Ik vind het altijd grappig om de agenda’s en de “days of” bij te houden, omdat dat een inspiratiebron is voor alles wat er rond eten en koken in de wereld gebeurt. Maar 6 november, National Men Make Dinner Day, vind ik toch een bijzondere. Ik zocht even op en ontdekte dat het in 2001 werd bedacht door Sandy Sharkey, met als doel mannen die zelden koken een duwtje te geven om eens het avondmaal te bereiden. Natuurlijk is elk initiatief om mensen in de keuken te krijgen fantastisch, dus deze humoristische dag mag er gerust zijn.
Toch vind ik het ook een klein beetje seksistisch. In een wereld waarin mannen en vrouwen even hard buitenshuis werken, zou zoiets eigenlijk niet nodig moeten zijn. Taken in het huishouden worden in veel gezinnen netjes verdeeld. Ik weet bijvoorbeeld dat Tom, de man van mijn ochtendshowcollega Anke, altijd de chef in huis is geweest, en zelfs op dagelijkse basis. Tof toch?
En heel veel mannen vinden het een feest om in het weekend achter het fornuis te staan, terwijl de dagelijkse kost nog vaak door vrouwen wordt bereid. Velen maken er zelfs een erezaak van om in het weekend uitgebreid te koken. Ach, maakt allemaal niet uit. Man of vrouw, non-binair, wat mijn betreft: maak er maar een goed potje van. Zelf vers koken is zoveel leuker dan iets opwarmen!
Vanavond ga ik eens experimenteren. We hebben vrienden op bezoek, een Chileen en een Fransman, die allebei al lang in Barcelona wonen en al vaak bij ons zijn komen eten … Lees meer
Op 12 november is het French Dip Day, en eerlijk, ik moest het zelf even opzoeken. Ik had er al eens van gehoord, maar nog nooit geproefd. Het klinkt Frans, maar het blijkt een echte Amerikaanse klassieker te zijn, ontstaan in Los Angeles meer dan honderd jaar geleden … Lees meer
Toen ik een paar decennia geleden voor het eerst in Engeland kwam, begreep ik er eerlijk gezegd niks van. Na het hoofdgerecht vroeg onze Britse vriend Michael met een grote glimlach: “Would you like some pudding … Lees meer
Zoals jullie weten ben ik heel vaak in Barcelona. Ik heb er ook mijn reisgids Mijn Barcelona over geschreven, die nog steeds te koop is op www.mijnbarcelona … Lees meer
8 november is Shot Day, een dag waarop mensen blijkbaar massaal shotjes drinken. En eerlijk: ik snap het helemaal niet. Ik ben geen fan van die snelle alcoholshots, ik ben een genieter … Lees meer
5 november is Eating Healthy Day. Een dag die mensen wil aanmoedigen om wat bewuster te eten, iets gezonder te koken, en misschien eens stil te staan bij wat we allemaal op ons bord leggen … Lees meer
Ik ben eigenlijk nogal een alleseter. Er zijn maar weinig dingen die ik niet durf te proeven. Ik hou van ontdekken, van nieuwe smaken en verrassende combinaties … Lees meer
Deze week gingen we nog eens dineren bij een van onze favoriete restaurants van de afgelopen jaren in Barcelona, Molino de Pez. Het is intussen een vaste traditie geworden om er tijdens elke vakantie minstens één keer te gaan eten, en ze kennen ons daar ondertussen al goed … Lees meer