“De zomer komt niet meer terug dit jaar”

Het moet zo’n beetje de meest deprimerende boodschap zijn die de Belgische weermannen de afgelopen jaren gebracht hebben. Het is begin augustus, deel twee van de zomervakantie is begonnen. Voor veel mensen is het verlof zelfs alweer voorbij. En juli is een ramp geweest. De natste juli in veertig jaar. Maar drie echte zonnige zomerse dagen. Veel wind. Relatief koude temperaturen. En somber. En dan spreken we nog niets eens over de overstromingen. En de lente was ook al geen mooie periode. Eén troost: het grondwater zal nu wel aangevuld zijn, en van droogte in onze tuinen is geen sprake. Magere troost.

En op dat moment vragen de kranten aan de weervrouwen en weermannen: “en, krijgen we in augustus dan eindelijk nog de zomer die we verdiend hebben?” Omdat na regen toch altijd zonneschijn komt, niet? En omdat je in je hoofd toch altijd de rekening maakt: het kan ook niet anders dan dat het beter wordt, na zo’n slechte eerste maand zomer.

En dan komt het antwoord van de wetenschappers: “alles ligt al zo lang geblokkeerd boven België, een grote verandering zal er niet meer komen.” Of: alles ligt zo nat, als de zon al komt zal ze alle energie in de verdamping van dat water moeten steken, en echt warm wordt het niet meer. En dan heeft het allemaal ook nog eens met de opwarming van de aarde te maken. Omdat de polen enorm opwarmen, raakt de straalstroom geblokkeerd en zullen we moeten wennen aan langere periodes zonder weersverandering, en we zitten wellicht in zo’n periode.

Kortom: neen, het wordt niet beter, augustus blijft slecht, de zomer komt niet meer terug. Dat is de niet zo vrolijke boodschap die gisteren kwam van het wetenschappelijke weerfront. Kijk, misschien hebben ze gelijk, dat zou kunnen. Misschien liggen de parameters slecht. Misschien komt er de komende weken weinig zon na de regen. En dat mogen ze dan in feite wel zeggen. Met de middelen die de wetenschapper heeft mag hij voorspellingen doen. Maar toch vind ik het een boodschap die nu niet zou moeten gebracht worden. Want het blijft natte vinger werk.

Als covid ons één ding heeft geleerd dan zou het toch moeten zijn: alle voorspellingen, zelfs van wetenschappers, zijn gevaarlijk. En zeker in combinatie met de media die dingen graag scherp zet om aandacht te krijgen (sorry, dat doe ik wellicht ook, kijk maar naar de titel boven dit artikel) worden bepaalde voorspellingen (of ze nadien nu uitkomen of niet) opgeklopt tot gigantische beloftes waar mensen blij en opgelucht of waarschuwingen waar mensen extra ongelukkig van worden. Hoe vaak hebben zelfs onze virologen en epidemiologen ons geen voorspellingen gedaan die nadien niet klopten, of ze nu te optimistisch of te pessimistisch waren. En intussen maakte het ons te vroeg opgelucht of te bang. Al dat gokwerk van onze wetenschappers helpt ons geen meter vooruit. Sorry. Maar het is niet anders.

Onze weerman Frank Duboccage lacht altijd (de ene keer al wat groener dan de andere keer) wanneer Anke en ik hem op Joe een voorspelling op lange termijn vragen. Die geeft hij namelijk niet. Hij weigert dat al een eeuwigheid. Omdat het weer op lange termijn voorspellen gewoon een loterij is en geen wetenschap, zo zegt  hij. Ik denk dat hij groot gelijk heeft. Doe dat niet. Als je als wetenschapper wil scoren met je voorspellingen, doe dan mee aan Euro Millions. Maar doe ons geen beloftes en zaai vooral geen paniek. Maak mensen niet nodeloos ongerust. De natuur gaat toch z’n gang, en het weer is als een virus: je weet er iets van, maar het verrast je toch voortdurend. Want heeft iemand deze ellendige juli kunnen voorspellen? Neen he?

Kijk, laat mij eens een voorspelling doen. En niet kwaad worden, je gaat er uiteindelijk blij mee zijn. Na zes weken zon in Spanje kom ik eind deze week terug. Het gaat nog even kwakkelen in België om me even wat verfrissing en afkoeling te geven. En zo gaat dat dan, als ik een paar dagen thuis ben kantelt het Belgische weer. De zon komt er dan eindelijk door. Zalig toch?

Echt heet wordt het niet, en dat hoeft niet (want ik heb nu al anderhalve maand eind de 20 begin de 30 graden gehad in Barcelona, en jullie willen wellicht ook geen echte hittegolf meer in België) maar zo half de twintig wordt het zeker, en dat tot eind september. En nu ik toch bezig ben: tegen half augustus zijn we zo massaal gevaccineerd dat de vrijheid echt helemaal terug zal zijn. En oh ja: deze vrijdag win ik Euro Millions. Goed nieuws toch allemaal?

Ik ben geen wetenschapper, maar misschien zal toch één derde van mijn voorspellingen uitkomen, wellicht die van het relatief goede weer. En geef toe: hoeveel aangenamer is mijn voorspelling dan die van de weermannen? Toch?