Diepvries-groente gezonder dan vers? Waar of niet waar.
Nieuws

Diepvries-groente gezonder dan vers? Waar of niet waar.

Opvallend toen ik enkele weken geleden mijn nieuwe zelfgemaakte recepten voor WW (het nieuwe Weight Watchers) zat te bekijken met de diëtisten van WW. Twee superlieve dames die kleine suggesties deden om sommige gerechten nog wat te verlichten, te verfrissen, meer smaak te geven of een extra gezonde touch.

De dames waren overigens erg blij met de recepten die ik al gemaakt heb, blijkbaar kook ik zelf van nature al erg in de filosofie van WW. Maar ze hebben natuurlijk zoveel ervaring met het maken van gezonde, lichte gerechten, dat het altijd fijn is om hun expertise ook eens over mijn creatieve verzinsels te laten gaan. (Meer over mijn samenwerking met WW kun je trouwen hier lezen: Would Be Chef gaat samenwerken met WW)

Toen we één van m’n nieuwe gerechten voor later dit jaar met pompoen onder de loupe namen, zei één van de diëtistes: je kunt hier misschien beter diepvriespompoen voorstellen. Dat is meestal gezonder dan verse. Nu had ik dat wel al eens gehoord dat sommige diepvriesgroenten net zo gezond zijn al verse groenten, maar toch vond ik het opvallend. Want ik heb altijd geleerd: hoe verser hoe beter. En bij mijn mama thuis werd er zo gekookt: de groenten kwamen rechtstreeks uit “den hof” van mijn pepe’s, en mama kookte niet graag met blik, conserveren of driepvries.

De reden dat diepvriesgroentjes echter vaak wel een stuk gezonder zijn dan “verse” is omdat die gewoon verser zijn. Klinkt contradictorisch, maar als je even nadenkt is dat niet zo. Groenten beginnen namelijk hun vitaminen te verliezen van zodra ze geoogst zijn. De verse groenten uit de eigen tuin, of die van de pepe of van de boer om de hoek, dat zijn natuurlijk de beste. Die zijn kraakvers. Daar zitten alle voedingswaarden en vitaminen nog in…

Maar veel groenten in de groentewinkel of supermarkt zijn al even onderweg voor je ze bereiden kunt. Sommige groenten komen zelfs van de andere kant van de wereld. In al die tijd verliezen ze beetje bij beetje de kracht van hun vitamines. Terwijl de diepvriesgroentjes meteen na het oogsten worden verwerkt, en in diepgevroren vorm gaat er niks van de voedingswaarde verloren, de vitaminen zitten als het ware mee opgesloten in de ijskou.

Daarop de tip van de diëtisten van WW: niks verkeerd om mensen het alternatief van diepvriesgroenten voor te stellen. Opgelet, ga dan wel voor de pure diepgevroren groenten, niet voor de bereidingen, waar vaak suiker of zout of andere dingen aan toegevoegd zijn. Maar diepgvroren voorgesneden pompoen of erwtjes, daar is niks mee.

Thanx ladies van WW, een prima tip, die ik graag deel hier met de volgers van Would Be Chef op deze Frozen Food Day.

Als je trouwens nog meer tips wil over hoe je verse groenten best kunt bewaren dan moet je eens naar dit artikel surfen:

https://wouldbechef.be/nieuws/bewaar-je-groenten-langer/

Gerelateerde nieuwsberichten

Welkom in Barcelona!

Dit wordt mijn nieuwe boek dat binnenkort verschijnt

Sinds het begin van de kerstvakantie ben ik begonnen aan het boek dat ik al lang heb aangekondigd, en waar blijkbaar veel mensen zitten op te wachten. Eindelijk is het zover: Mijn “Barcelona boek” komt er aan … Lees meer

Kun je zachte aardappelen met scheuten nog eten?

Herken je deze situatie? Je hebt een zak aardappelen gekocht, krieltjes bijvoorbeeld, en gebruikt net genoeg aardappelen voor een paar maaltijden, en dan verlies je de zak even uit het oog … Lees meer

www.truffel.be

De beste truffels koop ik hier online #advertentie

Met de feestdagen en op speciale momenten mag er al eens wat exclusiever gekookt worden. En dan vind ik het altijd fijn om eens met verse truffel te werken … Lees meer

Heerlijk diner voor Hoogstraten met Roger van Damme #advertentie

De lekkerste recepten met de producten van Coöperatie Hoogstraten #advertentie

Begin dit jaar mocht ik een fijne aankondiging doen. Ik werd de nieuwe groentenambassadeur van Coöperatie Hoogstraten. Ik kende Coöperatie Hoogstraten al lang dankzij mijn goede vriend Roger van Damme, die sinds jaar en dag al de ambassadeur is van de lekkerste aardbeien van bij ons, van Hoogstraten … Lees meer

Zalige semifreddo

De beste desserts voor de feestdagen

Op kerst mag het allemaal net iets feestelijker toch? Maar misschien zoek je nog wat last minute inspiratie voor een heerlijk dessert. Ik zet speciaal voor jullie een aantal feestelijke toppers op een rij … Lees meer

Blini met gerookte zalm en Royal Belgian Caviar #advertentie

Proef het zwarte goud: Royal Belgian Caviar #advertentie

Kaviaar staat synoniem voor grote luxe en absolute verfijning. Door de eeuwen heen heeft kaviaar de smaakpapillen van de meest kritische fijnproevers veroverd … Lees meer

Gegrilde zalm met Hollandaise saus en gestoomde groentjes

De lekkerste visgerechten voor de feestdagen

Ik eet graag een stukje vlees, maar vindt het helemaal geen straf om te koken voor mensen die geen vlees eten maar bijvoorbeeld wel vis. Het is gezond, en je kunt er echt feestelijke gerechten mee maken … Lees meer

AI0A6065

Deze gasten kwamen naar mijn Comté kerst-diner #advertentie

Jullie weten het wellicht al lang, sinds jaar en dag ben ik een groot liefhebber en fier ambassadeur van Comté. En daarom was ik zo blij dat ik enkele weken geleden een hele avond mocht koken voor een tafel heerlijke gasten met dit zalige ingrediënt … Lees meer