Ik ben niet enorm hard gehecht aan de regels van de etiquette. Zelfs in de meest chique restaurants wordt er vandaag gelukkig wat informeler en gezelliger omgegaan met de klanten. Vroeger was dat anders, toen waren obers een soort van knipmessen in uniform. Dat hoeft helemaal niet, we zijn allemaal maar gewone mensen bij elkaar toch? En zeker in de gewone brasserie of taverne verwacht ik geen stijf gedoe. Doe maar normaal, dat is al zot genoeg, zou mijn mama zeggen.
Toch zijn er bepaalde basisregels die voor elk restaurant gelden. Een een van de belangrijkste is voor mij het laten voorproeven van de wijn, door de klant, en zeker ook wanneer er een tweede fles besteld wordt. Bij de eerste fles zullen de meeste obers je wel even laten proeven. Om zeker te zijn dat je het lekker vindt, maar vooral om te vermijden dat er jou een zure of verkurkte fles wordt geserveerd. Dat is goed zo.
Maar als je in een groter gezelschap tafelt, en er wordt een tweede fles van dezelfde wijn besteld, dan wordt die veel te vaak meteen geserveerd in de glazen waarin nog wijn zat uit fles een. Dat is uiteraard niet volgens de etiquette, maar het is ook helemaal niet zo slim. Stel je voor dat de tweede fles wel kurk heeft, wat me al een paar keer overkomen is, dan zit je dus de slechte tweede fles met de restjes van de eerste goede te mengen. En dan kun je dus die glazen gewoon leeg gaan gieten. Zonde!
Wat je als ober doet is dus gewoon een extra glas meebrengen met de tweede fles en iemand van het gezelschap (de dame of heer die ook de eerste heeft voorgeproefd) even een klein slokje laten proeven. Wanneer er niks aan de hand is, kan de nieuwe wijn perfect in de half lege glazen geschonken worden. Dankjewel beste obers voor de goede zorgen, en cheers!
Een goede dampende macaroni schotel, dat is misschien niks voor warme zomerdagen, maar het is toch echt wel het comfortfood bij uitstek! Macaroni is net als spaghetti bolognese zo’n typisch gerecht dat ons aan Italië doet denken, want daar komt pasta toch vandaan … Lees meer
Op deze Fried Chicken Day wil ik een geweldige tip met jullie delen die ik van een chef van Sligro heb geleerd: pekel je kip vóór het bakken of grillen … Lees meer
Juli is voor veel mensen vakantietijd. En of je nu toch nog naar het buitenland op reis gaat, of gezellig in eigen land blijft, je leeft toch een beetje op een ander ritme, en het is niet altijd evident om dan ook nog eens op de lijn te letten … Lees meer
Er zijn van die klassiekers die altijd scoren en de apple turnover is er zo één. Zaterdag 5 juli is apple turnover day in de Engelssprekende wereld. In het Nederlands spreken we gewoon van een appelflap … Lees meer
De naam doet vermoeden dat deze salade zijn oorsprong kent in het oude Rome, maar niets is minder waar. De Caesar Salad werd in werkelijkheid uitgevonden in de jaren 1920 in… Mexico … Lees meer
Kippenvleugels zijn al jarenlang een echte publiekslieveling. Ze zijn goedkoop, sappig, makkelijk te delen én ze lenen zich perfect voor eindeloos veel smaakcombinaties … Lees meer
Toen we ons huis in Lochristi kochten stond er achteraan in de tuin een serre. Geen zelfgekozen project dus, gewoon… de serre hoorde gewoon bij het huis … Lees meer
Falafel is een van die gerechten die je meteen doen wegdromen naar gezellige straatjes in Beiroet, Tel Aviv of Caïro. Ze zijn knapperig vanbuiten, zacht en kruidig vanbinnen … Lees meer