pure umami.
Voor mij was het proeven van die eerste mosselen opnieuw een klein feest. Een moment van rust, van smaak, van herinnering ook. Als je ze proeft, weet je: het is zomer. En dat gevoel wil ik met zoveel mogelijk mensen delen.
www.hangcultuurmosselen.nl
www.mosselen.nl
Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer
Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer
Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer
Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer
Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer
Elk jaar op 15 mei vieren chocoladeliefhebbers in de Verenigde Staten – en steeds vaker ook daarbuiten – National Chocolate Chip Day. Deze dag staat volledig in het teken van misschien wel de populairste toevoeging aan koekjes, muffins, ijs en talloze andere desserts: de chocoladechip … Lees meer
Ik probeer veel te sporten en gezond te leven, maar ik wil ook absoluut niet met honger rondlopen, dus ben ik zoals veel mensen een snacker. Niet per se uit pure goesting, maar als het zoals bij mij druk is en ik snel iets nodig heb dat me energie geeft én me goed laat voelen, dan ben ik zoals jullie weten een echte fan van nākd … Lees meer
Ik zal maar bekennen: garnalen zijn voor mij echte toppers in de keuken. Ze zijn elegant, snel klaar en ze geven meteen een verfijnde toets aan elk gerecht … Lees meer