Nieuws

Dit zou een ober toch echt niet mogen doen…

Ik ben niet enorm hard gehecht aan de regels van de etiquette. Zelfs in de meest chique restaurants wordt er vandaag gelukkig wat informeler en gezelliger omgegaan met de klanten. Vroeger was dat anders, toen waren obers een soort van knipmessen in uniform. Dat hoeft helemaal niet, we zijn allemaal maar gewone mensen bij elkaar toch? En zeker in de gewone brasserie of taverne verwacht ik geen stijf gedoe. Doe maar normaal, dat is al zot genoeg, zou mijn mama zeggen.

Toch zijn er bepaalde basisregels die voor elk restaurant gelden. Een een van de belangrijkste is voor mij het laten voorproeven van de wijn, door de klant, en zeker ook wanneer er een tweede fles besteld wordt. Bij de eerste fles zullen de meeste obers je wel even laten proeven. Om zeker te zijn dat je het lekker vindt, maar vooral om te vermijden dat er jou een zure of verkurkte fles wordt geserveerd. Dat is goed zo.

Maar als je in een groter gezelschap tafelt, en er wordt een tweede fles van dezelfde wijn besteld, dan wordt die veel te vaak meteen geserveerd in de glazen waarin nog wijn zat uit fles een. Dat is uiteraard niet volgens de etiquette, maar het is ook helemaal niet zo slim. Stel je voor dat de tweede fles wel kurk heeft, wat me al een paar keer overkomen is, dan zit je dus de slechte tweede fles met de restjes van de eerste goede te mengen. En dan kun je dus die glazen gewoon leeg gaan gieten. Zonde!

Wat je als ober doet is dus gewoon een extra glas meebrengen met de tweede fles en iemand van het gezelschap (de dame of heer die ook de eerste heeft voorgeproefd) even een klein slokje laten proeven. Wanneer er niks aan de hand is, kan de nieuwe wijn perfect in de half lege glazen geschonken worden. Dankjewel beste obers voor de goede zorgen, en cheers!

Gerelateerde nieuwsberichten

AI0A2476

De beste soep is die van mijn mama! Check it out!

Nu ik al een paar maanden gezond probeer te eten, is een van de favoriete tradities bij ons thuis: soep eten ’s middags. En daarom een ferme shout out en dankjewel naar mijn mama Anny, die heel vaak soep voor ons maakt … Lees meer

Waarom eten sommige Amerikanen vandaag ijs voor ontbijt?

Ice Cream for Breakfast Day is een leuke, niet-officiële feestdag die elk jaar op de eerste zaterdag van februari wordt gevierd. Het werd in 1966 bedacht door Marian O’Rourke uit New York, die haar kinderen wilde aanmoedigen om af en toe van het leven te genieten … Lees meer

Zelf dim sum maken? Een kind kan het!

Dim sum maken is zoooo makkelijk. Maar het is, net als kroketten, een ideaal gerecht om mee te experimenteren en variëren. Ik heb enkele super simpele recepten op Would Be Chef staan … Lees meer

Waarom worden spruitjes “Brussels Sprouts” genoemd?

Spruiten worden “Brussels sprouts” genoemd omdat ze oorspronkelijk uit België komen, en specifiek rond de stad Brussel werden verbouwd. De naam “Brussels” verwijst dus naar de locatie van de teelt, en “sprouts” betekent ‘scheuten’ of ‘kiemen’ … Lees meer

Doe eens iets anders, gezonder. Maak eens green juice!

Sapjes zijn lekker en behoorlijk gezond, maar bevatten, zelfs als ze versgeperst zijn vaak behoorlijk veel suikers. Niet zolang geleden heb ik je hier op de blog daarom aangeraden om af en toe wat groenten in je versgeperste sapje of smoothie te verwerken … Lees meer

Taco met tartaar van zeebaars, limoen, avocado en jalapeño

Waar komen taco’s vandaan? Probeer mijn recepten.

Taco’s komen oorspronkelijk uit Mexico. Ze zijn een traditioneel gerecht uit de Mexicaanse keuken, waar ze werden gemaakt van maïstortilla’s gevuld met vlees, vis, groenten of andere ingrediënten … Lees meer

Wat zijn de heetste sauzen ter wereld?

Opgelet! Dit is geen artikel voor gevoelige zieltjes, zoals ikzelf. Een beetje spicy mag van mij, maar ik hou het toch liefst mild. Maar er zijn mensen die kicken op extreem hete sauzen … Lees meer

Goed voor je volgende kwis: het verschil tussen een perzik en een abrikoos

Een abrikoos is kleiner, heeft een gladde, eetbare schil en een korreliger, zoet-zurige smaak, terwijl een perzik meestal wat groter is, een vachtige schil heeft die meestal niet gegeten wordt, sappiger en zoeter is, en een zachter vlees heeft … Lees meer