Nieuws

De lekkerste croutons maak je gewoon zelf – en het is nog duurzaam ook!

Ik hou van croutons, ze zijn de knapperige finishing touch in een salade of een dampende kom soep. Ze geven lekkere textuur, extra smaak en een beetje luxe aan zelfs de eenvoudigste gerechten. Je hoeft ze overigens niet te kopen. Je maakt ze in een handomdraai zelf – en je gebruikt er gewoon oud brood voor dat anders misschien in de vuilbak zou belanden, en zoals jullie al lang weten: ik hou niet van voedselverspilling.

Voor de perfecte croutons kun je bijna elk soort brood gebruiken: van witbrood tot zuurdesem of volkoren. Zelfs stokbrood of stevig roggebrood geeft een interessante twist. Snijd het brood in blokjes van ongeveer een centimeter – niet te klein, want je wilt dat ze krokant worden zonder te verbranden. Heb je brood dat al een paar dagen oud is? Perfect! Het is steviger en neemt de olie en de kruiden beter op.

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Doe de broodblokjes in een grote kom en besprenkel ze met olijfolie – ongeveer één tot twee eetlepels per drie sneetjes brood. Voeg vervolgens je favoriete smaakmakers toe: een snuf zeezout, versgemalen peper, een halve theelepel knoflookpoeder, wat gedroogde oregano of tijm, verse kruiden doen het ook prima en ik voeg er zelf ook graag wat versgeperste look aan toe. Voor een pittige variant kun je ook wat gerookt paprikapoeder of chilivlokken gebruiken. Meng alles goed door elkaar zodat elk stukje brood bedekt is met de olie en kruiden.

Verspreid de blokjes in één laag op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de croutons in het midden van de oven in ongeveer 12 tot 15 minuten goudbruin en krokant. Schep ze halverwege wel even om voor een gelijkmatige garing. Laat ze daarna afkoelen op de bakplaat zelf – ze worden nog knapperiger terwijl ze afkoelen.

Bewaar de croutons in een luchtdichte pot of trommel, dan blijven ze zeker een week goed. Strooi ze over een Caesar salad, tomatensoep of een romige pompoenpuree en geniet van het contrast tussen zacht en krokant. Zelfgemaakte croutons tillen je gerecht moeiteloos naar een hoger niveau – met weinig moeite en nul verspilling. Ik doe het zelf heel vaak en het is altijd een succes.

Gerelateerde nieuwsberichten

Is kokosnoot wel zo gezond als we denken?

Eerlijk is eerlijk: kokosnoot is een tropische alleskunner: vruchtvlees, melk, olie, water — alles wordt gebruikt. En ja, het bevat een hoop goede zaken want kokosvlees zit boordevol vezels, ijzer, magnesium en manganese … Lees meer

Daarom houden sommige mensen absoluut niet van geitenkaas

Geitenkaas: je houdt ervan, of je loopt er met een grote boog omheen. Zelf ben ik een grote liefhebberzeer van geitenkaas, zowel zachte als harde geitenkaas … Lees meer

Ja, de pralines zijn een Belgische uitvinding

We associëren pralines met elegantie, cadeaudoosjes en kleine geluksmomenten. Maar wist je dat deze Belgische trots eigenlijk begon in een… apotheek … Lees meer

Ik krijg best veel kritiek als ik smoothies maak

Ik geef het toe: ik ben een smoothie-fan. Ze verschijnen regelmatig in mijn Instagram-story’s en ik krijg er altijd veel reacties op. Vaak vragen mensen enthousiast naar het recept, maar er komt ook kritiek: “veel te zoet”, “de vezels zijn stuk”, “dat is vals gezond” … Lees meer

Zo vier ik de dag van de picknick graag. Enkele top tips …

Picknicken is toch fantastisch: een dekentje in het gras, een mand vol lekkers en goed gezelschap. Maar wist je dat het idee van picknicken al uit de 17e eeuw stamt … Lees meer

Ooit al gehoord van een Icecream Soda?

Een ijsdrank met prik, ook wel bekend als een icecream soda, is een verfrissend en schuimend drankje dat bestaat uit roomijs gecombineerd met een koolzuurhoudende frisdrank … Lees meer

Het is wereld tapas dag. Maar waar komen tapas vandaan?

Ik ben sinds jaar en dag een liefhebber van de Spaanse keuken, en tapas ken ik al een laar decennia. Vandaag zijn ze wereldwijd populair. Tapas – het woord alleen al roept beelden op van zonovergoten pleintjes, gezellige drukte en tafel vol heerlijke hapjes … Lees meer

Fish and chips: serveer deze Britse klassieker op een leuke manier thuis

Fish and chips – een klassieker die iedereen wel kent. Knapperige visfilet, goudgele frietjes en een vleugje citroen: eenvoudig, maar zó lekker. Oorspronkelijk komt dit gerecht uit Groot-Brittannië, waar het al generaties lang wordt geserveerd in krantenpapier, met wat azijn en een flinke portie nostalgie … Lees meer