Photo by Caroline Attwood on Unsplash
Nieuws

Een kleine liefdesverklaring voor de zalm

Er zijn van die ingrediënten die je meteen terugkatapulteren naar vroeger, en voor mij is dat zonder twijfel zalm. Toen we jong waren, was zalm een absoluut luxeproduct. Dat was geen vis die je zomaar op tafel zette. Nee, zalm hoorde bij de grote gelegenheden. Als je op restaurant ging en er stond zalm op het menu, dan wist je: dit is chique. Vandaag lijkt die reputatie wat verloren gegaan. Misschien omdat zalm nu overal verkrijgbaar is, of omdat er zoveel andere vissoorten onze aandacht opeisen. Maar eerlijk? Dat vind ik jammer, want een goed klaargemaakte zalm is nog altijd pure klasse.

Toch begrijp ik waarom de vis wat aan glans heeft verloren. Veel te vaak wordt zalm te droog gebakken. En dan is alle charme weg. De smaak verdwijnt, de textuur wordt saai, en wat ooit een feest was, wordt een verplicht nummer. Mijn gouden regel is simpel: bak zalm nooit door en door. Zalm mag vanbinnen nog mooi rozig zijn. Vergeet niet dat je hem zelfs rauw kunt eten – denk aan een lekkere zalmtartaar of sashimi – dus waarom zou je hem doodbakken? Een krokant korstje aan de buitenkant en een fluwelige binnenkant, dat is waar het om draait.

En dan heb je nog de gerookte zalm. Een klassieker die ik nooit beu word. Zeker als hij artisanaal gerookt is, met liefde en vakmanschap. Bij mijn viswinkel in Lochristi, C-Food, hebben ze wat mij betreft de allerbeste. De geur alleen al doet me watertanden. Geef me een sneetje goede toast, al dan niet licht beboterd, een beetje fijn gesnipperd uitje erbij, en een plakje van die rokerige zalm, en ik ben gelukkig. Simpel, maar oh zo feestelijk.

Wat ook niet vergeten mag worden: zalm is niet alleen lekker, maar ook bijzonder voedzaam. Het zit boordevol eiwitten van hoge kwaliteit en bevat gezonde vetten, vooral omega 3-vetzuren, die goed zijn voor je hart, je hersenen en zelfs je huid. Bovendien is zalm rijk aan vitamine D, B12 en selenium. Het is dus niet alleen een culinaire topper, maar ook een geweldige keuze voor wie bewust met voeding omgaat.

Zalm verdient zijn plek aan de top, niet alleen omdat hij veelzijdig is – je kunt hem bakken, roken, grillen, pocheren of rauw eten – maar ook omdat hij gewoon ongelooflijk lekker blijft. En daarom zet ik vandaag graag de zalm weer eens in de schijnwerpers. Voor mij blijft het een van de meest feestelijke, smaakvolle en verfijnde vissen die er zijn. Hieronder deel ik een paar van mijn favoriete gerechten met zalm – stuk voor stuk eenvoudig, elegant en overheerlijk.

Cake met mierikswortel en zalm
Recept

Cake met mierikswortel en zalm

Soms moet het leven, en ook koken niet te moeilijk zijn. Dit is een zoet-pikant aperitief-hapje dat zeer makkelijk te bereiden is, en toch lekker verrassend. De combinatie van de zoete cake met de lekker pikante mierikswortel en de zalig zachte gerookte zalm is een hit als hapje of lekker in een iets grotere versie bij de brunch … Lees meer

MOWI PURE baron met asperges & nieuwe aardappeltjes #collab
Recept

MOWI PURE baron met asperges en nieuwe aardappeltjes #collab

Ik ben een grote fan van mooie, eerlijke producten in de keuken. En sorry voor de flauwe woordspeling, maar dit is werkelijk het neusje van de zalm als het over zalm gaat. MOWI is de grootste producent ter wereld als het over Atlantische zalm gaat. De MOWI PURE Baron wordt gekweekt met het allergrootste respect voor de vis en de natuur … Lees meer

Tongrolletjes met gerookte zalm, wortelen en pompoensoep
Recept

Tongrolletjes met gerookte zalm, wortelen en pompoensoep

Dit recept uit 2019 is een echt feestgerecht, eentje voor de kerstdagen of nieuwjaar bijvoorbeeld. Ik heb geprobeerd om een zo mooi mogelijk gerecht te maken, want aan de feesttafel mag het er toch allemaal een beetje specialer uitzien. De basis is een heerlijke pompoensoep, met allemaal gekleurde wortelen die je kunstig op het bord schikt, en visrolletjes met tong en gerookte zalm … Lees meer

MOWI Pure Baron Zalm met puree en een Zuiderse groentenmix #collab
Recept

MOWI Pure Baron Zalm met puree en een Zuiderse groentenmix #collab

Ik heb al eens eerder gezegd dat ik een groot liefhebber ben van de heerlijke zalm van MOWI. Het is een topproduct om mee te werken in de keuken. MOWI is de grootste producent ter wereld als het over Atlantische zalm gaat. De MOWI PURE Baron wordt gekweekt met het allergrootste respect voor de vis en de natuur … Lees meer

GEMARINEERDE ZALM MET COURGETTI
Recept

Gemarineerde zalm met courgetti

De fijne mensen van Albert Heijn hebben mij gevraagd om de komende maanden voor hen nieuwe plezierige receptjes te ontwikkelen. En wat het nog veel leuker maakt: de bedoeling is dat we met een mobiele keuken langs zullen gaan in de verschillende winkels van Albert Heijn in ons land en daar ter plekke lekkere dingen gaan koken voor de klanten … Lees meer

ASPERGES MET ZALM, ZEEWIER EN GRIJZE GARNALEN
Recept

Asperges met zalm, zeewier en grijze garnalen

Ik ben een onwaarschijnlijke fan van witte asperges. Het seizoen van deze super gezonde, en ook nog eens ontzettend lekkere groente duurt maar een tweetal maanden, maar in die korte periode eet ik bijna om de twee dagen asperges. Natuurlijk zijn ze à la Flamande, met gesmolten boter en een eitje, fantastisch lekker, maar soms mag het toch ook een klein beetje anders … Lees meer

Perzik met tartaar van zalm
Recept

Perzik met tartaar van zalm

De klassiekers in de keuken zijn helemaal terug. Trendy restaurantjes zijn tegenwoordig hip omdat ze niet hip willen zijn, maar de keuken van onze ouders en grootouders willen eren. Op televisie durft een kok als Jeroen Meus lyrisch doen over gerechten die we als kind aten. En geef maar toe: nog altijd het leukste kookboek (en vooral het meest nuttige) is dat van “de boerinnenbond” … Lees meer

Gestoomde zalm met witloof, wakamé en radijs
Recept

Gestoomde zalm met witloof, wakamé en radijs

Ik ben zot op witloof. Mijn pepe Pierke teelde z’n eigen grondwitloof en van kindsbeen af kun je er mij gelukkig mee maken. Lees hier het recept van de witloofrolletjes van meme Julia, maar ook haar ballekes met gestoofd witloof zijn fantastisch. En ik vind rauw witloof ook heerlijk. Ik heb deze keer een fris slaatje gemaakt … Lees meer

GESTOOMD LENTEROLLETJE VAN GRAVADLAX
Recept

Gestoomd lenterolletje van gravadlax

Mensen die al eens bij me thuis zijn komen eten, weten dat dit een gerecht is dat ik bijzonder graag serveer. Wat er zo bijzonder aan is, is dat het echt een ontmoeting is tussen de noordelijke, Scandinavische keuken, en die uit het Oosten. Het is een makkelijk hapje, voorgerechtje of een lichte lunch … Lees meer

Half gebakken zalm met een romige saus met spinazie, zongedroogde tomaatjes en salie #adv
Recept

Half gebakken zalm met een romige saus met spinazie, zongedroogde tomaatjes en salie #adv

Als je spreekt over heerlijk comfort food, zoek dan niet verder. Wanneer je deze pan op tafel zet voor je gasten gaan ze smullen als de beste. De combinatie van vers gebakken zalm, met deze fluwelen roomsaus met look, spinazie, zongedroogde tomaatjes en verse salie is gewoon tongstrelend. Wanneer je de zalm een tikje verder dan mi-cuit bakt (ik ga eigenlijk zelf altijd voor half à twee derde gebakken vanop het vel, want dan blijft de bovenkant van je moot zalm tussen lauw en rauw) dan smaakt de warme roomsaus er nog eens zo lekker bij … Lees meer

Gerelateerde nieuwsberichten

Mijn experimentje voor vandaag. Wat denk je?

Vanavond ga ik eens experimenteren. We hebben vrienden op bezoek, een Chileen en een Fransman, die allebei al lang in Barcelona wonen en al vaak bij ons zijn komen eten … Lees meer

French Dip Day, en het is niet wat je denkt dat het is

Op 12 november is het French Dip Day, en eerlijk, ik moest het zelf even opzoeken. Ik had er al eens van gehoord, maar nog nooit geproefd. Het klinkt Frans, maar het blijkt een echte Amerikaanse klassieker te zijn, ontstaan in Los Angeles meer dan honderd jaar geleden … Lees meer

Waarom pudding in Engeland geen pudding is

Toen ik een paar decennia geleden voor het eerst in Engeland kwam, begreep ik er eerlijk gezegd niks van. Na het hoofdgerecht vroeg onze Britse vriend Michael met een grote glimlach: “Would you like some pudding … Lees meer

Niks blijft lang hetzelfde in Barcelona

Zoals jullie weten ben ik heel vaak in Barcelona. Ik heb er ook mijn reisgids Mijn Barcelona over geschreven, die nog steeds te koop is op www.mijnbarcelona … Lees meer

Shot Day: een traditie die ik totaal niet begrijp

8 november is Shot Day, een dag waarop mensen blijkbaar massaal shotjes drinken. En eerlijk: ik snap het helemaal niet. Ik ben geen fan van die snelle alcoholshots, ik ben een genieter … Lees meer

Eating healthy day, wat is dat voor mij?

5 november is Eating Healthy Day. Een dag die mensen wil aanmoedigen om wat bewuster te eten, iets gezonder te koken, en misschien eens stil te staan bij wat we allemaal op ons bord leggen … Lees meer

De Mannen Moeten Koken Dag. Wat bedoel je?

Ik vind het altijd grappig om de agenda’s en de “days of” bij te houden, omdat dat een inspiratiebron is voor alles wat er rond eten en koken in de wereld gebeurt … Lees meer

Zou jij dit durven eten?

Ik ben eigenlijk nogal een alleseter. Er zijn maar weinig dingen die ik niet durf te proeven. Ik hou van ontdekken, van nieuwe smaken en verrassende combinaties … Lees meer