Nieuws

Een van de grootste afknappers in de horeca voor mij

Mag ik eerlijk zijn? Weet je wat ik een van de meest frustrerende zaken vind in restaurants? Naast slecht eten natuurlijk, want dat is wel de grootste afknapper. En ook onvriendelijk personeel is verschrikkelijk. Maar minstens even erg vind ik vuile toiletten. Ik snap dat werkelijk niet. Zelfs in goede restaurants kun je het voorhebben dat de toiletten lelijk, half kapot en gewoon vies zijn. In Spanje heb ik het behoorlijk vaak voor, maar ook in eigen land zijn er horecazaken waar ik van denk: hoe kan dat nu?

Ik weet dat er massa’s mensen de toiletten in je zaak gebruiken, en dat sommige klanten gewoon niet respectvol zijn en je sanitair niet proper achterlaten, maar als het toilet zelf al niet netjes onderhouden wordt dan begint het al fout.

En ik zal nog meer zeggen: met je toilet kun je een bepaalde sfeer uitstralen. In Barcelona is er El Nacional, een grote zaak waar de toiletten echt een spektakel zijn met meterslange wasbakken en daarboven spiegels die je van beide kanten kunt bekijken. Er hangen grote foto’s van hoe de zaak is verbouwd, van parkeergarage naar restaurant. Knap! In het Gentse Yalo hotel zit een grote knop in de toiletten. Druk je daar op dan wordt het toilet een discotheek, met flikkerende lichten en discomuziek. Zalig.

Maar het hoeft niet zo spectaculair. Maak er gewoon een aangename ruimte van, en zorg op z’n minst dat het er netjes is. Het is een investering, dat klopt. Maar de kans dat ik twee keer terug ga naar een restaurant met smerige toiletten is behoorlijk klein, ook al was het eten er prima.

Gerelateerde nieuwsberichten

Weet jij hoe melba toast gemaakt wordt en waar het vandaan komt?

Toast Melba is een dunne, knapperige toast die vaak wordt geserveerd als bijgerecht bij paté, kaas of soep. Wij hebben ze altijd in huis en als we ’s avonds een stukje kaas eten voor TV, dan doen we dat vaak op zo’n melba toastje met wat lekkere mosterd bij … Lees meer

Waar komt de tiramisu vandaan?

Tiramisu is een van de populairste desserts, en veel mensen hebben het zelf al eens proberen te maken. Het dessert komt uiteraard uit Italië. Maar vanwaar precies … Lees meer

Wat is black pudding? En hoe gebruik ik het in mijn gerechten?

Black pudding is een soort bloedworst die vooral populair is in het Verenigd Koninkrijk en Ierland, maar die je ook in Spanje op de markt kunt vinden. Het wordt gemaakt van varkensbloed, vet (vaak rund- of varkensvet) en een bindmiddel zoals havermout of broodkruimels … Lees meer

Zou dat lekker zijn: desserts met artisjok?

Het klinkt misschien zot, maar je kunt wel degelijk desserts maken met artisjok, al is het misschien een redelijk ongebruikelijk ingrediënt voor zoete gerechten … Lees meer

Kun je afvallen door meer te slapen?

Dat is misschien een klein beetje kort door de bocht. Maar toch valt er iets voor te zeggen. Te weinig slapen is in elk geval niet goed voor mensen die een beetje op de lijn willen letten … Lees meer

Ken jij sofrito?

Weer een feestdag om te vieren, en weer iets om bij te leren. 11 maart is wereldwijd sofrito day. Iemand een idee wat dat precies is? Sofrito is een aromatische basis voor gerechten in de Latijns-Amerikaanse, Spaanse en Caribische keuken … Lees meer

Volg de culinaire trip van Would Be Chef in Bangkok

Would Be Chef is mijn foodblog waar je sinds jaar en dag naast heel veel recepten en culinair nieuws ook de beste restauranttips voor België en Barcelona kunt vinden … Lees meer

Zo kun je chili-pepertjes bewaren

Als je van die kleine pittige chili-pepertjes koopt is dat meestal een heel pakje, en eigenlijk heb je er maar een paar nodig. De rest ligt dan in de frigo of op het aanrecht en vaak moet je ze na een tijdje toch weggooien … Lees meer