Nieuws

Empanada’s, zo maak je ze zelf!

Empanada’s zijn hartige deeghapjes die meestal gevuld zijn met vlees, vis, kaas of groenten. Ze worden gebakken of gefrituurd en komen oorspronkelijk uit Spanje en Latijns-Amerika. Ook in mijn geliefde Barcelona zijn ze populair vanwege de culturele mix en de invloed van Latijns-Amerikaanse gemeenschappen die hier zeer groot is.

Empanada’s zijn handig als streetfood of snelle lunch, en makkelijk mee te nemen. Lokale bakkers en foodtrucks bieden vaak creatieve, fusion-varianten aan. Hun veelzijdigheid en smaak maken ze geliefd bij zowel locals als toeristen. Ik maak ze soms zelfs, met deeg dat je kant- en klaar kunt kopen in de supermarkt. Het is ook een ideale manier om je restjes te verwerken. Wat kip of gehakt over, wat groente, of wat stoofvlees, wat kaas of spaghettisaus, je kunt ze altijd kwijt in dit hartige hapje, en iedereen zal er van smullen.

Rol het kant-en-klare empanadadeeg uit (of gebruik bladerdeeg) en snijd cirkels van ongeveer 10-12 cm. Vul ze met restjes zoals gebakken kip, groenten, kaas of gehakt. Voeg wat kruiden toe voor extra smaak. Vouw de cirkels dubbel tot een halve maan, druk de randen dicht met een vork. Bestrijk met losgeklopt ei voor een goudbruine kleur. Bak ze 15-20 minuten op 200°C in de oven tot ze mooi goudbruin zijn. Klaar!

Gerelateerde nieuwsberichten

Maak eens een andere macaroni!

Een goede dampende macaroni schotel, dat is misschien niks voor warme zomerdagen, maar het is toch echt wel het comfortfood bij uitstek! Macaroni is net als spaghetti bolognese zo’n typisch gerecht dat ons aan Italië doet denken, want daar komt pasta toch vandaan … Lees meer

Een gouden tip voor malse kip: pekelen!

Op deze Fried Chicken Day wil ik een geweldige tip met jullie delen die ik van een chef van Sligro heb geleerd: pekel je kip vóór het bakken of grillen … Lees meer

VAKANTIE EN NIKS BIJKOMEN: 3 SLIMME TRUCS!

Vakantie en niks bijkomen: 3 slimme trucs!

Juli is voor veel mensen vakantietijd. En of je nu toch nog naar het buitenland op reis gaat, of gezellig in eigen land blijft, je leeft toch een beetje op een ander ritme, en het is niet altijd evident om dan ook nog eens op de lijn te letten … Lees meer

Wat is een Apple Turnover? Een warm, knapperig gelukje!

Er zijn van die klassiekers die altijd scoren en de apple turnover is er zo één. Zaterdag 5 juli is apple turnover day in de Engelssprekende wereld. In het Nederlands spreken we gewoon van een appelflap … Lees meer

De Caesar Salad: niet Romeins, wél legendarisch

De naam doet vermoeden dat deze salade zijn oorsprong kent in het oude Rome, maar niets is minder waar. De Caesar Salad werd in werkelijkheid uitgevonden in de jaren 1920 in… Mexico … Lees meer

Waarom kippenvleugels altijd scoren!

Kippenvleugels zijn al jarenlang een echte publiekslieveling. Ze zijn goedkoop, sappig, makkelijk te delen én ze lenen zich perfect voor eindeloos veel smaakcombinaties … Lees meer

WhatsApp Image 2025-06-03 at 13.53.17 (1)

Het beste cadeau van onze tuin: onze serre!

Toen we ons huis in Lochristi kochten stond er achteraan in de tuin een serre. Geen zelfgekozen project dus, gewoon… de serre hoorde gewoon bij het huis … Lees meer

Falafel: kruidige klassieker uit het Midden-Oosten

Falafel is een van die gerechten die je meteen doen wegdromen naar gezellige straatjes in Beiroet, Tel Aviv of Caïro. Ze zijn knapperig vanbuiten, zacht en kruidig vanbinnen … Lees meer