Mijn mama drinkt zelden alcohol. Ze kan er niet goed tegen, en eerlijk is eerlijk: ze vindt het meestal gewoon niet lekker. Een glaasje champagne voor het eten, of als er écht iets te vieren valt – dat gebeurt weleens. Maar bij het eten een glas wijn? Nee hoor, daar bedankt ze vriendelijk voor. In dat opzicht lijk ik duidelijk meer op mijn papa. Wij genieten wél van een goed glas wijn bij de maaltijd. Mama niet. Heeft ze nooit gedaan.
Toch is er één uitzondering. Af en toe, voor de televisie, durft ze een glaasje limoncello te drinken – liefst een zelfgemaakte. Maar haar échte favoriet is een klein glaasje amaretto. Puur, zonder ijs. “IJs verdunt de smaak,” zegt ze dan streng. En gelijk heeft ze, want die rijke, zoete smaak van amaretto komt het best tot zijn recht zonder afleiding.
Amaretto is een Italiaanse likeur op basis van amandelen (of abrikozenpitten), met een karakteristiek warm aroma van noten, vanille en kruiden. Zacht, rond en perfect als slaapmutsje – zoals mijn mama het graag heeft. Heel af en toe.
Op 19 april is het wereld amaretto-dag, en dus lijkt het mij het ideale moment voor een kleine onthulling. Onder ons, de (klein-)kinderen en schoonkinderen, hebben we een liefdevolle bijnaam voor mijn mama. We noemen haar met een knipoog – Omaretto. Want ja, oma houdt van een glaasje amaretto. Zij lacht er gelukkig hartelijk mee mee.
Dus vandaag hoop ik dat mama Anny, onze Omaretto, zichzelf een klein glaasje inschenkt. Op haar gezondheid. Cheers mama!
Het aspergeseizoen is weer volop bezig, en als groot fan van deze delicatesse ben ik helemaal in mijn nopjes. Vooral witte asperges zijn mijn favoriet – subtiel, zacht van smaak en heerlijk klassiek … Lees meer
Malbec is zo’n wijn die ik niet vaak zelf uitkies, maar me toch telkens weet te verrassen wanneer hij op tafel verschijnt. Het is een dieprode wijn, vol van kleur en karakter, met smaken die doen denken aan rijpe bramen, pruimen, een snuifje kruidigheid en soms zelfs een vleugje rook of chocolade … Lees meer
McDonald’s komt, dat zal je niet verbazen, oorspronkelijk uit de Verenigde Staten, meer bepaald uit San Bernardino, Californië. Het begon in 1940 als een kleine hamburgerzaak van de broers Richard en Maurice McDonald … Lees meer
Ik vind het leuk om bij te leren. Vandaag is laverbread day, en eerlijk gezegd, ik had er zelf nog nooit van gehoord. Maar intussen heb ik bijgeleerd: laverbread is een traditioneel Welsh gerecht gemaakt van laver, een soort eetbaar zeewier (vergelijkbaar met nori) … Lees meer
Op 08 april wordt de heilige Lazarus gevierd. Lazarus staat in de christelijke traditie symbool voor zieken, armen en verstotenen. In de Bijbel komen twee figuren voor met deze naam: Lazarus van Bethanië, die door Jezus uit de dood wordt opgewekt, en de bedelaar Lazarus, die na een ellendig leven eindelijk troost vindt in het hiernamaals … Lees meer
Deze week was het ‘farm animals day’, oftewel ‘dag van de boerderijdieren’. Die wordt jaarlijks gehouden om een beetje aandacht te vragen voor het welzijn van alle dieren die op onze boerderijen leven, zoals koeien, varkens, kippen en schapen … Lees meer
Empanada’s zijn hartige deeghapjes die meestal gevuld zijn met vlees, vis, kaas of groenten. Ze worden gebakken of gefrituurd en komen oorspronkelijk uit Spanje en Latijns-Amerika … Lees meer
Op Would Be Chef volgen we graag culinaire feestdagen, en 13 april staat zo in alle lijstjes als “National Peach Cobbler Day”. Ik had er zelf nog nooit van gehoord, dus ben ik het maar even gaan opzoeken wat het was … Lees meer