Mijn mama drinkt zelden alcohol. Ze kan er niet goed tegen, en eerlijk is eerlijk: ze vindt het meestal gewoon niet lekker. Een glaasje champagne voor het eten, of als er écht iets te vieren valt – dat gebeurt weleens. Maar bij het eten een glas wijn? Nee hoor, daar bedankt ze vriendelijk voor. In dat opzicht lijk ik duidelijk meer op mijn papa. Wij genieten wél van een goed glas wijn bij de maaltijd. Mama niet. Heeft ze nooit gedaan.
Toch is er één uitzondering. Af en toe, voor de televisie, durft ze een glaasje limoncello te drinken – liefst een zelfgemaakte. Maar haar échte favoriet is een klein glaasje amaretto. Puur, zonder ijs. “IJs verdunt de smaak,” zegt ze dan streng. En gelijk heeft ze, want die rijke, zoete smaak van amaretto komt het best tot zijn recht zonder afleiding.
Amaretto is een Italiaanse likeur op basis van amandelen (of abrikozenpitten), met een karakteristiek warm aroma van noten, vanille en kruiden. Zacht, rond en perfect als slaapmutsje – zoals mijn mama het graag heeft. Heel af en toe.
Op 19 april is het wereld amaretto-dag, en dus lijkt het mij het ideale moment voor een kleine onthulling. Onder ons, de (klein-)kinderen en schoonkinderen, hebben we een liefdevolle bijnaam voor mijn mama. We noemen haar met een knipoog – Omaretto. Want ja, oma houdt van een glaasje amaretto. Zij lacht er gelukkig hartelijk mee mee.
Dus vandaag hoop ik dat mama Anny, onze Omaretto, zichzelf een klein glaasje inschenkt. Op haar gezondheid. Cheers mama!
Baklava. Alleen al het woord klinkt toch al meteen een beetje als vakantie, zon, en zoet geluk. Het is zo’n dessert waar je meteen goesting van krijgt in een goed kopje koffie en een moment voor jezelf … Lees meer
De voorbije dagen lazen we in de kranten cijfers over de belastingsdruk voor singles. Die blijkt een stuk hoger te liggen dan voor samenwonende of getrouwde koppels, en veel singles vinden dat volkomen onrechtvaardig … Lees meer
Elk jaar opnieuw vieren de Britten op een mooie zondag in november Roast Dinner Day, hun ode aan het zondagse gebraad. Dat is niet zomaar een maaltijd, maar een stukje cultuur, een traditie die warmte en verbondenheid uitstraalt … Lees meer
Terwijl ik de borden in de afwasmachine aan het sorteren was, moest ik plots denken aan hoe anders dat vroeger ging. Herinneren jullie het “bordbeleid” van onze (voor)ouders nog … Lees meer
Vanavond ga ik eens experimenteren. We hebben vrienden op bezoek, een Chileen en een Fransman, die allebei al lang in Barcelona wonen en al vaak bij ons zijn komen eten … Lees meer
Op 12 november is het French Dip Day, en eerlijk, ik moest het zelf even opzoeken. Ik had er al eens van gehoord, maar nog nooit geproefd. Het klinkt Frans, maar het blijkt een echte Amerikaanse klassieker te zijn, ontstaan in Los Angeles meer dan honderd jaar geleden … Lees meer
Toen ik een paar decennia geleden voor het eerst in Engeland kwam, begreep ik er eerlijk gezegd niks van. Na het hoofdgerecht vroeg onze Britse vriend Michael met een grote glimlach: “Would you like some pudding … Lees meer
Zoals jullie weten ben ik heel vaak in Barcelona. Ik heb er ook mijn reisgids Mijn Barcelona over geschreven, die nog steeds te koop is op www.mijnbarcelona … Lees meer