Op deze Fried Chicken Day wil ik een geweldige tip met jullie delen die ik van een chef van Sligro heb geleerd: pekel je kip vóór het bakken of grillen! Door kip te pekelen, voeg je extra vocht en smaak toe, en het vlees wordt heerlijk mals.
Pekelen werkt door het zout in de oplossing dat vocht naar binnen trekt in het vlees. Dit zorgt ervoor dat de kip sappiger blijft tijdens het koken, zonder dat het vlees uitdroogt. De pekeloplossing maak je door 1 liter water te mengen met 70-80 gram zout (dat is ongeveer 7-8% zoutgehalte). Dit is een ideale verhouding om de kip goed te pekelen zonder dat het te zout wordt.
Je kunt de kip een paar uur (3-4 uur is vaak al genoeg) in de pekel laten liggen, of zelfs een nachtje voor een nog dieper effect. Hoe langer je het laat pekelen, hoe malser de kip zal zijn. Bij het pekelen trekt het zout langzaam het vocht de vleesvezels in, en dat helpt om de kip extra sappig en mals te maken.
Ik doe dit altijd als ik kip op de Big Green Egg grill zet. Het resultaat? De malste kip die je ooit hebt gegeten! Natuurlijk kun je het ook in de oven doen, als je geen grill hebt. Grill of bak de kip op een temperatuur van rond de 180°C voor ongeveer 25-30 minuten, afhankelijk van de grootte van de kip. De ideale kerntemperatuur voor kip is trouwens rond de 75°C, dus gebruik altijd een kernthermometer om zeker te zijn van het perfecte resultaat. Probeer het maar eens, het werkt echt super!
Een goede dampende macaroni schotel, dat is misschien niks voor warme zomerdagen, maar het is toch echt wel het comfortfood bij uitstek! Macaroni is net als spaghetti bolognese zo’n typisch gerecht dat ons aan Italië doet denken, want daar komt pasta toch vandaan … Lees meer
Juli is voor veel mensen vakantietijd. En of je nu toch nog naar het buitenland op reis gaat, of gezellig in eigen land blijft, je leeft toch een beetje op een ander ritme, en het is niet altijd evident om dan ook nog eens op de lijn te letten … Lees meer
Er zijn van die klassiekers die altijd scoren en de apple turnover is er zo één. Zaterdag 5 juli is apple turnover day in de Engelssprekende wereld. In het Nederlands spreken we gewoon van een appelflap … Lees meer
De naam doet vermoeden dat deze salade zijn oorsprong kent in het oude Rome, maar niets is minder waar. De Caesar Salad werd in werkelijkheid uitgevonden in de jaren 1920 in… Mexico … Lees meer
Kippenvleugels zijn al jarenlang een echte publiekslieveling. Ze zijn goedkoop, sappig, makkelijk te delen én ze lenen zich perfect voor eindeloos veel smaakcombinaties … Lees meer
Toen we ons huis in Lochristi kochten stond er achteraan in de tuin een serre. Geen zelfgekozen project dus, gewoon… de serre hoorde gewoon bij het huis … Lees meer
Falafel is een van die gerechten die je meteen doen wegdromen naar gezellige straatjes in Beiroet, Tel Aviv of Caïro. Ze zijn knapperig vanbuiten, zacht en kruidig vanbinnen … Lees meer
Eerlijk is eerlijk: kokosnoot is een tropische alleskunner: vruchtvlees, melk, olie, water — alles wordt gebruikt. En ja, het bevat een hoop goede zaken want kokosvlees zit boordevol vezels, ijzer, magnesium en manganese … Lees meer