Nieuws

Eat Your Beans Day – waarom bonen je nieuwe beste vriend in de keuken zijn

Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten. Ze verdienen die aandacht ook, vind ik. Bonen zijn namelijk goedkoop, voedzaam, veelzijdig en, als je ze juist bereidt, ook echt overheerlijk. Hoog tijd dus om deze bescheiden topper een beetje meer liefde te geven in onze Belgische keukens.

Bonen zitten immers bomvol eiwitten, vezels, ijzer en andere goeie dingen die je lijf blij maken. Ze zorgen voor een stabiele bloedsuiker, houden je darmen gezond, en geven je lang een voldaan gevoel. Dat maakt ze ideaal als plantaardig alternatief voor vlees, of gewoon als lekkere aanvulling in je dagelijkse gerechten. En ook niet onbelangrijk: bonen zijn super duurzaam. Ze vragen veel minder water en grondstoffen dan dierlijke eiwitten, dus met een bonengerecht maak je niet alleen jezelf, maar ook de planeet een beetje gelukkiger.

Zelf ben ik fan van bonen in alle vormen en smaken. Denk maar aan een frisse Italiaanse salade met witte bonen, olijfolie, citroen en verse kruiden. Of zwarte bonen in een pittige Mexicaanse chili of taco. In India toveren ze bonen om tot kruidige currygerechten die heerlijk geuren in de keuken. En in Japan snacken ze dan weer op gestoomde edamame met wat zeezout. Zelfs in de klassieke Amerikaanse keuken zijn bonen niet weg te denken: baked beans bij de BBQ of een smeuïge bonenchili.

Wil je zelf aan de slag maar weet je niet goed waar te beginnen? Hier zijn een paar eenvoudige tips:

  • Spoel bonen uit blik goed af en gebruik ze in salades, stoofpotjes of wraps.

  • Maak eens een dip met witte bonen en knoflook in plaats van hummus.

  • Rooster kikkererwten met wat paprikapoeder in de oven als gezonde snack.

  • Voeg linzen of bonen toe aan je pasta- of tomatensaus voor extra vulling.

  • Of maak een lekkere veggie burger met zwarte bonen als basis.

Eén tip als je ze niet gewoon bent: begin met kleine porties en bouw rustig op. Bonen zijn voedzaam, maar je darmen moeten soms even wennen aan die vezelboost.

Dus: of je nu houdt van hartige gerechten, frisse salades of wereldse smaken — bonen kunnen altijd. Eat Your Beans Day is het perfecte moment om ze een hoofdrol te geven op je bord.

Zet dus op 3 juli iets lekkers met bonen op tafel, en wie weet ontdek je een nieuwe favoriet.

Gerelateerde nieuwsberichten

Via Veneto

Waarom ik steeds vaker afhaak bij tasting menu’s

Ik hou van lekker eten. Dat weten jullie. Er zijn weinig dingen waar ik zoveel plezier aan beleef als een verrassend diner in een goed restaurant. Ik ben ook de laatste om een creatieve chef tegen te spreken … Lees meer

VAKANTIE EN NIKS BIJKOMEN: 3 SLIMME TRUCS!

Vakantie en niks bijkomen: 3 slimme trucs!

Juli is voor veel mensen vakantietijd. En of je nu toch nog naar het buitenland op reis gaat, of gezellig in eigen land blijft, je leeft toch een beetje op een ander ritme, en het is niet altijd evident om dan ook nog eens op de lijn te letten … Lees meer

Zalige verjaardagsplannen vandaag

Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer

Mosselambassadeur Sven Ornelis

De eerste Zeeuwse mosselen van 2025: een smakelijk begin van de zomer #advertentie

Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie Would Be Chef Sven Ornelis6

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie

Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer

ben-libby-WjW97Z5BpVA-unsplash

Aardappelen: gezond, lokaal en ten onrechte onderschat

Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer

Scherm­afbeelding 2025-05-10 om 12.24.19

Mis niets & schrijf je in voor de Would Be Chef nieuwsbrief!

Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer

AI0A2732

Brotherday – voor mijn broer Arn

Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer