Nieuws

Een grote fout die ik maak in mijn keuken, en jij wellicht ook…

24 augustus is World Knife day, dan wordt er extra aandacht besteed aan je (keuken-)messen. Ik beken: de set prachtige Japanse messen die ik in Barcelona liggen heb, was tien jaar geleden, toen we er onze eerste zomer doorbrachten, vlijmscherp. Ik vond ze zelfs gevaarlijk en heb er me toen wel eens aan gesneden. Maar messen worden na een tijdje een stuk botter. En ik moet toegeven: in al die tijd heb ik die messen nooit laten slijpen. En zelfs de set messen die ik in Lochristi heb zijn nog nooit professioneel geslepen, en die heb ik al 14 jaar. Dat lijkt veiliger of zo, maar dat is het helemaal niet.

Messen moeten afhankelijk van het gebruik volgens experts eens per 6 tot 12 maanden worden geslepen, en nog veel vaker bij intensief gebruik, zoals in een professionele keuken. Je kunt dit doen met een slijpsteen, aanzetstaal, of elektrische messenslijper. Het slijpen behoudt de scherpte en zorgt dat je dus evengoed kunt blijven snijden, maar dat is niet alles.

Bij botte messen is er een  verhoogd risico op ongelukken door uitglijden, en beschadiging van het voedsel of het mes zelf. Een bot mes vereist ook meer kracht, en dat kan dan weer leiden tot vermoeidheid en een hogere kans op snijwonden als het mes toch eens onverwacht wegglijdt. Regelmatig slijpen is dus essentieel voor zowel efficiëntie als veiligheid.

Ik ga er denk ik, toch maar eens werk van maken. Want de gedachte dat een bot mes veiliger zou zijn dan een scherp slaat werkelijk nergens op.

Gerelateerde nieuwsberichten

Mijn experimentje voor vandaag. Wat denk je?

Vanavond ga ik eens experimenteren. We hebben vrienden op bezoek, een Chileen en een Fransman, die allebei al lang in Barcelona wonen en al vaak bij ons zijn komen eten … Lees meer

French Dip Day, en het is niet wat je denkt dat het is

Op 12 november is het French Dip Day, en eerlijk, ik moest het zelf even opzoeken. Ik had er al eens van gehoord, maar nog nooit geproefd. Het klinkt Frans, maar het blijkt een echte Amerikaanse klassieker te zijn, ontstaan in Los Angeles meer dan honderd jaar geleden … Lees meer

Waarom pudding in Engeland geen pudding is

Toen ik een paar decennia geleden voor het eerst in Engeland kwam, begreep ik er eerlijk gezegd niks van. Na het hoofdgerecht vroeg onze Britse vriend Michael met een grote glimlach: “Would you like some pudding … Lees meer

Niks blijft lang hetzelfde in Barcelona

Zoals jullie weten ben ik heel vaak in Barcelona. Ik heb er ook mijn reisgids Mijn Barcelona over geschreven, die nog steeds te koop is op www.mijnbarcelona … Lees meer

Shot Day: een traditie die ik totaal niet begrijp

8 november is Shot Day, een dag waarop mensen blijkbaar massaal shotjes drinken. En eerlijk: ik snap het helemaal niet. Ik ben geen fan van die snelle alcoholshots, ik ben een genieter … Lees meer

Eating healthy day, wat is dat voor mij?

5 november is Eating Healthy Day. Een dag die mensen wil aanmoedigen om wat bewuster te eten, iets gezonder te koken, en misschien eens stil te staan bij wat we allemaal op ons bord leggen … Lees meer

De Mannen Moeten Koken Dag. Wat bedoel je?

Ik vind het altijd grappig om de agenda’s en de “days of” bij te houden, omdat dat een inspiratiebron is voor alles wat er rond eten en koken in de wereld gebeurt … Lees meer

Zou jij dit durven eten?

Ik ben eigenlijk nogal een alleseter. Er zijn maar weinig dingen die ik niet durf te proeven. Ik hou van ontdekken, van nieuwe smaken en verrassende combinaties … Lees meer