Falafel is een van die gerechten die je meteen doen wegdromen naar gezellige straatjes in Beiroet, Tel Aviv of Caïro. Ze zijn knapperig vanbuiten, zacht en kruidig vanbinnen. Deze kleine balletjes zijn al eeuwenlang geliefd in het ganse Midden-Oosten. Over de exacte oorsprong is nog wel wat discussie – sommigen zeggen dat ze uit Egypte komen, waar men oorspronkelijk tuinbonen gebruikte in plaats van kikkererwten – maar intussen heeft falafel de hele wereld veroverd. Ook bij ons staan ze op het menu in Oosterse of vegetarische restaurants.
Het is niet alleen lekker, maar ook plantaardig en voedzaam. Ideaal voor vegetariërs én voor iedereen die wat vaker vlees wil laten. Je kunr ze kant-en-klaar kopen, maar eerlijk? De kwaliteit vind ik wel zeer wisselend. Ze zelf maken is zoveel leuker én lekkerder.
Je hebt er eigenlijk niet erg veel voor nodig: gedroogde kikkererwten (belangrijk: niet gekookt, enkel geweekt), ui, look, verse peterselie, koriander en specerijen zoals komijn en korianderpoeder. Alles mixen tot een grove pasta, balletjes rollen of tot kleine burgers vormen, en daarna frituren of bakken in wat olie.
Serveer ze warm in een pita of flatbread met frisse groenten, hummus of een yoghurtsausje, of gewoon als snack bij de aperitief. Ze zijn ook heerlijk koud in een salade. Een dressing of sausje vind ik wel slim, want ze kunnen ook wel eens droog uitvallen, zeker als je ze kant- en klaar koopt. Maar dat moet je echt niet doen, want het deeg kun je gerust op voorhand maken – handig als je gasten krijgt. En voor wie graag experimenteert in de keuken, zijn er eindeloos veel variaties mogelijk. Ga maar eens aan de slag met kruiden, of andere groenten die je er stiekem in verwerkt.
Toen we ons huis in Lochristi kochten stond er achteraan in de tuin een serre. Geen zelfgekozen project dus, gewoon… de serre hoorde gewoon bij het huis … Lees meer
Eerlijk is eerlijk: kokosnoot is een tropische alleskunner: vruchtvlees, melk, olie, water — alles wordt gebruikt. En ja, het bevat een hoop goede zaken want kokosvlees zit boordevol vezels, ijzer, magnesium en manganese … Lees meer
Geitenkaas: je houdt ervan, of je loopt er met een grote boog omheen. Zelf ben ik een grote liefhebberzeer van geitenkaas, zowel zachte als harde geitenkaas … Lees meer
We associëren pralines met elegantie, cadeaudoosjes en kleine geluksmomenten. Maar wist je dat deze Belgische trots eigenlijk begon in een… apotheek … Lees meer
Ik geef het toe: ik ben een smoothie-fan. Ze verschijnen regelmatig in mijn Instagram-story’s en ik krijg er altijd veel reacties op. Vaak vragen mensen enthousiast naar het recept, maar er komt ook kritiek: “veel te zoet”, “de vezels zijn stuk”, “dat is vals gezond” … Lees meer
Picknicken is toch fantastisch: een dekentje in het gras, een mand vol lekkers en goed gezelschap. Maar wist je dat het idee van picknicken al uit de 17e eeuw stamt … Lees meer
Een ijsdrank met prik, ook wel bekend als een icecream soda, is een verfrissend en schuimend drankje dat bestaat uit roomijs gecombineerd met een koolzuurhoudende frisdrank … Lees meer
Ik ben sinds jaar en dag een liefhebber van de Spaanse keuken, en tapas ken ik al een laar decennia. Vandaag zijn ze wereldwijd populair. Tapas – het woord alleen al roept beelden op van zonovergoten pleintjes, gezellige drukte en tafel vol heerlijke hapjes … Lees meer