24 augustus is World Knife day, dan wordt er extra aandacht besteed aan je (keuken-)messen. Ik beken: de set prachtige Japanse messen die ik in Barcelona liggen heb, was tien jaar geleden, toen we er onze eerste zomer doorbrachten, vlijmscherp. Ik vond ze zelfs gevaarlijk en heb er me toen wel eens aan gesneden. Maar messen worden na een tijdje een stuk botter. En ik moet toegeven: in al die tijd heb ik die messen nooit laten slijpen. En zelfs de set messen die ik in Lochristi heb zijn nog nooit professioneel geslepen, en die heb ik al 14 jaar. Dat lijkt veiliger of zo, maar dat is het helemaal niet.
Messen moeten afhankelijk van het gebruik volgens experts eens per 6 tot 12 maanden worden geslepen, en nog veel vaker bij intensief gebruik, zoals in een professionele keuken. Je kunt dit doen met een slijpsteen, aanzetstaal, of elektrische messenslijper. Het slijpen behoudt de scherpte en zorgt dat je dus evengoed kunt blijven snijden, maar dat is niet alles.
Bij botte messen is er een verhoogd risico op ongelukken door uitglijden, en beschadiging van het voedsel of het mes zelf. Een bot mes vereist ook meer kracht, en dat kan dan weer leiden tot vermoeidheid en een hogere kans op snijwonden als het mes toch eens onverwacht wegglijdt. Regelmatig slijpen is dus essentieel voor zowel efficiëntie als veiligheid.
Ik ga er denk ik, toch maar eens werk van maken. Want de gedachte dat een bot mes veiliger zou zijn dan een scherp slaat werkelijk nergens op.
Nu ik al een paar maanden gezond probeer te eten, is een van de favoriete tradities bij ons thuis: soep eten ’s middags. En daarom een ferme shout out en dankjewel naar mijn mama Anny, die heel vaak soep voor ons maakt … Lees meer
Ice Cream for Breakfast Day is een leuke, niet-officiële feestdag die elk jaar op de eerste zaterdag van februari wordt gevierd. Het werd in 1966 bedacht door Marian O’Rourke uit New York, die haar kinderen wilde aanmoedigen om af en toe van het leven te genieten … Lees meer
Dim sum maken is zoooo makkelijk. Maar het is, net als kroketten, een ideaal gerecht om mee te experimenteren en variëren. Ik heb enkele super simpele recepten op Would Be Chef staan … Lees meer
Spruiten worden “Brussels sprouts” genoemd omdat ze oorspronkelijk uit België komen, en specifiek rond de stad Brussel werden verbouwd. De naam “Brussels” verwijst dus naar de locatie van de teelt, en “sprouts” betekent ‘scheuten’ of ‘kiemen’ … Lees meer
Sapjes zijn lekker en behoorlijk gezond, maar bevatten, zelfs als ze versgeperst zijn vaak behoorlijk veel suikers. Niet zolang geleden heb ik je hier op de blog daarom aangeraden om af en toe wat groenten in je versgeperste sapje of smoothie te verwerken … Lees meer
Taco’s komen oorspronkelijk uit Mexico. Ze zijn een traditioneel gerecht uit de Mexicaanse keuken, waar ze werden gemaakt van maïstortilla’s gevuld met vlees, vis, groenten of andere ingrediënten … Lees meer
Opgelet! Dit is geen artikel voor gevoelige zieltjes, zoals ikzelf. Een beetje spicy mag van mij, maar ik hou het toch liefst mild. Maar er zijn mensen die kicken op extreem hete sauzen … Lees meer
Een abrikoos is kleiner, heeft een gladde, eetbare schil en een korreliger, zoet-zurige smaak, terwijl een perzik meestal wat groter is, een vachtige schil heeft die meestal niet gegeten wordt, sappiger en zoeter is, en een zachter vlees heeft … Lees meer