Mijn mama drinkt zelden alcohol. Ze kan er niet goed tegen, en eerlijk is eerlijk: ze vindt het meestal gewoon niet lekker. Een glaasje champagne voor het eten, of als er écht iets te vieren valt – dat gebeurt weleens. Maar bij het eten een glas wijn? Nee hoor, daar bedankt ze vriendelijk voor. In dat opzicht lijk ik duidelijk meer op mijn papa. Wij genieten wél van een goed glas wijn bij de maaltijd. Mama niet. Heeft ze nooit gedaan.
Toch is er één uitzondering. Af en toe, voor de televisie, durft ze een glaasje limoncello te drinken – liefst een zelfgemaakte. Maar haar échte favoriet is een klein glaasje amaretto. Puur, zonder ijs. “IJs verdunt de smaak,” zegt ze dan streng. En gelijk heeft ze, want die rijke, zoete smaak van amaretto komt het best tot zijn recht zonder afleiding.
Amaretto is een Italiaanse likeur op basis van amandelen (of abrikozenpitten), met een karakteristiek warm aroma van noten, vanille en kruiden. Zacht, rond en perfect als slaapmutsje – zoals mijn mama het graag heeft. Heel af en toe.
Op 19 april is het wereld amaretto-dag, en dus lijkt het mij het ideale moment voor een kleine onthulling. Onder ons, de (klein-)kinderen en schoonkinderen, hebben we een liefdevolle bijnaam voor mijn mama. We noemen haar met een knipoog – Omaretto. Want ja, oma houdt van een glaasje amaretto. Zij lacht er gelukkig hartelijk mee mee.
Dus vandaag hoop ik dat mama Anny, onze Omaretto, zichzelf een klein glaasje inschenkt. Op haar gezondheid. Cheers mama!
Een goede dampende macaroni schotel, dat is misschien niks voor warme zomerdagen, maar het is toch echt wel het comfortfood bij uitstek! Macaroni is net als spaghetti bolognese zo’n typisch gerecht dat ons aan Italië doet denken, want daar komt pasta toch vandaan … Lees meer
Op deze Fried Chicken Day wil ik een geweldige tip met jullie delen die ik van een chef van Sligro heb geleerd: pekel je kip vóór het bakken of grillen … Lees meer
Juli is voor veel mensen vakantietijd. En of je nu toch nog naar het buitenland op reis gaat, of gezellig in eigen land blijft, je leeft toch een beetje op een ander ritme, en het is niet altijd evident om dan ook nog eens op de lijn te letten … Lees meer
Er zijn van die klassiekers die altijd scoren en de apple turnover is er zo één. Zaterdag 5 juli is apple turnover day in de Engelssprekende wereld. In het Nederlands spreken we gewoon van een appelflap … Lees meer
De naam doet vermoeden dat deze salade zijn oorsprong kent in het oude Rome, maar niets is minder waar. De Caesar Salad werd in werkelijkheid uitgevonden in de jaren 1920 in… Mexico … Lees meer
Kippenvleugels zijn al jarenlang een echte publiekslieveling. Ze zijn goedkoop, sappig, makkelijk te delen én ze lenen zich perfect voor eindeloos veel smaakcombinaties … Lees meer
Toen we ons huis in Lochristi kochten stond er achteraan in de tuin een serre. Geen zelfgekozen project dus, gewoon… de serre hoorde gewoon bij het huis … Lees meer
Falafel is een van die gerechten die je meteen doen wegdromen naar gezellige straatjes in Beiroet, Tel Aviv of Caïro. Ze zijn knapperig vanbuiten, zacht en kruidig vanbinnen … Lees meer