Nieuws

Een grote fout die ik maak in mijn keuken, en jij wellicht ook…

24 augustus is World Knife day, dan wordt er extra aandacht besteed aan je (keuken-)messen. Ik beken: de set prachtige Japanse messen die ik in Barcelona liggen heb, was tien jaar geleden, toen we er onze eerste zomer doorbrachten, vlijmscherp. Ik vond ze zelfs gevaarlijk en heb er me toen wel eens aan gesneden. Maar messen worden na een tijdje een stuk botter. En ik moet toegeven: in al die tijd heb ik die messen nooit laten slijpen. En zelfs de set messen die ik in Lochristi heb zijn nog nooit professioneel geslepen, en die heb ik al 14 jaar. Dat lijkt veiliger of zo, maar dat is het helemaal niet.

Messen moeten afhankelijk van het gebruik volgens experts eens per 6 tot 12 maanden worden geslepen, en nog veel vaker bij intensief gebruik, zoals in een professionele keuken. Je kunt dit doen met een slijpsteen, aanzetstaal, of elektrische messenslijper. Het slijpen behoudt de scherpte en zorgt dat je dus evengoed kunt blijven snijden, maar dat is niet alles.

Bij botte messen is er een  verhoogd risico op ongelukken door uitglijden, en beschadiging van het voedsel of het mes zelf. Een bot mes vereist ook meer kracht, en dat kan dan weer leiden tot vermoeidheid en een hogere kans op snijwonden als het mes toch eens onverwacht wegglijdt. Regelmatig slijpen is dus essentieel voor zowel efficiëntie als veiligheid.

Ik ga er denk ik, toch maar eens werk van maken. Want de gedachte dat een bot mes veiliger zou zijn dan een scherp slaat werkelijk nergens op.

Gerelateerde nieuwsberichten

Dit zeggen sommeliers over wijn bij kaas, en dit denk ik …

Er is al heel veel geschreven over de ideale wijn bij kaas. Sommeliers en wijnkenners zijn het opvallend vaak met elkaar eens: witte wijn past in veel gevallen beter bij kaas dan rood … Lees meer

Tequila? Nee, bedankt… maar geniet gerust!

Er zijn van die drankjes waar ik bewust ver van weg blijf. En tequila is er zo eentje. Ik drink al jaren bijna geen sterke drank meer. Geef mij maar een goed glas wijn bij het eten … Lees meer

Mango: een zonnige smaakbom vol gezonde voordelen

Ik ben een grote fan van mango. Het is zo’n heerlijke, tropische vrucht die meteen aan zomer, zon en vakantie doet denken. Maar één ding is zeker: om echt lekker te zijn, moet een mango perfect rijp zijn … Lees meer

Nationale feestdag én… junkfooddag?

Wist je dat het op 21 juli, onze Belgische nationale feestdag, óók de Internationale Dag van het Junkfood is? Toeval? Misschien. Maar voor de meeste echte Belgen: een perfecte match … Lees meer

Fortune cookies en… porseleinen verrassingen

Vandaag is het Fortune Cookie Day, en dat brengt me spontaan terug naar die gezellige etentjes vroeger bij de Chinees. Aan het eind van de maaltijd kreeg je altijd zo’n knapperig koekje met een papiertje erin … Lees meer

Zo vier je internationale hotdog dag op een feestelijke manier!

Vandaag, 16 juli, is het Internationale Hotdogdag. En wie zegt daar nu nee tegen? De hotdog is één van die guilty pleasures waar je af en toe gewoon met volle goesting van moet genieten … Lees meer

Summer Nights, Summer Vibes. De ideale playlist voor je vakantie!

Ik hoop dat jullie allemaal super aan het genieten zijn van een heerlijke zomer. Of je nu een verre reis maakt of gewoon thuis de zon opzoekt, het leven lijkt net dat tikkeltje trager en mooier in deze maanden … Lees meer

Maak eens een andere macaroni!

Een goede dampende macaroni schotel, dat is misschien niks voor warme zomerdagen, maar het is toch echt wel het comfortfood bij uitstek! Macaroni is net als spaghetti bolognese zo’n typisch gerecht dat ons aan Italië doet denken, want daar komt pasta toch vandaan … Lees meer