Ik krijg af en toe de vraag van een journalist: wat zou jij eten als het je laatste avondmaal zou zijn?
Ik vind dat eigenlijk een bijzondere gedachte, want ik hoop zo ontzettend hard dat ik op een dag gewoon rustig mag vertrekken in mijn slaap. Niet binnenkort hoor, maar ergens tegen 2074 of zo, dan ben ik 101.
Ik hoop dat ik het leven dan nog altijd kan vieren, al zal het wat trager zijn en misschien wat minder in de gym. Maar ik hou zo hard van het leven dat ik nog lang wil doorgaan. En dan mag ik plots, als een dief in de nacht — letterlijk — het hazenpad nemen.
Wat ik de avond voor mijn plots heengaan dan heb gegeten, maakt eerlijk gezegd niet zoveel uit. Misschien wordt het iets eenvoudigs, comfortfood, of net iets heel chiques. Want ik ben absoluut van plan om tot mijn oude dag geregeld uit te gaan eten. Schuif mijn rolstoel maar gewoon aan tafel als ik er zelf niet meer heen kan huppelen.
Toch snap ik de vraag wel. Wanneer iemand vraagt naar je laatste avondmaal, bedoelt die eigenlijk: wat is je lievelingseten? En daar moet ik niet te lang over nadenken. Kaviaar, kreeft, foie gras… allemaal heerlijk, maar geef mij maar moeders kost uit mijn kindertijd.
En dan liefst van al: hesperollekes met witloof, met een goed krokant korstje van kaas en paneermeel er bovenop. Goddelijk is dat. To die for, zeggen ze in het schoon Engels — maar dat ben ik, voor alle duidelijkheid, voorlopig absoluut niet van plan.
Nooit vergeet ik de prachtige weekends en de heerlijke vakanties die ik bij mijn Pepe Pierke en Meme Julia mocht doorbrengen in hun kleine boerderijtje in Merelbeke. Meme en pepe waren allebei doodgewone, maar hardwerkende, lieve volksmensen. Ze waren niet rijk, maar ze genoten van het leven met volle teugen … Lees meer
Recept
De witloof rolletjes van mijn meme julia
Zoals jullie weten ben ik heel vaak in Barcelona. Ik heb er ook mijn reisgids Mijn Barcelona over geschreven, die nog steeds te koop is op www.mijnbarcelona … Lees meer
Ik geef het toe: af en toe een beetje stout zijn kan geen kwaad. Maar vandaag heb ik het niet over ondeugend gedrag, wel over het bier. Stout is een donkere biersoort met een volle, geroosterde smaak die doet denken aan koffie, cacao en pure chocolade … Lees meer
4 november is officieel “Candy Day”, of gewoon: snoepjesdag. Het idee is dat zoetigheden die dag eens goed gevierd mogen worden. Snoep bestaat al waanzinnig lang … Lees meer
Ik krijg er vaak opmerkingen over, soms plagerig, soms verbaasd. Mensen die op sociale media zien dat ik op vakantie in Barcelona al om zes uur in de gym sta te sporten, vragen me geregeld of ik niet helemaal gestoord ben … Lees meer
Vandaag las ik in de krant dat steeds meer warme bakkers vrouw zijn. En eerlijk, dat vond ik een heerlijk bericht. Een beetje onverwacht misschien, maar tegelijk ook heel logisch als je erover nadenkt … Lees meer
Vorige week ben ik weer eens langsgeweest bij Kris en Sabine, het lieve koppel dat al jaren de mooiste bloemenwinkel van Lochristi en omstreken uitbaat, Bloembinderij Naudts-Boone op het dorpsplein … Lees meer
Er was een tijd dat je op geen enkel terras kon zitten zonder dat iemand naast je een glas gin-tonic met een halve botanische tuin erin liet neerdalen … Lees meer
Veel mensen kiezen bij hun ontbijt of lunch voor alleen eiwit, in de veronderstelling dat het gezonder is: minder vet, minder calorieën, beter voor het hart … Lees meer