Diepvries-groente gezonder dan vers? Waar of niet waar.

Opvallend toen ik enkele weken geleden mijn nieuwe zelfgemaakte recepten voor WW (het nieuwe Weight Watchers) zat te bekijken met de diëtisten van WW. Twee superlieve dames die kleine suggesties deden om sommige gerechten nog wat te verlichten, te verfrissen, meer smaak te geven of een extra gezonde touch.

De dames waren overigens erg blij met de recepten die ik al gemaakt heb, blijkbaar kook ik zelf van nature al erg in de filosofie van WW. Maar ze hebben natuurlijk zoveel ervaring met het maken van gezonde, lichte gerechten, dat het altijd fijn is om hun expertise ook eens over mijn creatieve verzinsels te laten gaan. (Meer over mijn samenwerking met WW kun je trouwen hier lezen: Would Be Chef gaat samenwerken met WW)

Toen we één van m’n nieuwe gerechten voor later dit jaar met pompoen onder de loupe namen, zei één van de diëtistes: je kunt hier misschien beter diepvriespompoen voorstellen. Dat is meestal gezonder dan verse. Nu had ik dat wel al eens gehoord dat sommige diepvriesgroenten net zo gezond zijn al verse groenten, maar toch vond ik het opvallend. Want ik heb altijd geleerd: hoe verser hoe beter. En bij mijn mama thuis werd er zo gekookt: de groenten kwamen rechtstreeks uit “den hof” van mijn pepe’s, en mama kookte niet graag met blik, conserveren of driepvries.

De reden dat diepvriesgroentjes echter vaak wel een stuk gezonder zijn dan “verse” is omdat die gewoon verser zijn. Klinkt contradictorisch, maar als je even nadenkt is dat niet zo. Groenten beginnen namelijk hun vitaminen te verliezen van zodra ze geoogst zijn. De verse groenten uit de eigen tuin, of die van de pepe of van de boer om de hoek, dat zijn natuurlijk de beste. Die zijn kraakvers. Daar zitten alle voedingswaarden en vitaminen nog in…

Maar veel groenten in de groentewinkel of supermarkt zijn al even onderweg voor je ze bereiden kunt. Sommige groenten komen zelfs van de andere kant van de wereld. In al die tijd verliezen ze beetje bij beetje de kracht van hun vitamines. Terwijl de diepvriesgroentjes meteen na het oogsten worden verwerkt, en in diepgevroren vorm gaat er niks van de voedingswaarde verloren, de vitaminen zitten als het ware mee opgesloten in de ijskou.

Daarop de tip van de diëtisten van WW: niks verkeerd om mensen het alternatief van diepvriesgroenten voor te stellen. Opgelet, ga dan wel voor de pure diepgevroren groenten, niet voor de bereidingen, waar vaak suiker of zout of andere dingen aan toegevoegd zijn. Maar diepgvroren voorgesneden pompoen of erwtjes, daar is niks mee.

Thanx ladies van WW, een prima tip, die ik graag deel hier met de volgers van Would Be Chef op deze Frozen Food Day.

Als je trouwens nog meer tips wil over hoe je verse groenten best kunt bewaren dan moet je eens naar dit artikel surfen: